Social

Moldoveni în Cehia

Fiind proaspătă absolventă de liceu, Rodica era în căutarea unor oportunități de a-și continua studiile la o universitate în afara țării. Tânăra era convinsă că își va găsi locul într-o altă țară, decât cea unde s-a născut.

În 2007, a ajuns în Praga, capitala Cehiei, cu o bursă de studii din partea Guvernului ceh. După o perioadă de studiere a limbii cehe, Rodica a urmat și a susținut cu brio studiile de licență și masterat. Facultatea de Protecție a mediului înconjurător de la Universitatea din Carolina nu a ales-o întâmplător. Imediat după terminarea studiilor superioare, tânăra a fost angajată într-o companie de talie internațională. Acum, Rodica lucrează într-o companie în domeniul energeticii. „Întotdeauna mi-a plăcut domeniul de protecție a mediului și am vrut să învăț despre cum putem proteja mediul, încă de la școală. Mă bucur că visul meu de mic copil s-a îndeplinit prin multă muncă”, spune tânăra de 27 de ani.

Compania la care lucrează moldoveanca, tranzacționează certificatele de carbon, vinde energie electrică consumatorilor mari și medii și face comerț cu energie la nivel transfrontalier. Deși compania este cehă, ea are reprezentanță și în Slovacia, Slovenia, Polonia, Singapore, iar funcția tinerei este de a asigura buna funcționare a contractelor dintre părți.

„Toate companiile lucrează în interesul populației”

Din experiența personală din cadrul companiei energetice, Rodica ne-a spus că în sistemul energetic ceh lucrurile sunt foarte transparente. „Prețurile la energia electrică scad, fiindcă concurența este foarte mare. Iar toate companiile lucrează în interesul populației”, povestește femeia. Peste 20 la sută din energie provine de la sursele regenerabile, prin diferite metode, fie stații hidro, eoliene sau panouri solare. Iar astfel de proiecte sunt tot mai mult inițiate nu doar în Cehia, dar și în țările cu care interacționează compania unde lucrează Rodica.

Între timp, femeia și-a întemeiat o familie, tot cu un moldovean și a hotărât să se stabilească cu traiul tot în Cehia. „Încă din anii de studenție, am zis că vreau să rămân aici. Aici este foarte liniștit și calm. Și ne bucurăm că avem o comunitate foarte mare de moldoveni”, spune tânăra. Au lăsat la Chișinău doi părinți care au susținut-o pe Rodica când a ales un viitor mai bun pentru ea. Iar pentru că „în țară nu se mai vede luminița de la capătul tunelului”, spune tatăl ei, Rodica a ales să trăiască departe de casă. Totuși, tânăra își face griji pentru timpurile când părinții săi vor ieși la pensie dacă lucrurile în țară nu se vor îmbunătăți.

„Codreanca” din Cehia

Rodica și-a asumat o misiune importantă pentru mulți moldoveni din Cehia. Ea conduce un ansamblu artistic care menține tradițiile și obiceiurile românești departe de casă. Împreună cu mai mulți moldoveni care locuiesc în Cehia și care au ocupații diferite, Rodica a reușit să înființeze formația „Kodrjanka”, versiunea cehă a cuvântului „Codreanca”.

„Am constituit un ansamblu format dintr-un număr variabil de 15 persoane în funcție de cine și când are timp – cineva a plecat mai departe în lume, cineva s-a întors în Moldova, cineva are copil mic. Din acest considerent, se schimbă structura ansamblului, dar la fiecare sărbătoare pe care o prezentăm avem un program deplin și reprezentativ pentru cultura noastră”, susține Rodica. Grupul are o acordeonistă, un toboșar și persoane care cântă și dansează. În repertoriul ansamblului se regăsesc cântecele populare „Mamă, lasă-mă la șezătoare”, „Bordeiaș”, cântece interpretate de Maria Tănase, câteva hore și dansul Ciuleandrei.

Săptămâna trecută, ansamblul condus de Rodica a susținut programul de Crăciun cu un repertoriu plin de colinde și tradiții de iarnă printre care cele mai importante sunt capra, urături și semănături. „Sărbătoarea de Crăciun am marcat-o mai devreme, fiindcă o parte dintre moldoveni pleacă de sărbători acasă. Noi rămânem fiindcă ne-am stabilit aici. În unii ani vin părinții la noi, în alți ani, plecăm noi la ei”, spune femeia.

Ansamblul cultural moldovenesc condus de Rodica reprezintă cultura țării noastre la diferite festivaluri din Cehia, iar anul care vine urmează să ne reprezinte la unul internațional. „La aceste festivaluri vin mulți străini să ne descopere tradițiile. Cei care ne cunosc pentru prima dată, ne întreabă despre ce sunt cântecele noastre. O mare atenție, străinii atrag costumelor, pe care le găsesc originale și pline de semnificații. Noi avem unele costume moștenite de la părinți și de la bunei, altele sunt mai noi, dat toate diverse și frumoase”, susține tânăra.

Tradițiile nu sunt uitate departe de casă

„Pentru mine este important să mențin tradițiile pentru că ele ne unesc, ne reprezintă, ne aduc aminte de casă. Astfel, noi, cei care suntem departe de casă, prin intermediul tradițiilor, ne ținem împreună, chiar dacă suntem din diverse pături sociale, sau avem interese diferite”, spune Rodica. Femeia recunoaște că este bucuroasă că are ocazia să reprezinte țara într-o lumină pozitivă, asta pentru că străinii aud doar lucruri negative despre Moldova. „Toți știu despre politica sau situația grea de la noi din țară. Dar alte popoare trebuie să cunoască că în Moldova nu este doar politică sau corupție, dar este o țară frumoasă cu tradiții și oameni frumoși”, conchide tânăra.

Numărul cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi legal în Cehia, în anul 2014, era de circa opt mii de persoane. Potrivit statisticilor oficiale, comunitatea moldovenească în Cehia se plasează pe locul 7 ca mărime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *