Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:56
Abonamente

Actualitate 16 August 2018, ora 07:28

Moldovenii care s-au născut după acest an riscă să nu mai primească pensie

Marime Font

Persoanele născute după 1974 riscă să nu mai primească pensii când vor ajunge la vârsta de pensionare. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM Vladimir Odnostalco în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, scrie IPN. 

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco susține că situația legată de programul de pensionare nu are nicio perspectivă. Politicianul a evidențiat faptul că o parte dintre cetățenii de peste 55 de ani revin în țară după ce au muncit 10-12 ani peste hotare și peste câțiva ani statul va trebui să-i încadreze sistemul de pensionare, ceea ce va constitui o altă povară pentru buget. „Prima problemă a lor este stagiul de muncă insuficient și a doua problemă este că nu vrea nimeni să-i angajeze”, spune parlamentarul.

Potrivit lui, există riscuri că persoanele născute după 1974 să nu mai primească pensie. „Există o asemenea opinie, dar eu sper că nu se va întâmpla acest lucru. Aceștia sunt cetățenii noștri”, a afirmat Vladimir Odnostalco. În opinia lui, tinerii de azi nu au nicio siguranță că vor ajunge să primească pensie, de aceea, preferă să nu achite pe deplin impozitele.Totodată, expertul economic Veaceslav Ioniță susține că trei angajați în sectorul real întrețin doi angajați în sectorul de stat, plus cinci pensionari. Potrivit lui, peste o sută de mii de oameni lucrează ilegal, fără a plăti niciun impozit la stat. Expertul este de părere că statul trebuie să se gândească cum să atragă acești oameni să achite taxe pentru a majora fondul de pensii. Potrivit lui, statul a recurs deja la două soluții pentru a aduna fonduri – a majorat salariul minim și a majorat vârsta de pensionare.

Totodată, expertul afirmă că pentru a trăi decent, pensia unei persoane trebuie să constituie 42% din salariul mediu pe economie, însă în Republica Moldova pensia medie constituie doar 25%. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md