Actualitate

Moldovenii din Europa au batut recordurile la alegerile de ieri

ITALIA
Moldovenii din Italia au luat cu asalt sectiile de votare, iar la consulatul RM la Bologna s-au prezentat un numar-record de alegatori. Sute de oameni au venit aici cu masini proprii sau cu autocare din diferite colturi ale Italiei. Acest lucru insa era pe cale de a genera o mare nemultumire printre electori din cauza riscului ca buletinele de vot se vor consuma sau ca cetatenii nu vor reusi sa voteze pana la inchiderea sectiei de votare.

Potrivit Ninei Gorincioi, o basarabeanca stabilita in peninsula, foarte multa lume a venit sa voteze la Bologna din Ancona, Padova, Reggio-Emilia si Parma. „Este o mare de oameni – familii intregi, cu copii mici. Eu nu-mi pot inchipui ca lumea s-a desteptat. Am 60 de ani, dar n-am vazut niciodata ca oamenii sa vina cu atata optimism la alegeri. Daca in prima jumatate a zilei ma ingrijoram ca multi vor pleca acasa fara sa voteze, acum situatia e stabila”, a adaugat dna Gorincioi. Peste 100 de moldoveni din Italia, desi au fost anuntati ca pot vota doar cu pasaportul, aveau la ei doar buletinul de identitate si au fost intorsi inapoi.

IRLANDA
Cetatenii RM din Irlanda au fost ajutati sa-si exercite dreptul la vot chiar de catre granicerii de la frontiera dintre Irlanda si Anglia, care le-au permis sa treaca granita fara viza. Ion Stamati, originar din Criuleni, si Sergiu Petrovschi, din Falesti, au solicitat viza colectiva pentru a ajunge impreuna cu prietenii lor la Londra, dar li s-a refuzat. Acest fapt insa nu i-a impiedicat sa ajunga in capitala britanica. Cand s-au pornit pe cont propriu, granicerii le-au permis accesul fara probleme. Drumul pana la Londra n-a fost simplu, ai nostri parcurgand aproape 200 km si schimband un vapor si un tren. „Am jurat politiei de frontiera ca ne vom intoarce. Am mers sa votam, pentru ca ceea ce se intampla in RM trebuie sa ia sfarsit”, a remarcat Sergiu Petrovschi. La randul sau, Ion Stamati considera ca „un drum de doua zile e mai necesar decat inca patru ani de mizerie”.

ROMANIA
La cele doua sectii de votare din Bucuresti au votat ?irca patru mii de basarabeni. Primii s-au prezentat la Ambasada RM din Bucuresti 500 de studenti din Iasi, urmati de cate 150 de studenti din Suceava si Galati si 200 din Cluj etc. Potrivit datelor comunicate de Ambasada, aproape 50% dintre votanti au fost studenti, care au venit cu autocarele din centrele universitare. Multi dintre acestia au declarat ca prefera sa voteze la Bucuresti si nu acasa, de frica ca sa nu aiba probleme la trecerea frontierei. Solicitat de TIMPUL, Iurie Cerbari, presedintele sectiei de votare de la Ambasada RM, ne-a declarat ca n-au fost inregistrate incidente, in afara de faptul ca unii alegatori au venit la votare cu buletinul de identitate si au fost nevoiti sa revina mai tarziu cu pasaportul. Potrivit CEC, la Bucuresti au fost repartizate 8000 buletine de vot. In 2005, la Ambasada RM in Romania au votat 3200 de alegatori.

PORTUGALIA
„In sfarsit, e timpul schimbarii!” – cu aceasta lozinca moldovenii din Portugalia au venit ieri la Ambasada RM din Lisabona. Potrivit lui Vasile Mija, jurnalist din RM stabilit in Portugalia, printre alegatori s-a observat o atmosfera de mare sarbatoare, toti exprimandu-si dorinta de schimbare a puterii de la Chisinau. „Suntem siguri ca vom invinge, ca vom iesi din dezastru, fiindca lucrurile nu pot merge la fel si in continuare”, a specificat Mija.

BELGIA
La Bruxelles, moldovenii au incins in fata Ambasadei RM „hora schimbarii”. In „inima” Europei au venit sa voteze cetateni ai RM din Franta, Olanda, Irlanda si Belgia. Un grup de zece tineri din Olanda au facut sute de kilometri pentru „a scapa de comunisti”. Iar Stanislav Besliu, cetatean moldovean si irlandez, s-a aratat indignat de faptul ca „urna de vot este foarte mica in comparatie cu numarul moldovenilor care asteapta schimbarea”. „Ce vor face cu buletinele de vot, cand nu vor mai incapea in cutiuta?”, s-a intrebat dezamagit Besliu. Potrivit Ludmilei Bulgar, presedinta Comunitatii basarabenilor la Bruxelles, si aici un numar insemnat de alegatori s-au aratat indignati de faptul ca nu li s-a permis sa voteze cu buletinele de identitate. „Nu vad de ce buletinul de identitate nu este o dovada intr-o asemenea situatie. Consider ca e o piedica inventata de CEC pentru a evita acumularea voturilor in favoarea democratilor – doar si ambasadele sunt teritorii ale RM", considera alegatorul Savatie Caramerli. Astfel, din cei 50 de alegatori care s-au prezentat ieri pana la ora zece dimineata la Ambasada RM de la Bruxelles, 20 s-au intors acasa dupa pasaportul „albastru”. La ora trei votasera deja peste 300 de persoane.

 

Natalia Hadarca
Ion Surdu
Pavel Paduraru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *