Opinii și Editoriale

Moldovenii din Irlanda lupta pentru dreptul la vot

Este cunoscut faptul ca noi, moldovenii din Irlanda, am solicitat de nenumarate ori sa ni se asigure dreptul la vot si, in acest scop, am propus sa fie deschise birouri electorale la Dublin, unde nu exista o reprezentanta diplomatica a RM. Raspunsul Chisinaului oficial a fost: „Nu se poate! Mergeti si votati la ambasada de la Londra!”.

Dar noi, cetatenii RM, cu resedinta in Irlanda, pentru a ne deplasa in Regatul Unit al Marii Britanii avem nevoie de viza. In acest context, am solicitat Ambasadei Marii Britanii din Dublin examinarea procedurii de eliberare a unei vize colective sau de facilitare a procedurii de obtinere a vizei, la care oficialii ambasadei au declarat ca, pana la moment, nu a parvenit nicio interventie din partea conducerii RM intru solutionarea problemei in cauza si, in acest caz, nu au motive de a trata solicitarea noastra ca pe o exceptie.

Indignati de aceasta situatie, am luat legatura cu Ambasada RM din Londra, dar consulul Vladimir Sacagiu ne-a putut spune doar atat: „Noi nu putem face nimic, pentru ca nu tine de competenta ambasadei. Descurcati-va singuri cum puteti…”. Oare asta prevede Constitutia RM? Sa ne descurcam singuri cum putem? Sau sa fim mintiti cum numai comunistii pot sa minta? Pentru ca, in august 2008, domnul consul Sacagiu, fiind prezent la sarbatorirea Zilei Independentei RM la Dublin, a promis in fata a 300 de cetateni ca, in curand, va fi deschis in acest oras un oficiu pe langa Ambasada RM din Londra, dar iata ca s-au scurs sase luni si subiectul in cauza se tot „discuta”.

In context, venim cu rugamintea catre toti cei ramasi acasa (parinti, frati si surori), catre cei care au posibilitatea pe care noi n-o vom avea: sa iesiti pe 5 aprilie la vot, de altfel, va trebui sa ne descurcam in continuare singuri inca patru ani.
Speram sa fie ultima primavara intr-o Moldova condusa de o putere antidemocratica, totalitara si dictatoriala. JOS COMUNISTII!
 

Ion Stamati,
Dublin

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *