Externe

Moldovenii din străinătate se pot înregistra pe listele de bază ale secţiilor nou-create

CEC a aprobat un regulament privind înregistrarea cetăţenilor aflaţi în străinătate pe listele de vot pentru referendumul. Conform acestuia, în zilele următoare autoritatea electorală, prin intermediul portalului voteaza.md, va pune la dispoziţie mecanismul tehnic de înregistrare a cetăţenilor RM din străinătate care vor să declare din ajun unde vor vota. „Înregistrarea va fi disponibilă doar pentru ţările şi localităţile făcute public de MAEIE. Prin acest demers, cetăţeanul îşi exprimă dorinţa de a participa la referendum, precum şi acceptul să fie radiat din lista de bază de la locul de trai, deoarece cetăţenii nu pot figura concomitent în două liste de bază”, a adăugat Ciocan. Potrivit sursei citate, astfel se vor face listele de bază ale secţiilor nou-create, care vor fi completate cu listele suplimentare de vot întocmite în ziua alegerilor.

Perioada de înregistrare a cetăţenilor RM din străinătate va începe cu 40 de zile înainte de referendum şi se va încheia cu 25 de zile înainte de scrutin, adică în perioada 28 iulie-11 august. „Această acţiune este întreprinsă pentru a-i face pe concetăţenii noştri plecaţi peste hotare să fie mai activi”, a menţionat Nicolae Gârbu, membru CEC.

Amintim că ieri, prim-ministru Vlad Filat a anunţat deschiderea a 79 de secţii de votare peste hotarele RM, dintre care 35 pe lângă misiunile diplomatice şi alte 45 în oraşe şi locaţii din afara misiunilor. Demersul şefului executivului trebuie să fie acceptat şi avizat de CEC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *