Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

Opinii & Editoriale 16 Ianuarie 2017, ora 07:24    Din editia print

Marime Font

Moldovenii față în față cu imperialismul rusesc

Au trecut mai puțin de câteva săptămâni de la învestirea lui Dodon care a jurat să apere și să respecte Constituția R. Moldova. Imediat după asta, omul Moscovei a mers în vizită la separatiștii criminali din Transnistria, iar săptămâna aceasta ar urma să aibă loc o întrevedere cu Vladimir Putin, președintele F. Ruse.

Nu cred că exista cineva în RM care se aștepta la altceva de la piticul politic Igor Dodon. Până la urmă, ca orice individ virusat de imperialismul rusesc, Dodon, nu face altceva decât să cânte acele piese ce-i sunt livrate de acasă, din Moscova.

Maia Sandu, separatiștii și Vlad Filat

Au urmat tot felul de reacții la vizita lui Dodon pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău. Maia Sandu și PAS-ul condus de ea afirmă că „poziția președintelui moldovean în raport cu Krasnoselski contravine Constituției”.

Evident că aceasta este cât se poate de adevărat, unicul lucru amuzant este că se observă încălcările doar atunci când cel care le comite este în opoziție. Pentru cei care nu mai țin minte, vreau să le reamintesc că șeful Maiei Sandu din 2012, Vladimir Filat, a avut mai multe întâlniri cu liderul de atunci al regimului criminal din Tiraspol, E. Șevciuk. La una din ele s-a semnat chiar un „act” între „Republica Moldova” și „Transnistria”.


Nu-mi aduc aminte atunci că Maia Sandu, sau oricine altcineva din anturajul PLDM, să-i fi zis lui Filat că acesta încălca Constituția.

Adică, încălcările de orice fel, sunt „criticate”, doar dacă cel care le comite este în „opoziție”. Dacă ești din aceeași echipă cu cei care încalcă Constituția - acest lucru este trecut cu vederea. Despre ce fel de opoziție proeuropeană putea fi vorba atunci?

Documentul, semnat de Filat și Șevciuk, nu este o excepție pe relația Chișinău-Moscova (via Tiraspol). La câteva luni după semnarea acelui act, premierul R. Moldova de atunci, V. Filat, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir și E. Șevciuk au efectuat o vizită comună pe muntele Athos. Purtătorul de cuvânt al premierului moldovean, Igor Volniţchi a specificat pentru agenţia INTERFAX, că astfel „Conducătorii Moldovei şi Transnistriei întreprind o vizită particulară pe muntele Athos, pentru a se închina şi ruga împreună în mănăstirile străvechi”. Totodată, el a menţionat că în cadrul vizitei, Filat şi Şevciuk „vor discuta chestiuni, legate de diferendul transnistrean şi alte probleme, care prezintă interes comun”.

Toți liderii R. Moldova, într-un fel sau altul, s-au aruncat în genunchi în fața Moscovei, sperând sau crezând că astfel vor reuși să obțină anumite avantaje fie ele politice sau economice. Toți s-au înșelat și rând pe rând au dispărut de pe arena politică.

„Noua opoziție” a R. Moldova ce gravitează în jurul Maiei Sandu și a grupării Țopa-Lucinschi (Jurnal Tv-Tv7) nici nu se mai obosește să simuleze o poziționare antirusească. Planul lor este că anume retorica pacifistă față de imperialismul rusesc va genera o coagulare a unui număr cât mai mare de cetățeni, lucru care le-ar permite lor - accederea în Parlament și chiar la Putere. Cu ochii fixați pe obiectivul intrării în Parlament și obținerii puterii, aceștia nu observă ce se întâmplă în jur.


Arhanghelii presei autohtone

Ce poate fi mai frumos pentru Moscova decât un președinte prorus și o „opoziție” fără cap? Atitudinea grupării Țopa-Lucinschi față de Dodon/Filat a variat enorm în ultimii ani. Când interesele de moment o dictau - respectivii erau promovați intens la TV. Dacă era nevoie, se organizau și marșuri în comun. Iar dacă se ivea posibilitatea - se încasau sume uriașe de bani de la aceștia.

Ce vedeți mai sunt niște „abonamente” TV achitate postului de televiziune Jurnal TV de către PLDM/PSRM în 2014. Zeci de milioane de lei au intrat în contul JTV legal. Pe lângă aceste sume, s-ar putea ca plățile la negru pentru același post să fi fost mult mai mari. Acești arhangheli ai „presei libere” de ani de zile țin în direct lecții de etică și deontologie. S-au întrebat ei, de unde a luat Filat acei bani? Oare nu tot din banii sifonați de la bănci? Clar că banii n-au miros, dar să încasezi asemenea sume de la Dodon, să faci proteste împreună cu el, și după să încerci să convingi societatea că victoria lui e de fapt o „fraudare a alegerilor”?

Da, alegerile au fost fraudate, dar fraudarea lor a avut loc înainte de 30 octombrie/13 noiembrie 2016. Fraudarea alegerilor a început atunci când presa camuflată în îngeri, încasa sute de mii de euro de la interlopi și de la oamenii Moscovei.

Cea mai mare plată a fost făcută de PLDM în noiembrie 2014. Cine își aduce aminte, acea perioadă a fost marcată de „dezvăluirile” lui Usatîi care într-o conferință de presă a prezentat mai multe adeverințe care demonstrau că acesta a fost consilierul lui Vladimir Filat.
La 5 noiembrie 2014, site-ul postului Jurnal TV a publicat știrea: „Mărturia lui Gorbunțov: Am fost împușcat la comanda lui Renato Usatîi”. În care se spune: „Bancherul rus Gherman Gorbunțov, care a supraviețuit unui atentat la Londra, după ce a fost împușcat de șase ori de interlopul moldovean Vitalie Proca, susține că atentatul la viața sa a fost pus la cale de afaceristul Renato Usatîi, care aspiră la un fotoliu de deputat în Parlamentul Republicii Moldova”. În acea perioadă au fost publicate pe site-ul trustului Jurnal mai multe știri/articole în care Usatîi era „legat” de Plahotniuc, deși guvernarea era asigurată de cei doi încă parteneri - Filat și Plahotniuc.

Avem o dovadă cât se poate de clară că Jurnal TV scrie subiecte la comanda celui care transferă bani în contul televiziunii. Dacă atunci, Usatîi era în conflict cu Filat, iar Gorbunțov era folosit de PLDM-Jurnal TV, astăzi știri similare cu cea de mai sus puteți vedea la Publika, care este în conflict cu același Usatîi. Unica diferență majoră între Publika și Jurnal este că ultimii încă încearcă să convingă lumea că sunt „corecți”, „echidistanți” și „luptă pentru popor”.

Păcat că opoziția actuală a ajuns pe mâna unor diletanți care merg după ordine la niște cetățeni cel puțin la fel de dubioși ca cei care sunt la putere. Dacă nu se întâmplă nimic ieșit din comun în următorul an, opoziția actuală va avea aceeași soartă ca și BMD-ul din 2005, va acumula 20-30% dar va pierde bătălia pentru putere. Paradoxal, dar nu aceasta este cea mai mare problemă a cetățenilor RM, ci continuarea retoricii din anii ’90 despre „suptul de la două vaci”. Nicio grupare politică nu este cu adevărat proeuropeană, dacă nu se poziționează fără echivoc față de imperialismul rusesc în regiune. Până nu vom avea o opoziție care spune clar că dușmanul strategic al R. Moldova este F. Rusă și sclavii ei aici, nu are niciun sens să ne amăgim cu venirea „proeuropenilor” la putere.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:24

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

Porturile maritime românești, trafic record de mărfuri în 2019

În 2019 s-a înregistrat cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești, anunță Compania Națională Administrația Porturilor Constanța, citată de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)