Editorial

Moldovenii în culmea fericirii

 Mi-am reamintit de formula fericirii moldoveneşti zilele trecute, când un alt „clasament al fericirii” – un sondaj despre calitatea vieţii, realizat de Institutul Gallup în rândul locuitorilor din 124 de ţări, i-a rezervat Moldovei locul 47. Un loc bun, am zice, dacă nu am şti că fericirea moldoveanului nu are nimic în comun cu starea de bine, cu abundenţa, cu bunăstarea şi alte ingrediente din care se compune adevărata fericire. Nimic din toate acestea – doar „Mai rău să nu fie!”…
Nu avem preşedinte de ţară de doi ani şi iată-iată vom intra din nou în alegeri anticipate. Dar, bine că nu e mai rău! Cresc preţurile la benzină, gaze naturale, curent, îmbrăcăminte, încălţăminte, alimente de strictă necesitate. Biroul Naţional de Statistică vine cu date exacte în acest sens: în trimestrul întâi al anului curent, faţă de perioada respectivă a anului precedent, preţurile la transport s-au majorat cu 14,7%, la telecomunicaţii cu 9,4%, în construcţia de locuinţe cu 8,9%. Ca să vedeţi, asta nu ne împiedică să fim fericiţi!

Speranţa de viaţă e cu 10-11 ani mai mică decât media europeană, avertizează experţii. Nemaivorbind de faptul că în 25 de unităţi teritoriale ale R. Moldova speranţa de viaţă este sub valoarea medie republicană, atingând nivelul minim de 66 de ani, spune, din nou, Biroul Naţional de Statistică. Ce-i drept, nici nivelul mediu nu e cine ştie ce, în 2009 a atins valoarea maximă de 69,3 ani (la bărbaţi – 65,3 şi la femei – 73,4 ani). Nu strălucim nici în ceea ce priveşte indicii mortalităţii şi ai natalităţii: numărul decedaţilor în anul 2010 a fost cu 1492 persoane (3,5%) mai mare decât anul precedent. Iar numărul nou-născuţilor a fost mai mic cu 341 (0,8%) faţă de anul 2009.
Poate ar trebui să cădem pe gânduri, nu neapărat în pesimism, şi să reflectăm mai mult la ceea ce numim noi fericire. Numai că, dacă acest lucru s-ar întâmpla mai des, mă tem că moldovenii nu ar mai ajunge în topul fericirii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *