Astăzi 24 Mai 2019, Vineri - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Actualitate 21 Martie 2019, ora 18:06    Din editia print

Moldovenii nu știu de ce au votat și ce îi așteaptă

Marime Font

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe străzile Capitalei. Scopul redacției a fost de a afla ce crede electoratul despre situația actuală a Blocului ACUM, care refuză dialogul cu alte partide, deschizând astfel calea unei coaliții PDM-PSRM-Șor, care ar putea crește substanțial influența Rusiei în R. Moldova.

La Piața Centrală din Chișinău, oamenii nu prea vor să discute despre politică. „Lasă-mă cu politica ta, mai bine hai la bar”, am primit invitația de la un bărbat uscățiv, între două vârste. „I-am ales să ne mai amăgească zece ani, nu mai vreau să aud de dânșii”, și-a făcut cruce o femeie rotundă ca o jucărie. „What? Să-mi bag piciorul!”, încerca să-și dea aere un tânăr blond și cu nasul turtit. Chiar dacă și au ceva de spus, „gospodarii” de la Piața Centrală preferă să tacă și să-și cumpere un kil de carne sau niște pătrunjel ceva... De ce nu?

„Orice coaliție înseamnă pieire pentru noi”

Probabil toată lumea a obosit să se dea cu părerea despre un joc în care ei nu mai contează? ne întrebam noi, pe când ne îndreptam spre centrul orașului. Pe Serghei Luca l-am întâlnit în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt ”, așteptându-și soția și copiii. Aflând că suntem jurnaliști și vrem să discutăm cu el despre alegeri, ne-a spus fără să pregete că anticipatele sunt singura soluție pentru țara noastră. De aceea el este categoric împotriva creării unei coaliții. „În caz contrar, vom pieri și Partidul Democrat sau Partidul Socialist ne va duce la groapă”, ne-a spus el cu încredere. În opinia sa, dacă PDM ar coaliza cu PSRM, atunci „socialiștii ar obține victoria, ceea ce este trist pentru cetățeni”. Serghei este convins că echipa lui Dodon a fost la guvernare în ultimii trei ani și ne-a demonstrat ce poate face. „Nu vreau să impun nimănui viziunea mea, dar lumea ar trebui să știe că socialiștii nu sunt o soluție pentru noi și că avem nevoie de un partid nou. În situația noastră, un partid nou ar însemna o dictatură care să ne educe, pentru că noi suntem needucați, ca popor. Orice coaliție înseamnă pieire pentru noi. În toți anii de independență, noi am demonstrat că nu știm să alegem pe cineva care să nu ne dezamăgească”, a menționat bărbatul.

Între timp s-a apropiat nevasta sa, împreună cu doi puradei mai drăguți decât tot parlamentul. S-a interesat zâmbind despre ce discutăm și ne-a rugat să nu-i punem întrebări, căci nu vrea să se implice în politică. Dar când a înțeles că îi respectăm decizia, ne-a spus că și-ar dori să avem anticipate și să învingă Blocul ACUM. „Aș vrea să cred că ei vor câștiga, dacă vom avea alegeri repetate. Totuși, văzând rezultatele din 24 februarie, nu cred că vor lua majoritatea, fiindcă nu au o influență atât de mare ca celelalte partide, din cauza lipsei de resurse financiare. Îmi pare rău că ei nu au televiziuni, nici prea mulți bani, și că șansele lor sunt minime”, ne-a spus soția domnului Luca, pe nume Svetlana.

„Ar trebui să se unească PDM cu PSRM”

De altă părere este Vitalie, un tânăr care nu se știe ce căuta în geantă, când ne-am apropiat de el. Auzind cum bate vântul, ne-a spus că fiecare partid are o viziune aparte, dar cu toate astea cele mai puternice formațiuni ar trebui neapărat să ajungă la un compromis și să-și unească forțele. „Cred că fiecare vrea să facă țara mai bună, dar numai împreună o pot face. Ar putea face acest lucru PSRM și PD, chiar dacă au ideologii diferite, pentru că au cea mai mare putere în stat”, a afirmat tânărul.


În continuare, vom face abstracție de opiniile celor care ne-au răspuns grosolan sau au refuzat să discute cu noi, inclusiv din cauza că au votat, dar încă nu au aflat cine a ajuns în Parlament. De ce? Pentru că nu-i interesează.

În schimb, doamna Valentina, o femeie foarte grăbită, de vreo 40 de ani, ne-a spus în treacăt că ACUM nu va face coaliție cu nimeni, „pentru că nu vor să fie trași pe sfoară”. Și ea optează pentru anticipate și își dorește foarte mult ca celelalte partide să nu ajungă la o înțelegere pentru a forma o majoritate parlamentară. „Nu vreau să se unească socialiștii cu democrații, ca să nu ne fure țara mai departe, ca până acum. Cred că ACUM a procedat corect, refuzând să coalizeze cu cele două partide și ar trebui să-și mențină poziția”, s-a dat cu părerea doamna, înainte de a grăbi pașii.

„Mi-au furat totul și am venit să cerșesc”

Nadejda vindea flori și, zărindu-ne, ne-a propus de departe câteva buchete. Dar când a văzut ce ne interesează, a început să râdă. „Fiecare partid, consideră ea, ar trebui să conștientizeze că noi nu suntem niște păpuși, care pot fi manipulate cum vor ei. Ne-au mințit atâția ani și vor continua mai departe să ne mintă”, ne-a spus ea, adăugând că avem nevoie de o coaliție pentru cetățeni, dar nu pentru guvernanți. „Ei trebuie să hotărască interesele lumii, nu ale lor, însă acest lucru se simte bine doar în visurile noastre”, ne-a mărturisit ea, nu se știe de ce în șoaptă.
În parcul Catedralei, ne-a oprit o cerșetoare: „Dați-mi un leu să-mi cumpăr pâine, ajutați-mă, vă rog”. I-am întins zece lei și, când a aflat ce vrem de la ea, a început să ne povestească o istorie destul de bizară.

S-a prezentat Bandin Zenatia Noune Ixari Silvia Mihail și a spus că este „cap de stat major permanent” și membră a Partidului Democrat: „Acum am venit în R. Moldova. Mi-am făcut reparație în apartament și când m-am întors acasă nu am găsit nimic. Am venit să cerșesc. Eu fac parte din Partidul Democrat și este firesc că doresc ca el să câștige, dar pentru asta trebuie să obțină majoritate parlamentară, respectiv asta se poate realiza doar prin alegeri anticipate”. Când am întrebat-o ce fel de coaliție ar fi mai bună, în viziunea ei, ne-a rugat să-i lămurim despre ce este vorba. „Nu am televizor acasă, a adăugat, din cauză că mi s-a furat totul, dar m-aș bucura dacă mi-ați spune cine și câte procente a luat”, a spus femeia.

„Trebuie să găsească limbă comună PSRM cu PAS”

„Partidele care pledează pentru aceleași drepturi și aceleași preferințe trebuie să creeze o platformă comună. De exemplu, PDM cu PSRM ar fi o idee, pentru că sunt partide cu o influență majoră în stat și asta ne-ar ajuta să creștem în toate domeniile”, susține Bandin Zenatia Noune Ixari Silvia Mihail.

Un bărbat cu trei torbe, pe care l-am întâlnit pe o alee, la Ciocana, ne-a examinat lung când ne-am apropiat de el. Ne-a întrebat ce partid reprezentăm, iar, când a aflat că suntem jurnaliști, ne-a rugat să ne legitimăm. Până la urmă, și-a pus două torbe jos, dar pe a treia n-o lăsa din mână și basta. „Greu de spus, a zis în sfârșit. Partidele toate au spus că nu vor face coaliție, dar pentru a evita anticipatele, trebuie să facă ceva, ca să scoată țara din murdăria în care zace. Consider că ar trebui să găsească limbă comună PSRM cu PAS, dacă vor să coboare oligarhii”, ne-a spus bărbatul, refuzând categoric să se prezinte.

Un pericol național

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că, în cazul în care PDM se va alia cu PSRM, integritatea R. Moldova va fi pusă într-un pericol național. „Propunerea socialiștilor de a face coaliție cu ACUM nu a fost acceptată, însă, dacă PDM cu PSRM se vor uni, ar exista un pericol național. Totuși, cel mai probabil, va exista anume această coaliție în condițiile în care ACUM a refuzat să coalizeze și cu socialiștii, și cu democrații. Cred că intensitatea cursului european va scădea simțitor. Deja depinde de cum se va poziționa PSRM”, susține Anatol Țăranu.

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, PDM a invitat la negocieri Blocul ACUM, însă atât PPDA, cât și PAS, au refuzat să discute cu formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc. Ulterior, o inițiativă similară pentru Blocul ACUM a venit din partea PSRM, dar Maia Sandu și Andrei Năstase au dat același răspuns. În aceste condiții, pentru a evita alegerile parlamentare anticipate, singura coaliție posibilă ar fi între PDM și PSRM.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)