Astăzi 20 August 2019, Marţi - Ultima actualizare la 23 August 2019
Abonamente

Actualitate 21 Martie 2019, ora 18:06    Din editia print

Moldovenii nu știu de ce au votat și ce îi așteaptă

Marime Font

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe străzile Capitalei. Scopul redacției a fost de a afla ce crede electoratul despre situația actuală a Blocului ACUM, care refuză dialogul cu alte partide, deschizând astfel calea unei coaliții PDM-PSRM-Șor, care ar putea crește substanțial influența Rusiei în R. Moldova.

La Piața Centrală din Chișinău, oamenii nu prea vor să discute despre politică. „Lasă-mă cu politica ta, mai bine hai la bar”, am primit invitația de la un bărbat uscățiv, între două vârste. „I-am ales să ne mai amăgească zece ani, nu mai vreau să aud de dânșii”, și-a făcut cruce o femeie rotundă ca o jucărie. „What? Să-mi bag piciorul!”, încerca să-și dea aere un tânăr blond și cu nasul turtit. Chiar dacă și au ceva de spus, „gospodarii” de la Piața Centrală preferă să tacă și să-și cumpere un kil de carne sau niște pătrunjel ceva... De ce nu?

„Orice coaliție înseamnă pieire pentru noi”

Probabil toată lumea a obosit să se dea cu părerea despre un joc în care ei nu mai contează? ne întrebam noi, pe când ne îndreptam spre centrul orașului. Pe Serghei Luca l-am întâlnit în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt ”, așteptându-și soția și copiii. Aflând că suntem jurnaliști și vrem să discutăm cu el despre alegeri, ne-a spus fără să pregete că anticipatele sunt singura soluție pentru țara noastră. De aceea el este categoric împotriva creării unei coaliții. „În caz contrar, vom pieri și Partidul Democrat sau Partidul Socialist ne va duce la groapă”, ne-a spus el cu încredere. În opinia sa, dacă PDM ar coaliza cu PSRM, atunci „socialiștii ar obține victoria, ceea ce este trist pentru cetățeni”. Serghei este convins că echipa lui Dodon a fost la guvernare în ultimii trei ani și ne-a demonstrat ce poate face. „Nu vreau să impun nimănui viziunea mea, dar lumea ar trebui să știe că socialiștii nu sunt o soluție pentru noi și că avem nevoie de un partid nou. În situația noastră, un partid nou ar însemna o dictatură care să ne educe, pentru că noi suntem needucați, ca popor. Orice coaliție înseamnă pieire pentru noi. În toți anii de independență, noi am demonstrat că nu știm să alegem pe cineva care să nu ne dezamăgească”, a menționat bărbatul.

Între timp s-a apropiat nevasta sa, împreună cu doi puradei mai drăguți decât tot parlamentul. S-a interesat zâmbind despre ce discutăm și ne-a rugat să nu-i punem întrebări, căci nu vrea să se implice în politică. Dar când a înțeles că îi respectăm decizia, ne-a spus că și-ar dori să avem anticipate și să învingă Blocul ACUM. „Aș vrea să cred că ei vor câștiga, dacă vom avea alegeri repetate. Totuși, văzând rezultatele din 24 februarie, nu cred că vor lua majoritatea, fiindcă nu au o influență atât de mare ca celelalte partide, din cauza lipsei de resurse financiare. Îmi pare rău că ei nu au televiziuni, nici prea mulți bani, și că șansele lor sunt minime”, ne-a spus soția domnului Luca, pe nume Svetlana.

„Ar trebui să se unească PDM cu PSRM”

De altă părere este Vitalie, un tânăr care nu se știe ce căuta în geantă, când ne-am apropiat de el. Auzind cum bate vântul, ne-a spus că fiecare partid are o viziune aparte, dar cu toate astea cele mai puternice formațiuni ar trebui neapărat să ajungă la un compromis și să-și unească forțele. „Cred că fiecare vrea să facă țara mai bună, dar numai împreună o pot face. Ar putea face acest lucru PSRM și PD, chiar dacă au ideologii diferite, pentru că au cea mai mare putere în stat”, a afirmat tânărul.


În continuare, vom face abstracție de opiniile celor care ne-au răspuns grosolan sau au refuzat să discute cu noi, inclusiv din cauza că au votat, dar încă nu au aflat cine a ajuns în Parlament. De ce? Pentru că nu-i interesează.

În schimb, doamna Valentina, o femeie foarte grăbită, de vreo 40 de ani, ne-a spus în treacăt că ACUM nu va face coaliție cu nimeni, „pentru că nu vor să fie trași pe sfoară”. Și ea optează pentru anticipate și își dorește foarte mult ca celelalte partide să nu ajungă la o înțelegere pentru a forma o majoritate parlamentară. „Nu vreau să se unească socialiștii cu democrații, ca să nu ne fure țara mai departe, ca până acum. Cred că ACUM a procedat corect, refuzând să coalizeze cu cele două partide și ar trebui să-și mențină poziția”, s-a dat cu părerea doamna, înainte de a grăbi pașii.

„Mi-au furat totul și am venit să cerșesc”

Nadejda vindea flori și, zărindu-ne, ne-a propus de departe câteva buchete. Dar când a văzut ce ne interesează, a început să râdă. „Fiecare partid, consideră ea, ar trebui să conștientizeze că noi nu suntem niște păpuși, care pot fi manipulate cum vor ei. Ne-au mințit atâția ani și vor continua mai departe să ne mintă”, ne-a spus ea, adăugând că avem nevoie de o coaliție pentru cetățeni, dar nu pentru guvernanți. „Ei trebuie să hotărască interesele lumii, nu ale lor, însă acest lucru se simte bine doar în visurile noastre”, ne-a mărturisit ea, nu se știe de ce în șoaptă.
În parcul Catedralei, ne-a oprit o cerșetoare: „Dați-mi un leu să-mi cumpăr pâine, ajutați-mă, vă rog”. I-am întins zece lei și, când a aflat ce vrem de la ea, a început să ne povestească o istorie destul de bizară.

S-a prezentat Bandin Zenatia Noune Ixari Silvia Mihail și a spus că este „cap de stat major permanent” și membră a Partidului Democrat: „Acum am venit în R. Moldova. Mi-am făcut reparație în apartament și când m-am întors acasă nu am găsit nimic. Am venit să cerșesc. Eu fac parte din Partidul Democrat și este firesc că doresc ca el să câștige, dar pentru asta trebuie să obțină majoritate parlamentară, respectiv asta se poate realiza doar prin alegeri anticipate”. Când am întrebat-o ce fel de coaliție ar fi mai bună, în viziunea ei, ne-a rugat să-i lămurim despre ce este vorba. „Nu am televizor acasă, a adăugat, din cauză că mi s-a furat totul, dar m-aș bucura dacă mi-ați spune cine și câte procente a luat”, a spus femeia.

„Trebuie să găsească limbă comună PSRM cu PAS”

„Partidele care pledează pentru aceleași drepturi și aceleași preferințe trebuie să creeze o platformă comună. De exemplu, PDM cu PSRM ar fi o idee, pentru că sunt partide cu o influență majoră în stat și asta ne-ar ajuta să creștem în toate domeniile”, susține Bandin Zenatia Noune Ixari Silvia Mihail.

Un bărbat cu trei torbe, pe care l-am întâlnit pe o alee, la Ciocana, ne-a examinat lung când ne-am apropiat de el. Ne-a întrebat ce partid reprezentăm, iar, când a aflat că suntem jurnaliști, ne-a rugat să ne legitimăm. Până la urmă, și-a pus două torbe jos, dar pe a treia n-o lăsa din mână și basta. „Greu de spus, a zis în sfârșit. Partidele toate au spus că nu vor face coaliție, dar pentru a evita anticipatele, trebuie să facă ceva, ca să scoată țara din murdăria în care zace. Consider că ar trebui să găsească limbă comună PSRM cu PAS, dacă vor să coboare oligarhii”, ne-a spus bărbatul, refuzând categoric să se prezinte.

Un pericol național

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că, în cazul în care PDM se va alia cu PSRM, integritatea R. Moldova va fi pusă într-un pericol național. „Propunerea socialiștilor de a face coaliție cu ACUM nu a fost acceptată, însă, dacă PDM cu PSRM se vor uni, ar exista un pericol național. Totuși, cel mai probabil, va exista anume această coaliție în condițiile în care ACUM a refuzat să coalizeze și cu socialiștii, și cu democrații. Cred că intensitatea cursului european va scădea simțitor. Deja depinde de cum se va poziționa PSRM”, susține Anatol Țăranu.

După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, PDM a invitat la negocieri Blocul ACUM, însă atât PPDA, cât și PAS, au refuzat să discute cu formațiunea condusă de Vlad Plahotniuc. Ulterior, o inițiativă similară pentru Blocul ACUM a venit din partea PSRM, dar Maia Sandu și Andrei Năstase au dat același răspuns. În aceste condiții, pentru a evita alegerile parlamentare anticipate, singura coaliție posibilă ar fi între PDM și PSRM.

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 23 August 2019, ora: 09:00

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

George Damian: Pactul Ribbentrop Molotov este în vigoare. De ce Basarabia nu a avut soarta balticilor

Îndrăznesc să spun că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Ruşii se apără spunând că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a fost denunţată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că foarte puţini au citit documentul acestei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 August 2019, ora: 07:25

Cacealmaua concursurilor mimate

Cacealmaua concursurilor mimate

 Dezvăluirile judecătoarei Liuba Șova, despre modul cum a fost ales Vladimir Țurcan și anume că această „decizia a fost luată în altă parte” au declanșat un adevărat „tsunami politic”, scoțând în evidență în toată splendoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 20:24

 A mai rămas primăria municipiului Chişinău. Ultima redută râvnită şi visată de socialişti. Dacă nu au reușit niciodată să „ocupe” edificiul în rezultatul bătăliilor politice în alegeri, astăzi, profitând de lipsa de viziune, a blocului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:43

La două luni și jumătate de la preluarea guvernării împreună cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, președintele pro-rus Igor Dodon a reușit să impună în pozițiile-cheie din arhitectura de putere a Republicii Moldova oameni loiali lui sau apropiați fățiș de Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 19:39

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 18:23

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

Primăria Chișinău s-a „răzgândit” - Limba Noastră este... cea română (DOC)

„Limba Noastră cea Română” a revenit la Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:31

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Dodon s-a speriat de Usatîi și îl atacă pentru că nu se supune

Revenirea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în R. Moldova și faptul că nu vrea „să joace cum îi cântă” președintele Igor Dodon pare să nu convină anumitor cercuri, astfel încât a fost lansată o campanie de denigrare a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 17:10

opinie „Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

„Maia Sandu a vândut ţara lui Dodon”

Vicepreşedinta Partidului Mişcarea Populară Antimafie, Daniela Bodrug, consideră că Maia Sandu „a vândut ţara lui Dodon” în schimbul funcţiei de prim-ministru, după ce deputatul socialist Vladimir Ţurcan, persoană apropiată preşedintele Republicii Moldova, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:54

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

BREAKING NEWS / Tensiuni legate de Brexit? / O bombă a explodat în Irlanda de Nord, în apropierea frontierei cu Irlanda

O bombă a explodat, luni, în zona frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, anunţă autorităţile, precizând că au fost vizaţi agenţi de poliţie, dar nu s-au înregistrat victime, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 16:16

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

Țurcan devenit judecător direct din Parlament e preocupat de separarea puterilor în stat - Refuză să-i „răspundă” Maiei Sandu

 Acesta a spus că își respectă deja atribuțiile care i le impune noul statut și că a depus deja cererea de suspendare a statutului de membru al Partidului Socialiștilor din R. Moldova

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:25

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Dodon joacă TARE și îi ACUZĂ pe cei din ACUM că se IMPLICĂ în procesele interne ale CC și cere o abordare neutră

Igor Dodon, în legătură cu alegerea președintelui Curții Constituționale (CC), declară că, „cea mai corectă și mai cumpătată poziție a factorilor politici acum constă în abordarea neutră și imparțială a proceselor interne ale CC, fără preferințe sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:20

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Domnica Manole ar fi votat pentru alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de Președinte al CCM / SURSE

Judecătorii Liuba Şova şi Nicolae Roşca nu ar fi votat pentru ca Vladimir Țurcan să devină noul președinte al Curții Constituționale. Despre acest lucru ne-au comunicat surse din cadrul CC, informează unimedia.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:12

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputat din PPDA (ACUM) „Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea Constituțională este o ADEVĂRATĂ RUȘINE”

Deputatul din fracțiunea ACUM Platforma DA Iurie Reniță numește „rușine” alegerea lui Vladmir Țurcan în calitate de președinte al Curții Constituționale (CCM). Comentând subiectul, parlamentarul din Blocul ACUM spune că este dezamăgit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:07

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Vlad Musteață, fostul director „Pro-Imobil” s-ar alege cu un nou dosar penal. Acesta este învinuit de evaziuni fiscale și spălare de bani

Schimbarea guvernării pare să readucă în activitate mai multe persoane certate anterior cu legea. Este și cazul fostului director al companiei imobiliare „Pro-Imobil”, Vlad Musteață, cu dosar penal în Republica Moldova, reținut în Italia și care, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 15:05

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

Țîcu: „Susţin poziţia dnei Maia Sandu şi reconfirm ce am spus şi anterior, că orice colaborare cu PSRM devine cu fiecare zi tot mai NOCIVĂ! Greu ajunge”

 Deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu, entitate politică ce se află într-o alianţă de guvernare cu Socialiştii lui Igor Dodon, a anunţat că reconfirmă cele declarate anterior, şi anume că „orice colaborare cu PSRM devine în fiecare zi tot mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:53

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

(Presa de peste Prut) Un politruc sovietic, aliat politic al lui Dodon și cu discurs anti-românesc și anti-NATO, a devenit șeful Curții Constituționale din Moldova

Noul șef al Curții Constituționale din Moldova este Vladimir Țurcan, ales prin votul secret al membrilor. Țurcan, fost activist de partid cu funcții în timpul URSS, este un aliat politic al președintelui Igor Dodon și are un discurs profund anti-românesc și anti-NATO, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:38

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Restaurantul în care clienţii sunt amendaţi dacă nu mănâncă tot din farfurie

Mânâncă tot din farfurie este un îndemn pe care mulţi l-am auzit de-a lungul vieţii, în special în perioada copilăriei. Un restaurant din Cehia a început însă să-i amendeze pe clienţii care lasă mâncare în farfurie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 14:05

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Durerea de cap provocată de caniculă: cum scapi de ea şi când e cazul să mergi la medic

Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:57

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Shor a „vândut” concesionare Aeroportul Internațional Chișinău unei companii din Scoția controlate de un membru al familiei Rothschild, cu o avere de peste 1 miliard de dolari

Compania Avia-Invest, care a obținut concesiunea Aeroportului Internațional Chișinău, a fost vândută NR Investments Ltd, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 13:27

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu anunță că CC este CAPTURATĂ de Dodon: Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav

Maia Sandu este nemulțămită de numirea colegului său de coaliție guvernamentală - socialistul Vladimir Țurcan președinte al Curții Constituționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:51

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Încă o victorie strategică pentru Dodon, după numirea consilierului său șef la CNA / Socialistul Țurcan cu studii la Moscova în anii 70 a fost „ALES” Președinte al CCM

Judecătorii constituţionali îşi vor alege luni, 19 august, preşedintele prin vot secret, pentru un termen de trei ani, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:36

Arhivele nu ard Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

Ce scria presa pro-guvernamentală despre cel pe care azi l-au desemnat la șefia Curții Constituționale?

„Boierii Moldovei sărăcite” // Angajat la stat, şi deputatul socialist Vladimir Ţurcan a reușit să adune o avere impresionantă - aceasta scria actuala presă pro-guvernamentală despre cel pe care Alianța PSRM-PPDA-PAS l-au numit în funcția de Președinte al Curții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 August 2019, ora: 12:06

alegeri 2019 Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale și pentru Parlament / Partidele SFIDEAZĂ alegătorii și sunt „în vacanță” / Nu știm niciun candidat

Campania electorală pentru alegerile locale din R. Moldova, din 20 octombrie, va începe la 19 august.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)