Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 15:39
Abonamente

Social 12 Iunie 2013, ora 09:26    Din editia print

Dunărea face ravagii în EuropaMoldovenii pregătesc sacii pentru eventuale inundații

Marime Font

Foto: ahmadalikarim.wordpress.com

Europa Centrală a fost cutremurată de apele învolburate ale Dunării, iar unele orașe europene continuă să se afle încă sub amenințarea puhoaielor, ca în situația celor din Elveția sau Cehia, unde experții avertizează că noile ploi torențiale pot provoca inundații locale.

În acest sens, am solicitat mai multe opinii din partea reprezentanților autorităților publice locale pentru a vedea care este starea de lucruri în țară și dacă Moldova riscă să fie lovită, din nou, de inundații.

În pofida faptului că Dunărea a atins un nivel record, autoritățile locale dau asigurări că nivelul apei în râul Prut nu s-a ridicat semnificativ în ultimele zile și, respectiv, nu există niciun pericol de inundații în localitățile din zona Prutului. „Apa s-a ridicat doar un pic și totul e bine deocamdată”, a spus Lidia Dâncenoc, primarul satului Duruitoarea Nouă, raionul Râșcani. Totuși, potrivit șefului de secție administrație publică din cadrul Consiliului raional Cahul, Dorina Boghian, deși nu au fost înregistrate inundații până la momentul actual, au fost deteriorate circa 500 ha de terenuri de culturi în satul Brânza, din cauza ploilor și a vântului puternic.

„Nu există pericol de inundații”

Totodată, nici zona de centru a țării nu riscă să fie sub asediul apelor, iar în localitățile Leușeni, Cotul Morii, Nemțeni, care au fost afectate grav de inundații în 2010, situația este calmă. „În acest moment, construim un dig de protecție de un kilometru la marginea satului, deoarece au mai rămas vreo 20 de case neprotejate în zona de vale, care au rămas întregi după viiturile din 2010. Lucrările au început acum două săptămâni și estimăm ca, până la sfârșitul lunii, să fie construit, deoarece oamenii au început a sădi din nou copaci și multe altele, iar noi trebuie să le protejăm în caz de inundații”, a spus Gheorghe Filipschi, primarul satului Nemțeni, raionul Hâncești.

Loading...


Acest lucru a fost confirmat și de președintele raionului Hâncești, Grigore Cobzac, care a precizat că digul pe segmentul raionului este în plină reparație. „Sunt 11 milioane de lei alocați de la Fondul Ecologic Național. Se repară digul vechi, deoarece trebuie să fie exclus riscul oricăror inundații”, a precizat Grigore Cobzac, președintele raionului Hâncești.

Nivelul apei e scăzut și la sudul țării. „Starea digurilor din satul Câșlița-Prut e bună, deoarece digul a fost construit odată cu calea ferată. Nivelul apei nu e critic și, deși totul depinde de nivelul apei în Dunăre, nu e nimic catastrofal”, a menționat Dumitru Moraru, primarul s. Câșlița-Prut, raionul Cahul. De cealaltă parte, primarul satului Giurgiulești, raionul Cahul, Tatiana Gălățeanu, a afirmat că, dacă vor fi pericole de inundații, atunci va avea de suferit terminalul liber internațional Giurgiulești. „În cazul în care debitul Dunării va crește, va crește și apa în Prut. Giurgiulești este situat la o cotă impunătoare și nu există pericol de inundații. Totuși, cel mai mare pericol ar fi în localitățile învecinate - Văleni, Slobozia”, a spus Tatiana Gălățeanu.

Mai mult, Andrei Malașevschi, președintele raionului Cantemir, a precizat pentru TIMPUL că apa în râul Prut crește nesemnificativ, iar rezerva este mare – circa un metru jumătate - doi.„Nu este pericol de inundații, cel puțin pentru gospodării, ci numai pentru semănături. Totuși, am raportat că sunt fisuri în diguri, deoarece, în caz de o eventuală creștere a apei, probabil că digul va ceda iarăși, întrucât e cu 70 cm mai jos decât digul inițial”, a declarat Andrei Malașevschi. Totuși, oamenii din localitate stau de gardă cu 10 mii de saci, cu voluntari și tehnica necesară.

Reparația digurilor trebuie să devină o prioritate a RM

Într-un final, Elena Dobzeu, primarul satului Grozești, raionul Nisporeni, a precizat că digurile din R. Moldova necesită o reparație capitală și speră că aceasta va deveni o prioritate pentru R. Moldova. „Nu au fost renovate niciodată încă de prin anii `70. Sunt fisurate din cauza ploilor, ninsorilor, dar și a factorului uman. În caz de inundații, cad sub ape 170 de hectare de pășuni. Stăm cu gheața în spate. Plus la aceasta, avem 22 de gospodării țărănești, care sunt așezate în Valea Prutului, chiar lângă dig, unde riscă să fie inundate grădinile. Totuși, nivelul apei a scăzut puțin și nu cred să avem degrabă probleme”, a spus Elena Dobzeu.

Totodată, Marin Adam, directorul Agenţiei „Apele Moldovei”, a menționat că la momentul actual circa 100 km de diguri ar trebui reabilitate. Însă, de facto, lucrări de reparație și reconstrucție a digurilor au loc doar în Ștefan-Vodă, localitatea Palanca, unde este un proiect de reabilitate, până acum fiind reparat nouă kilometri de dig. „De asemenea, în zona localității Cotul Morii, pe râul Prut, a fost reparată o porțiune de trei kilometri, în total fiind 4,7 km. Lucrările de finisare a acestora sunt planificate pentru anul acesta. Într-un timp foarte apropiat, planificăm să demarăm lucrările de construcție și la Puhaceni, în zona raionului Cantemir”, a precizat Marin Adam. Așadar, în RM există 970 km de dig, dintre care 820-830 km sunt gestionate de către Agenția „Apele Moldovei”. „Termenul de exploatare a digurilor este depășit demult, însă nu este situație de panică”, a spus în încheiere Marin Adam.

Europa continuă lupta cu viiturile

Budapesta a fost cruţată de apele învolburate ale Dunării. Digurile de aproape nouă metri şi jumătate au rezistat viiturii care a făcut prăpăd în Slovacia şi Germania. Cu excepţia câtorva străzi, capitala Ungariei a scăpat de inundaţii. Totodată, e o situaţie dificilă şi în Germania, acolo unde un dig de pe râul Elba s-a rupt şi a inundat mai multe localităţi. 23 de mii de oameni şi-au părăsit în grabă casele înghiţite de viitură. După 24 de ore de haos, apele au început să se retragă. Totuşi, autorităţile sunt în alertă, după ce au fost primite mai multe scrisori anonime care anunţau atacuri asupra unor diguri.

Vremea severă s-a extins și în Elveţia, unde o ploaie cu grindină a provocat pagube materiale semnificative şi a întrerupt circulaţia pe mai multe şosele şi căi ferate. De asemenea, cartiere din capitala Poloniei au fost inundate în urma unei ploi torenţiale. În Cehia, de exemplu, experții avertizează că noile ploi torențiale, chiar dacă nu vor umfla cursurile principale de apă, ca în săptămânile trecute, pot provoca inundații locale. Bilanţul inundaţiilor din Europa a ajuns la 19 morţi.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:39

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

Pârjoale moldoveneşti, reţeta bunicii

 Pârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:35

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

DOC // Nagacevschi aduce dovezi că Greceanîi se face vinovată de condamnarea R.Moldova la CEDO

Zinaida Greceanîi, pasibilă de urmărire penală. Președintele Parlamentului, vizată pentru prejudicierea bugetului de stat într-un Raport al Ministerului Justiției.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:30

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas?

Au avut o relație foarte bună, iar Michael Douglas i-a fost tot timpul alături, dar cu toate acestea nu a primit nimic după moartea tatălui său. Cine a moștenit întreaga avere a lui Kirk Douglas? Marele actor Kirk Douglas s-a stins la începutul acestui an, mai exact pe 5...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 15:26

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

Povestea impresionantă a fetiței cu Sindrom Down care la 4 ani a devenit model. Medicii nu îi dădeau nicio șansă!

O fetiță a reușit să ofere o lecție de viață impresionantă. Medicii au diagnosticat-o cu Sindrom Down și nu i-au dat nicio șansă la o viață normală, dar la doar 4 ani, micuța a devenit model. Cara Brown a primit diagnosticul dur din partea medicilor la doar câteva ore...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:41

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Cinci stagii în SUA își așteaptă beneficiarii la Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Vrei o bursă și un stagiu de 4 săptămâni într-o redacție din SUA? Școala de Studii Avansate în Jurnalism îți oferă această șansă. Depune, până pe 16 martie 2020, dosarul cu următorul conținut:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:06

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Prețurile la produsele sanitare au explodat în ITALIA. O mască sanitară care costa 1 cent se vinde online cu 10 euro. Procurorii au deschis o anchetă

Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 14:02

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

Iranul anunţă trei noi decese provocate de noul coronavirus

 Trei noi decese provocate de epidemia de pneumonie virală au fost anunţate marţi în Iran, urcând bilanţul victimelor acestei maladii pe pământul iranian la 15, a informat agenţia oficială Irna, citată de AFP. De la anunţarea, pe 19 februarie a primelor două...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:59

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

A murit fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, la 91 de ani

 Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a decedat, la vârsta de 91 de ani, la câteva săptămâni după ce fusese supus unei intervenţii chirugicale, conform unui anunţ făcut marţi de televiziunea de stat, preluat de Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 13:45

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

VIDEO / Focar de indiferență lângă Trușeni

 Ne aflăm la câțiva km de Trușeni, unde am ajuns fiind solicitați de un grup de săteni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:40

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Dieta cu ghimbir. Cum să slăbești până la 18 kilograme în două săptămâni, fără efort

Primăvara este senzonul în care din ce în ce mai mulți oameni își doresc să slăbească și fac eforturi susținute în acest sens, mai ales femeile. Dacă te-ai săturat de curele de slăbire care promit rezultate fabuloase, dar acestea întârzie să apară,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 12:21

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Maia Sandu îl provoacă pe Igor Dodon la o dezbatere publică: „Dacă are curaj, să vină”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a provocat pe șeful statului, Igor Dodon, la o dezbatere publică. Fosta prim-ministră s-a declarat nemulțumită de modul în care este guvernată țara și a criticat acțiunile actualului Executiv. Totodată, Sandu a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:41

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Cum să îți întărești sistemul imunitar și să te ferești de coronavirus

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficientei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini și pisici și care se poate transmite cu ușurință și între specii. Coronavirusul poate infecta și omul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:39

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Descoperire macabră în Capitală: Un cadavru, găsit de doi copii care se jucau

Cadavrul unui bărbat în stare de putrifacție a fost găsit de doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:36

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

Primul caz de CORONAVIRUS confirmat în sudul Italiei

O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax. Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:33

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Vanessa Bryant îl dă în judecată pe proprietarul elicopterului pentru moartea soțului și fiicei sale

Văduva baschetbalistului Kobe Bryant l-a dat în judecată pe propietarul elicopterului care s-a prăbușit luna trecută în California și la bordul căruia se aflau legendarul sportiv și fiica sa în vârstă de 13 ani, Gianna, transmite The Guardian. Procesul, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:30

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Viața în carantină. Cum trăiesc oamenii dintr-un orășel de lângă MILANO, din cauza coronavirusului

Marzio Toniolo, un profesor de 35 de ani din Italia, a făcut un reportaj despre viața într-una dintre localitățile aflate în carantină din cauza coronavirusului. Bărbatul a ieșit din casă, în ciuda indicațiilor autorităților, și a filmat cum toată activitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 11:01

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Candidații la funcția de membru CSM: Judecătorii trebuie să uite de interesele personale

Toți membrii CSM trebuie să se preocupe exclusiv de interesele sistemului judecătoresc și să nu permită ingerința politicului sau a intereselor personale în activitatea acestuia. Este părerea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:53

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

DOC // Încă o șansă pentru Veaceslav Platon: Procurorii, obligați să examineze cererea de revizuire a dosarului în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare

Procurorii au fost impuși de instanța de judecată să pornească procesul de revizuire a primului dosar penal intentat pe numele lui Veaceslav Platon, în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Cererea de revizuire a ajuns în gestiunea Procuraturii Anticorupție, după...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 25 Februarie 2020, ora: 08:24

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegeri regizate în Iran. Rezultat: cea mai scăzută prezență la vot din istoria Republicii Islamice

Alegerile parlamentare din Iran – în care doar candidaților conservatori li s-a permis să candideze – erau menite să asigure regimului Ali Khamenei o victorie facilă. Doar că prezența la urne, cea mai scăzută din istoria Republicii islamiste, scrie Politico, a anulat toată baza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 08:05

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, MARȚI 25 FEBRUARIE 2020. Dans astral armonios în Univers

Soarele, Marte si Nodurile Lunare se reunesc in cel mai armonios dans astazi. Iar Marte, planeta energiei si actiunii, aflat in Capricorn dupa 2 ani, acolo unde se simte foarte bine, se intalneste cu Nodul Sud, deci este timpul sa actionam pe ceva demult amanat. Karma este o scorpie, se spune,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

VIDEO / Cum tăiem trandafirii primăvara ca să avem grădini parfumate toată vara

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

(VIDEO 18+) Un accident grav a avut loc aseară! S-a soldat cu moartea unui polițist

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)