Actualitate

Moldovenii se tem de preturi, saracie si somaj

Rezultatele sondajului realizat de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC Chisinau au fost prezentate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de catre Arcadie Barbarosie, directorul Institutului Politici Publice. Potrivit acestuia, majoritatea populatiei este ingrijorata cel mai mult de preturi (54%), saracie (48%) si somaj (46%). Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat in perioada 16-30 noiembrie 2009, pe un esantion de 1118 persoane din 75 de localitati, marja de eroare fiind de 3%.

Conform sondajului, creste numarul persoanelor care se declara multumite de felul in care traiesc – de la 19,5% in luna iulie la 27% in luna noiembrie. Astfel, ponderea nemultumitilor fata de iulie 2009 scade cu 9%, ajungand la 39%. Ingrijorarea fata de preturi ramane a fi mai pronuntata in cazul persoanelor in etate (64%) si a locuitorilor din localitatile urbane mici sau a celor din mediul rural. O parte semnificativa de cetateni este ingrijorata de somaj, in special tinerii (18-29 de ani – 55% din acestia) si de viitorul copiilor (44%).

Nostalgici dupa URSS, dar vor in UE

Datele sondajului mai arata ca 49% regreta destramarea fostei URSS, iar 43,7 la suta ar vota pentru ca RM sa redevina iarasi o parte a unei URSS refacuta total sau partial. Mai bine de jumatate din populatie considera ca era mai bine inainte de 1991, referindu-se la nivelul de trai, locuri de munca, relatiile dintre oameni etc. In privinta drepturilor omului, a libertatii de a calatori sau de alegere a cultului religios, balanta se inclina mai degraba in favoarea timpului prezent. Totodata, pentru aderarea la UE s-au pronuntat 63%, iar pentru aderarea la NATO – circa 22%.

Liderii AIE – in topul personalitatilor

Potrivit raportorului, in topul personalitatilor sunt in crestere liderii AIE. Astfel, in fruntea topului se afla Marian Lupu, cotat cu 19%, Vladimir Voronin – cu 16,16%, Vlad Filat – cu 14,1 la suta, iar Dorin Chirtoaca – cu 4,1%. Dintre personalitatile politice din R. Moldova, de cea mai mare incredere se bucura Marian Lupu cu 51%, premierul Vlad Filat (45%) si Vladimir Voronin (39%), urmati de Dorin Chirtoaca (33%) si Zinaida Greceanai (31%).

Guvernul Filat, tratat cu mai multa incredere

In ultimul timp, institutiile statale au inregistrat o crestere spectaculoasa la capitolul credibilitate. Astfel, guvernul e creditat cu 44 la suta (fata de 31% in luna iulie), iar parlamentul – cu 41%, fata de 30%. Mass-media inregistreaza un salt de la 51% (cu patru luni in urma) la 61% prezentate in sondaj. O alta schimbare semnificativa se inregistreaza vizavi de increderea acordata partidelor politice. De cea mai mare incredere se bucura PDM (40%), PLDM (39%), PCRM (39%). Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul R. Moldova, 45 din populatie nu ar participa la vot, 26% din intreg esantionul ar vota pentru PCRM. Urmatoarele partide care ar putea depasi actualul prag electoral sunt: PDM (14,1%), PLDM (12,9%) si PL (8,2%). AMN ar obtine 1,2%, PSD – 1,8% , PPCD – 0,8% si MAE – 0,5%. Din totalul celor care au exprimat o optiune de vot, 38,9% ar vota pentru PCRM, 21,2% pentru PDM, 19,2% pentru PLDM si 12,3% pentru PL. Reprezentate in mandate de deputat, PCRM ar obtine 44 de mandate, PDM – 23 de mandate, PLDM – 21 de mandate si PL – 13 mandate. Totodata, daca ar participa la un referendum, majoritatea s-ar pronunta pentru alegerea presedintelui RM prin vot direct.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *