Astăzi 2 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 19:23
Abonamente

Actualitate 20 Ianuarie 2014, ora 08:11

atenție maximăMoldovenii sunt români și punctum. CAPCANELE recensământului

Marime Font

În perioada 1-14 aprilie va avea loc al doilea Recensământ al populației și locuințelor din Republica Moldova.  

Primul a avut loc în 2004 în perioada guvernării comuniste și a primit o notă negativă din partea specialiștilor, din cauza modului prost de organizare, dar și a rezultatelor privind apartenența etnică a persoanelor anchetate. Deși Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că pregătirile pentru Recensământ decurg în colaborare cu experți internaționali, unele întrebări „sensibile” din chestionar lasă loc pentru interpretări.

În timpul recensământului din 2014, majoritatea cetățenilor anchetați vor completa două chestionare: 1CL (clădire, locuință) și 2P (persoană). În premieră, pentru țara noastră, respondenții vor indica în ce condiții locuiesc (dotare cu baie și WC, canalizare, mod de încălzire, energia folosită etc.). Toți membrii familiei care au vârsta de 15 ani și mai mult vor trebui să completeze chestionarele cu un pix cu cerneală albastră sau neagră. Recenzorii vor fi cei care vor merge din casă în casă pentru anchetarea respondenților. Potrivit BNS, ei vor fi selectați printr-un concurs public în a doua jumătate a lunii martie, iar numărul lor va atinge circa 9000 de persoane. Directorul general al BNS, Lucia Spoială a declarat că pentru două săptămâni de recensământ intervievatorii vor primi un salariu de 2200 lei.

Între naționalitate și etnie*

Recensământul din 2004 a provocat mari discuții mai ales la capitolul componența etnică a populației. Comuniștii au dorit să demonstreze că românii constituie de fapt o minoritate (2,2%), iar moldovenii majoritari ar fi un grup aparte (75,8%). S-au înregistrat nenumărate cazuri când recenzorii singuri completau anchetele fără a mai vorbi cu cetățenii. Modelul anchetei pentru recensământul din 2014 este mai elaborat, însă întrebarea privind apartenența etnică din nou lasă loc de discuții. Fiecare intervievat va trebui să indice „la libera declarație” ce naționalitate/etnie are. „Nu văd necesitatea să fie indicate două noțiuni: etnie/naționalitate. Nu e o diferență de sens, dar dacă cineva ar dori să facă politică, atunci e altă discuție. Ar fi corect să fie indicată o singură noțiune: ori naționalitate, ori etnie. Dacă familia este mixtă, atunci copilul are dreptul să aleagă etnia unuia din părinți. Conform tradiției, la noi se alege etnia tatălui”, ne-a spus demograful Constantin Matei. Colegul său, doctorul în demografie Valeriu Saiînsus, deja prevede cum va răspunde majoritatea cetățenilor. „E clar că mulți își identifică naționalitatea în raport cu denumirea țării. Și o disting alta decât cea care este. E un risc, deoarece când vorbim de recenzori, numai modul în care aceștia vor pune întrebarea poate să influențeze deja răspunsul”, opinează Valeriu Saiînsus.

Al cui ești? Al lui tata

La fel ca în spațiul CSI, cetățenii vor indica pe anchetă numele, prenumele, precum și patronimicul (în rusă: отчество). La recensămintele din România numele după tată însă nu este cerut. „S-ar putea să păstrăm încă tradiția sovietică cu prenumele după tată, pentru că și în 2004 s-a făcut lucrul acesta”, presupune sociologul Diana Cheianu. „Eu cred că aici e vorba de tradiție. Cred că la noi mai domină mentalitatea rusă. Și acum unii se adresează cu Vasili Ivanovici”, susține demograful Constantin Matei.

Ortodoxia este favorizată

O altă capcană se ascunde când e vorba de indicarea religiei. În ancheta recensământului din România întrebarea a fost formulată simplu „Cărei religii consideră persoana că îi aparține?”, în schimb în ancheta recensământului din Republica Moldova vor fi chiar și variante de răspuns: ortodoxă, altă religie, ateu și nedeclarată. De ce dintre toate religiile, este favorizată doar cea ortodoxă, care e de fapt un cult? „Cred că ar fi mai bine ca întrebarea să fie pusă fără variante de răspuns. Altfel, se reduce din veridicitatea recensământului. Variante propuse influențează răspunsul”, susține demograful Valeriu Saiînsus. „Trebuie să fie enumerate cele care sunt pe teritoriul Republicii Moldova. În afară de ortodoxism, nu putem să nu recunoaștem că la noi sunt și altele”, este de părere Constantin Matei. Mai mult, sociologul Diana Cheianu amintește că „întrebarea de religie este una personală și în foarte puține țări o putem găsi în fișa de recensământ”.

Loading...


Până la recensământ au mai rămas două luni și jumătate. Specialiștii în sociologie și demografie au așteptări mari și își doresc ca erorile din 2004 să nu se repete, iar recenzorii să fie bine pregătiți.

COSTURI

Recensământul va costa circa 90 de milioane de lei, dintre care 51 de milioane sunt alocate din Bugetul de stat. Restul sumei vine din surse externe.

LA EST

Conform legii 90 din aprilie 2012, regiunea transnistreană nu cade sub incidența sectorului de recenzare.

Naționalitate vs Etnie

Naționalitate - apartenență a unei persoane la o anumită națiune; cetățenie. Comunitate de oameni cu limbă și cultură comună, care s-a constituit istoricește pe un teritoriu dat.

Etnie - unitate etnică, determinată în timp și spațiu, cu trăsături de civilizație și cultură (limbă, tradiții etc.) comune.
Nota redacției. Noțiunile nu au același sens. Prin urmare, ca naționalitate suntem moldoveni, dar ca etnie suntem români. Autorii anchetei de la BNS au pus însă aceste noțiuni în aceeași oală.

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:23

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în Italia se apropie de 14.000, după ce joi, țara a raportat 760 de noi decese în 24 de ore, relatează Reuters. Numărul total al cazurilor confirmate cu coronavirus a ajuns, joi, la 115.242 de la 110.574, câte au fost raportate miercuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:01

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă Foto: simbol

„Mama mea este medic în Ștefan Vodă. Mai toți lucrătorii din spitalul raional sunt infectati cu covid-19, inclusiv mama. Lucrătorii infectați au fost internați la Căușeni, după care peste 1 zi au fost întorși toți la Ștefan Vodă în secția de boli...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:28

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

„Costul mediu al unei zile de tratament în staționar este de 2 255 lei, iar în terapie intensivă – 5 300 de lei. Pacienții stau nu o zi în spitale. Am văzut multe dezbateri dacă trebuie să procurăm polița sau nu. Toți care locuiesc în R. Moldova și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:12

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

82 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:07

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

Accident cumplit în centrul capitalei. O mașină a fost făcută țăndări iar pasagerul care se afla în vehicul a zburat peste geamul mașinii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:05

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit / 569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit /  569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Marea Britanie se apropie de 3.000 de morți, după ce autoritățile au anunțat 569 de morți în ultimele 24 de ore, informează The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:32

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

PRIORITĂȚI SOCIALISTE /  Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

Se pare că nici pandemia și nici starea de urgență nu sunt motive suficient de puternice pentru a le determina pe autorități să renunțe la ideea de a repara Complexul Memorial Eternitate. După ce pe 20 ianuarie premierul Ion Chicu declara că până la 9 mai 2020 Complexul va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:27

Rețete de salate pentru Paști 2020

Rețete de salate pentru Paști 2020

 Chiar daca de pe masa de Pasti a romanilor nu lipsesc preparatele traditionale de miel si salatele au inceput incet, incet sa-si faca aparitia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

950 de oameni au murit într-o singură zi de Covid-19 în Spania. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi, la nivel mondial. Cel puțin 2.170 de bătrâni aflați într-un azil din Spania au murit din cauza virusului, scrie El...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, informează TRIBUNA. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Potrivit deputatului Deputații PAS au declarat că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului sunt mai multe decizii  care nu au legătură cu răspândire viruslui în Republica Moldova. Igor Grosu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:35

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Restaurantele sunt închise, iar supermarketurile sunt aprovizionate constant. Ți-ar plăcea să iei ceva la pachet, dar de când cu carantina, nu e recomandat. „Lasă că fac eu un orez cu legume care să mă țină trei zile.” După două săptămâni în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:34

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

China a aprobat folosirea bilei de urs pentru a trata pacienții critici cu coronavirus, în timp ce asociațiile pentru ocrotirea mediului și a animalelor critică operațiunea care prevede imobilizarea animalelor în cuști, pentru ca oamenii să perforeze cu ajutorul unui cateter...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

 Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:12

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

 În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:59

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA și PAS, și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”. Urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:58

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:41

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

 Unul dintre consilierii lui Igor Dodon a explicat de ce sunt nevoie de obstacole față de revenirea cetățenilor moldoveni acasă. Potrivit lui Ernest Vardanian, statul trebuie să pună obstacole în calea revenirii moldovenilor acasă pentru a nu permite infectarea populației cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:33

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost închisă, iar 16 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta după ce medicii au intrat în contact cu pacientul, care a murit acum două zile, din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:25

Asistentă hărţuită de vecini pentru că lucrează la Boli Infecţioase: „Mi-au aruncat clor pe uşa apartamentului”

Asistentă hărţuită de vecini pentru că lucrează la Boli Infecţioase: „Mi-au aruncat clor pe uşa apartamentului”

Mihaela Moga Pal (44 ani) lucrează la cel mai important spital din Galaţi în care sunt trataţi bolnavii cu COVID-19 şi spune că vecinii ei, din blocul unde locuieşte de circa 20 de ani, au o atitudine ostilă de neimaginat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:08

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008; evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)