Criza

MoldStreet: Falimentul sistemului de pensii

Prim-ministrul Pavel Filip a semnat pe 3 august, decizia de aprobare a conceptului de reformă a sistemului de pensii, care va fi un proces de schimbare complex, ce va pune accent pe echitatea socială.

„Noi am demarat în ultimele șase luni reforme importante pentru Republica Moldova în mai multe domenii. Cele mai multe se regăsesc în Foaia de Parcurs. Dar trebuie să ținem cont că aceste reforme trebuie să fie suportabile și echitabile, mai ales pentru categoriile social vulnerabile. Nu facem experimente pe oameni, ci legi bune pentru oameni”, a dat asigurări premierul.

Potrivit Guvernului, conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii.

Trei probleme majore

În urma analizei efectuate, membrii unui grup de lucru creat încă un an în urmă, au identificat trei probleme majore: inechitatea în stabilirea pensiei între diferite categorii de cetățeni, nivelul redus al beneficiilor și faptul că sistemul de pensii nu este sustenabil.

În opinia specialiştilor, dacă sistemul de pensii nu va fi reformat, decalajul dintre câștigurile persoanelor și pensiile lor va crește.

Totodată experţii spun că nivelul pensiei, pentru toți cetățeni, indiferent de statutul lor, trebuie să corespundă contribuțiilor achitate. Grupul de lucru a apreciat că nu este echitabil ca pensia unor categorii să constituie 75% din salariul mediu, pe când la marea majoritate a pensionarilor această rată de înlocuire este de trei ori mai mică, de doar 26% raportat la salariul mediu.

Cea mai mare rată este la judecători unde ajunge şi la 90% din salariul mediu.

Continuare pe Mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *