Cultură

Moment aniversar la Ginta Latina

Vineri, Teatrul de revista „Ginta Latina” a sarbatorit doua decenii de activitate.

Manifestarea a avut loc la Centrul de Cultura si Arta „Ginta Latina”, unde in prezent teatrul isi desfasoara activitatea, ambele institutii avandu-l in calitate de director general pe Tudor ?arna.

Chiar daca vineri a fost ziua sa de nastere, la eveniment a participat si presedintele parlamentului, presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu. Acesta a felicitat calduros echipa teatrului cu ocazia aniversarii, iar conducerea „Gintei Latine” i-a daruit un buchet de flori cu ocazia celor 58 de ani impliniti, dorindu-i multa-multa sanatate. Apoi, trupa a fost felicitata de mai multe teatre si uniuni de creatie.

Solicitat de TIMPUL, directorul Tudor ?arna ne-a spus ca Teatrul „Ginta Latina” a fost creat in 1989 de catre regretatul regizor Sandri Ion Scurea, care si-a propus sa creeze un teatru de comedie muzicala, luandu-i in calitate de actori pe discipolii sai, absolventi din acel an ai Conservatorului din Chisinau.

Dar, din cauza conditiilor precare, Sandri Ion Scurea a plecat din teatru. La postul de regizor s-au perindat mai multe personalitati artistice – Veaceslav Madan, care a montat prima rock-opera de la noi, „Miorita”, pe muzica lui Liviu Stirbu; Vitalie Rusu, care a pus in scena piesa lui Laurentiu Faifer „Ciubar Voda”, Petru Hadarca, cel care a adus in repertoriu spectacolele „O noapte furtunoasa” de I. L. Caragiale si „Mofturi parfumate”.

In 1991, dupa prabusirea regimului sovietic, printr-o hotarare de guvern, teatrul este amplasat in fosta Casa a invatamantului politic a CC al PCM. „Acolo am activat normal pana in 1995, povesteste Tudor ?arina. „Sala insa nu era adaptata la necesitatile unui teatru. Era una cu scaune rosii, pentru cei care studiau candva aici marxism-leninismul”, isi aminteste directorul.

Nu au avut parte mult de aceasta sala, pentru ca la 7 martie 1995, din neatentia cuiva, de la un fir electric a izbucnit un incendiu devastator. „Ne-am apucat sa reparam si sa reamenajam sala. Guvernul Romaniei, prin intermediul ambasadei sale de la Chisinau, ne-a pus la dispozitie 500 de fotolii si cortina scenica – un dar generos, evaluat la circa 200 mii dolari SUA”, ne spune directorul general.

In calitate de regizor-sef al teatrului a ramas Anatol Burlacu, care, din 2000 incoace, impreuna cu Tudor ?arna, a realizat mai multe spectacole de revista: „Cherchez la femme”, „Un abecedar bizar”, „Intre Bac si Mississippi”, „Gradina lui Stefan cel Mare” s.a.

Printre cei mai „vechi” actori ai colectivului sunt Galina Lazarenco, Adela Calistru, Nicu ?arna, Alexandru Dicusara s.a.
In acea seara, trupa teatrului a prezentat spectacolul „Tarambol”, scris special pentru evenimentul omagial. De asemenea, in cadrul programului aniversar au evoluat si celelalte colective ale CCA „Ginta Latina”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *