Responsabili separatişti catalani urmează să compară vineri în faţa justiţiei spaniole pentru rebeliune, un eveniment care ar putea spori şi mai mult tensiunile între Madrid şi Barcelona, relatează AFP.
În timp ce presiunea politică nu încetează să crească asupra executivului catalan, care ameninţă să proclame independenţa Cataloniei în zilele următoare, criza începe să se repercuteze asupra sistemului bancar din regiune.
Impasul pare total în ceea ce este cea mai gravă criză traversată de Spania în ultimele decenii. Separatiştii conduşi de liderul catalan Carles Puigdemont continuă să avanseze spre secesiune în urma referendumului de duminică, dar guvernul central al premierului Mariano Rajoy respinge orice posibilitate de mediere până când aceştia nu renunţă la ambiţia lor.
Independentiştii declară că 2,3 milioane de persoane au votat la referendum şi că 90% dintre acestea s-au pronunţat pentru independenţă, dar nu au dat încă publicităţii rezultatele finale.
În acest context foarte dificil, responsabili catalani urmează să compară la Madrid în faţa Audienţei Naţionale, tribunalul însărcinat cu dosare complexe, inclusiv cele referitoare la securitatea naţională.
Patru persoane sunt urmărite penal: Josep Luis Trapero, şeful Mossos Esquadra (poliţia catalană), Teresa Laplana, o responsabilă din poliţie, precum şi Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart, preşedinţii a două asociaţii puternice separatiste, Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium.
Justiţia i-a convocat "în vederea inculpării lor" în cadrul unei "anchete pentru rebeliune" legată de manifestaţiile din 20 şi 21 septembrie din Barcelona.
Manifestanţii încurajaţi de ANC şi Omnium au blocat gardienii civili în clădirea lor timp de mai mai multe ore şi le-au atacat vehiculele, fapte pasibile cu 15 ani de închisoare.
De la începutul crizei actuale, justiţia spaniolă a acţionat cu fermitate împotriva separatiştilor. Tribunalul Constituţional a interzis în special desfăşurarea referendumului privind autodeterminarea duminica trecută şi a suspendat joi sesiunea anunţată pentru luni a parlamentului catalan în cursul căreia se aştepta să fie anunţată o eventuală proclamare unilaterală a independenţei, anunță Agerpres.
La fel cum executivul catalan a ignorat interdicţia de a organiza referendumul şi a decis desfăşurarea consultării, dar fără garanţiile elementare pentru un referendum valid (comisie electorală, vot secret ...), preşedintele legislativului catalan, Carme Forcadell, părea să încline joi că secesiunea planificată ar putea fi proclamată.
Calificând decizia Tribunalului Constituţional ca "fiind extrem de gravă" şi contrară "libertăţii de exprimare" a deputaţilor, Forcadell a asigurat că parlamentul, dominat de separatişti, nu acceptă "cenzura".
Unda de şoc a crizei politice a atins sectorul economic: Caixabank, prima bancă din Catalonia şi a treia din Spania, urmează să organizeze vineri un consiliu extraordinar de administraţie pentru a decide dacă îşi mută sau nu sediul central în afara regiunii aflate în criză.
Banco Sabadell, a doua bancă din Catalonia şi a cincea din Spania, a anunţat joi transferul sediului său principal la Alicante, în sud-estul ţării, după prăbuşirea preţului acţiunilor sale.
Băncile se tem de consecinţele unei eventuale ieşiri a Cataloniei din zona euro în cazul în care independenţa sa va fi totuşi proclamată.
De altfel, Barcelona, locomotiva economică şi principalul pol turistic al Cataloniei, o regiune care a primit 17 milioane de vizitatori în 2016, a fost pusă în faţa situaţiei că rezervările la hoteluri au început să scadă, potrivit sindicatului local din industria turismului.
Decis să împiedice proclamarea independenţei cu orice preţ, Mariano Rajoy urmează să-şi reunească vineri guvernul pentru a examina noi măsuri posibile. Printre opţiuni se numără suspendarea autonomiei regionale de care se bucură Catalonia, o măsură pe care guvernul central nu o exclude şi pe care o cer tot mai multe voci în Spania.
O astfel de suspendare ar inflama şi mai mult spiritele în Catalonia, unde violenţele survenite în timpul ciocnirilor între poliţie şi manifestanţi în ziua referendumului au provocat furie.
Sondajele arată că societatea catalană este împărţită aproximativ în mod egal între suporteri şi adversari ai independenţei.
|
Micul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.
( ) Citeşte tot articolulIvan Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, i-a scris un mesaj vloggerului Bolocan prin care îl amenință că „îi va socoti dinții” atunci când îl va întâlni.
( ) Citeşte tot articolulA şasea tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, care constă în 92.430 de doze, ajunge luni, în România, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.
( ) Citeşte tot articolulIsraelul va interzice traficul aerian internaţional de pasageri, începând de luni seara, timp de o săptămână, în încercarea de a opri răspândirea noii variante de coronavirus, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulParticipanţii la cursa ilegală din Parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica al Capitalei au fost identificaţi. Aceştia s-au dovedit a fi un tânăr de 22 de ani şi un minor de 17 ani.
( ) Citeşte tot articolulPatru fotbalişti ai echipei braziliene Palmas FR şi preşedintele clubului, Lucas Meira, au murit, duminică, într-un accident de avion, în urma căruia a decedat şi pilotul aparatului de zbor de mici dimensiuni, scrie news.ro.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Grigorie de Nazianz s-a nascut intr-o familie aristocratica la Arianz, in partea de sud-vest a Capadociei, in vecinatatea cetatii Nazianz. Tatal sau este convertit la crestinism de sotia sa Nona si ajunge mai tarziu episcop de Nazianz. Sfantul Grigorie a studiat in Cezareea Capadociei, in...
( ) Citeşte tot articolulO rețetă simplă dar deosebit de gustoasă și plină de vitamine care ajută la slăbirea rapidă, dar armonioasă: salata cu ton și spanac! O poți consuma oricând pentru a da jos câteva kilograme. Ingrediente: 1 conserva ton 100 gr spanac baby 50 gr porumb 2 oua 50...
( ) Citeşte tot articolul