Singura dată când cele două mari rivale, armata rusă şi armata americană, s-au confruntat într-o bătălie directă a fost în timpul Războiului Civil Rus ce a urmat Primului Război Mondial. Confruntarea dintre cele două mari forţe a avut loc când americanii au luptat alături de occidentali împotriva bolşevicilor pentru a apăra Albii.
La începutul lunii martie 1918, Rusia semna tratatul de pace de la Brest-Litovsk şi părăsea teatrele de operaţiuni ale Primului Război Mondial. Acest tratat de pace era singura opțiune, deoarece armata rusă era într-o stare haotică și de totală indisciplină atunci când Germania a atacat în februarie 1918, deși vechea armata țaristă fusese reorganizată în ianuarie ca "Armata Roșie a Muncitorilor și Țăranilor". La scurt timp după, pentru a evita ca prăbuşirea Frontului de Est să afecteze operaţiunile din Vest contra Germaniei imperiale, aliaţii occidentali au trimis mai multe contingente aliate pentru a înăbuşi Revoluţia Bolşevică.
Pe fronturile ruseşti au luptat mai multe divizii străine, însă cea mai numeroasă a fost Legiunea Cehoslovacă. Legiunea Cehă făcuse parte din vechea armată țaristă, iar în octombrie 1917 număra aproximativ 30.000 de oameni, cei mai mulți foști prizonieri de război și dezertori din armata Austro-Ungară. Legiunea Cehă s-a răsculat în iunie 1918 la Celiabinsk. În numai o lună, cehoslovacii controlau cea mai mare parte a vestului Siberiei și zone întinse ale regiunilor râului Volga și a munților Ural. Până în august, ei au reușit să-și extindă controlul și mai mult, izolând Siberia de restul Rusiei și împiedicând aprovizionarea Moscovei cu prețiosul grâu din zonă, potrivit Wikipedia.
După 1918, soldaţii străini s-au implicat activ în războiul din Albi şi Roşii, susţinându-i pe cei Albi. Aliații occidentali au venit în sprijinul mișcării Albilor pentru a-i înfrânge pe bolșevici şi a evita astfel ca revoluția să se răspândeasca în întreaga Europa.
În august 1918, englezii ocupau oraşul Arhanghelsk din nordul Rusiei, iar câteva săptămâni mai târziu un regiment de soldaţi americani ajunge în Siberia pentru a lupta alături de englezi.
Contingentul american din Arhanghelsk a primit numele de Expediţia Ursul Polar datorită poziţiei apropiate de Cercul Polar. Unul dintre scopurile soldaţilor englezi şi americani era de a salva 40.000 de membri ai Legiunii Cehoslovacie care, la izbucnirea războiului civil, preluaseră controlul asupra căii ferate transsiberiene. O altă ţintă era de a susţine refacerea Frontului de Est cu ajutorul cehoslovacilor.
Confruntările dintre trupele anglo-americane şi Armata Roşie au avut loc lângă fluviul Dvina și de-a lungul căii ferate Vologda. După ce Gemania a capitulat şi Marele Război s-a încheiat, soldaţii străini care luptau de partea Albilor au cerut întoarcerea acasă.
În Rusia au murit aproximativ 210 soldați americani, potrivit unui raport din octombrie 1919.
sursa: digi24.ro
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul