CSI / Rusia

Moment unic. Când au luptat militarii americani în Rusia

La începutul lunii martie 1918, Rusia semna tratatul de pace de la Brest-Litovsk şi părăsea teatrele de operaţiuni ale Primului Război Mondial. Acest tratat de pace era singura opțiune, deoarece armata rusă era într-o stare haotică și de totală indisciplină atunci când Germania a atacat în februarie 1918, deși vechea armata țaristă fusese reorganizată în ianuarie ca "Armata Roșie a Muncitorilor și Țăranilor". La scurt timp după, pentru a evita ca prăbuşirea Frontului de Est să afecteze operaţiunile din Vest contra Germaniei imperiale, aliaţii occidentali au trimis mai multe contingente aliate pentru a înăbuşi Revoluţia Bolşevică.

Pe fronturile ruseşti au luptat mai multe divizii străine, însă cea mai numeroasă a fost Legiunea Cehoslovacă. Legiunea Cehă făcuse parte din vechea armată țaristă, iar în octombrie 1917 număra aproximativ 30.000 de oameni, cei mai mulți foști prizonieri de război și dezertori din armata Austro-Ungară. Legiunea Cehă s-a răsculat în iunie 1918 la Celiabinsk. În numai o lună, cehoslovacii controlau cea mai mare parte a vestului Siberiei și zone întinse ale regiunilor râului Volga și a munților Ural. Până în august, ei au reușit să-și extindă controlul și mai mult, izolând Siberia de restul Rusiei și împiedicând aprovizionarea Moscovei cu prețiosul grâu din zonă, potrivit Wikipedia.

După 1918, soldaţii străini s-au implicat activ în războiul din Albi şi Roşii, susţinându-i pe cei Albi. Aliații occidentali au venit în sprijinul mișcării Albilor pentru a-i înfrânge pe bolșevici şi a evita astfel ca revoluția să se răspândeasca în întreaga Europa.

În august 1918, englezii ocupau oraşul Arhanghelsk din nordul Rusiei, iar câteva săptămâni mai târziu un regiment de soldaţi americani ajunge în Siberia pentru a lupta alături de englezi.

Contingentul american din Arhanghelsk a primit numele de Expediţia Ursul Polar datorită poziţiei apropiate de Cercul Polar. Unul dintre scopurile soldaţilor englezi şi americani era de a salva 40.000 de membri ai Legiunii Cehoslovacie care, la izbucnirea războiului civil, preluaseră controlul asupra căii ferate transsiberiene. O altă ţintă era de a susţine refacerea Frontului de Est cu ajutorul cehoslovacilor.

Confruntările dintre trupele anglo-americane şi Armata Roşie au avut loc lângă fluviul Dvina și de-a lungul căii ferate Vologda. După ce Gemania a capitulat şi Marele Război s-a încheiat, soldaţii străini care luptau de partea Albilor au cerut întoarcerea acasă.

În Rusia au murit aproximativ 210 soldați americani, potrivit unui raport din octombrie 1919. 

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *