CSI / Rusia

Mondialul din 2018, cel mai scump din istorie: Putin, dispus să plătească 30 de miliarde de dolari

Rusia va avea, la Cupa Mondială din 2018, cele mai scumpe stadioane din istorie, reuşind „performanţa“ de a doborî până şi recordul deja incredibil, despre care s-a vorbit îndelung, al sumelor exorbitante cheltuite de Brazilia pentru ediţia din acest an. Sud-americanii au depăşit cu mult bugetul stabilit iniţial, risipind 15 miliarde de dolari pentru turneul din 2014, stârnind valuri de proteste ale populaţiei locale indignate de corupţia uriaşă şi de cheltuielile absurde pentru arene care, ulterior, nu vor mai folosi nimănui. Cu un buget de 30 de miliarde de dolari, care e foarte probabil să fie depăşit, Rusia zdrobeşte însă, la acest capitol, orice concurenţă. Diferenţa este că în ţara lui Putin nu este voie să protestezi.


La arena din Kazan, republica Tatarstan, cu o capacitate de 45.000 de locuri, s-a lucrat din 2010 pâna în 2013

În luna martie, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea, parte a Ucrainei până în acel moment, presa internaţională a scris că ruşii ar putea pierde organizarea Mondialului din 2018. FIFA, forul care a acordat dreptul de a organiza turneul final de peste patru ani Rusiei, a parat şi a declarat public că nu se pune problema unei astfel de decizii. După doborârea zborului MH17, petrecută pe 17 iulie, de către separatiştii pro-ruşi din Estul Ucrainei, presa germană şi cea olandeză au cerut din nou FIFA ca Mondialul din Rusia să fie mutat în altă ţară. Răspunsul a fost prompt şi negativ, alimentând şi mai mult speculaţiile pe marginea corupţiei care există la forul mondial şi a banilor primiţi pentru a desemna ţările organizatoare ale marilor competiţii. A devenit clar că Blatter va menţine turneul final al celei de-a 21-a ediţii a Mondialelor în Rusia, indiferent ce se va întâmpla în continuare. Ruşii trebuie să se pregătească să termine cele 12 stadioane care vor găzdui meciurile de la următoarea Cupă Mondială. Un turneu care se anunţă a fi cel mai scump din istorie, cu un buget de 30 de miliarde de dolari, dublu faţă de cât a cheltuit Brazilia pentru CM 2014.

Imagine din 2005, după ce lucrările de modernizare ale stadionului Lujniki, din Moscova, s-au încheiat cu succes. Pentru Mondialul
din 2018 e prevazută o noua modernizare, care va costa 650 de milioane de dolari

1,2 MILIARDE DE DOLARI PENTRU ARENA DIN SANKT PETERSBURG

În aceste condiţii, cercetătorii elveţieni de la Universitatea din Zürich au anunţat că Mondialul din Rusia va fi cel mai scump din istorie şi prin prisma costului per scaun. Estimările elveţienilor duc costul celor 12 stadioane de la Mondialul din Rusia la 11.500 de dolari/scaun, cu 5.000 de dolari/scaun mai mult decât în Brazilia 2014, care abia stabilise noul record mondial.

Despre autorităţile braziliene s-a spus că n-au avut nicio măsură atunci când au aruncat cu sutele de milioane pentru nişte arene care se puteau construi şi cu costuri de 2-3 ori mai mici. Sud-americanii sunt însă nişte novici pe lângă ruşi. Arena din Sankt Petersburg, a cărei construcţie a început încă din 2006, se anunţă de pe acum a fi cea mai scumpă din lume, cu un cost pe scaun de 16.500 de dolari. În total, bugetul rezervat construcţiei acestei arene ajunge la incredibila sumă de 1,2 miliarde de dolari, potrivit cotidianului german „Der Spiegel“, care avansează inclusiv ideea construirii unei arene secundare de 25.000 de locuri în metropola rusă, un „backup plan“ în cazul în care stadionul iniţial nu va fi finalizat la timp!

În 2012, când s-au demarat lucrarile la noul stadion Zenit, din St. Petersburg, costurile erau estimate la 1,2 miliarde de dolari.
Între timp, ruii s-au gândit ca ar mai merge înca unul, mai mic, de rezerva

SCĂDERI PE LINIE ÎN BUGETUL PENTRU CM 2018

Doborârea aeronavei Malaysia Airlines de către separatiştii pro-ruşi nu a trecut neobservată de Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au impus măsuri de retorsiune din punct de vedere economic pentru statul rus, îngheţând conturile unor apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin. În aceste condiţii, economia Rusiei se prognozează că urmează să scadă, iar ministrul sportului, Vitali Mutko, a început deja să reducă bugetul organizării competiţiei. Cea mai drastică scădere s-a anunţat în cazul Stadionului Lujniki din Moscova, aflat în plină renovare, care va înghiţi „doar“ 650 de milioane de dolari, faţă de cele 2,5 miliarde pe care Guvernul rus ar fi trebuit să le deblocheze. Asta, în condiţiile în care arena a fost deja modernizată o dată, operaţiunea terminându-se în 2005!

sursa: prosport.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *