Cultură

Monumentul Libertăţii va fi inaugurat la 7 aprilie 2011

Macheta va fi expusă la Muzeul Naţional de Istorie, iar monumentul propriu-zis va fi inaugurat peste un an, la 7 aprilie 2011. Ideea de a înălţa un însemn care să amintească de revolta tinerilor a fost lansată şi acceptată de guvern, premierul Vlad Filat declarând că „acest monument va fi un omagiu adus celor care nu au fost indiferenţi faţă de soarta Republicii Moldova”.

Sculptorul Tudor Cataraga ne-a spus că lucrarea sa reprezintă un obiect urban, compus din 12 panouri ce formează pe diagonală o cruce care urcă spre cer. Privind compoziţia din lateral, ai impresia că elementele-panouri sunt nişte lumânări care ard. Autorul doreşte ca pe aceste panouri să fie descris totul ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009. Lucrarea va fi montată în aşa fel încât să poată fi văzută integral şi din clădirea Parlamentului şi de la Preşedinţie. Ca mai înaltă placă va avea şapte metri şi va cântări opt tone. Sculptorul susţine că, pentru a construi pe viu întreaga compoziţie arhitecturală, ar avea nevoie de un an de zile. Preţul estimativ al lucrării este de circa 120 de mii de euro. „Am vorbit cu ingineri de la Reşiţa şi Galaţi ca monumentul să fie turnat din metal integral. E o responsabilitate mare, căci monumentul va fi amplasat în faţa Parlamentului şi trebuie să fie de cea mai înaltă calitate”, menţionează artistul.

Proiectul a generat discuţii contradictorii în societate. Un grup de savanţi de la Academia de Ştiinţe menţionează într-un comunicat de presă că sunt de acord cu ideea înălţării Monumentului Libertăţii, însă consideră că se impune anunţarea unui concurs internaţional, organizat în mod transparent, cu un juriu competent şi cu dezbateri publice largi până la selectarea proiectului câştigător. Ei sunt de părerea că proiectul lui Tudor Cataraga ş.a., declarat câştigător în concursul naţional, nu se ridică la înălţimea exigenţelor artistice. Autorităţile capitalei au anunţat că şi o stradă din Chişinău va purta numele de „7 Aprilie”, însă pentru şedinţa Consiliului municipal, care va avea loc la 15 aprilie, nu este pregătit niciun proiect de decizie în acest sens.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *