Ultima oră

Monumentul victimelor deportărilor staliniste a fost INSTALAT ASTĂZI

După instalarea monumentului, vor demara lucrările de placare a postamentului cu piatră de Cosăuţi, asemănător cu cel pe care este instalat monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei.

De asemenea, la o etapă avansată de realizare se află şi lucrările de amenajare a scuarului din Aleea Gării, locaţia unde va fi amplasat Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste.

Autorul proiectului este sculptorul Iurie Platon. Monumentul reprezintă un tren al durerii, al suferinţei şi al morţii. Un capăt al vagonului are imaginea integră a oamenilor, iar până la sfârşit, aceştia devin componente ale trenului, mecanisme, bucaţi de metal, roţi, uşi, geamuri, etc.
Inaugurarea monumentului este preconizată pentru o dată ulterioară, la încheierea lucrărilor de montare şi amenajare.

Primăria municipiului Chişinău informează că sculptura în bronz are 3 metri înălţime şi 12 metri lungime şi cântăreşte circa 15 tone. Lucrările de turnare în bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus şi au durat circa 6 luni. Costul total al proiectului este de circa 24 milioane lei, bani alocaţi din bugetul municipal.
 
Politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *