Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 25 Ianuarie 2019, ora 13:04

Morala ”tradițională” versus morala ”progresistă”

Marime Font

 Urmărind manifestările societății românești din ultimii ani, am constatat că, dincolo de confruntările politice, ideologice, culturale, în realitate, conflictul este între morala ”tradițională” și morala ”progresistă”. Pentru a fi mai bine înțeles, voi exemplifica fiecare tip de morală prin doua biografii: a lui Pavlik Morozov și a doamnei Nela Secară din Oradea.

 Puțini cred că mai știu astăzi cine a fost Pavlik Morozov. Pavel Trofimovici Morozov – Erou al Uniunii Sovietice, (14 noiembrie 1918 – 3 septembrie 1932), cunoscut ca Pavlik Morozov a fost un copil declarat de propaganda sovietică martir. Povestea sa este cea a unui băiat de 13 ani, care l-a denunțat pe tatăl său autorităților. Pavlik Morozov învața la școală că oamenii se împart în două categorii: unii care iubesc regimul comunist, alții care îl urăsc. Dar asta nu e totul: micuțului Pavlik i s-a inoculat ideea că aceia, care îl iubesc pe tovarășul Stalin, sunt datori moral să-i denunțe autorităților pe cei care cârtesc contra regimului.

Loading...


Tatăl lui Morozov, Trofim, era președintele Sovietului din satul Gerasimovka. Trăgând Pavlik cu urechea, după cum fusese instruit, îi aude pe tatăl și pe unchiul lui spunându-și la un păhăruț de votcă păsurile. E convins din prima clipă că e vorba de doi dușmani ai poporului și îi pârăște. Cei doi cârtitori sunt imediat ridicați de GRU (Securitatea Statului) sau, cum am spune noi astăzi, arestați. În timpul anchetei cu privire la cazul lui Trofim Morozov, soția sa, Tatiana Morozova, a declarat că Trofim obișnuia să o bată și, de asemenea, aduce acasă valori primite ca plată pentru vânzarea de documente false care îi ajutau pe kulaci (chiaburi) să nu predea cotele de grâne. Pavel, care avea doar 13 ani la acel moment, a confirmat declarațiile date de mama sa. Trofim Morozov a fost condamnat la 10 ani de lagăr de muncă și apoi executat. Pavlik primește laude în fața colegilor lui de școală și este considerat un mic erou. La 3 septembrie 1932, unchiul, bunicul, bunica și un văr l-au ucis pe Pavlik. Toți au fost condamnați la "cea mai înaltă măsură de apărare a ordinei sociale" – moartea.

Povestea lui Pavlik a fost un subiect de lectură, cântece, un poem simfonic, o operă, două filme și șase biografii. Cultul său a avut un impact enorm asupra normelor morale ale generațiilor de copii, care au fost încurajați să-și denunțe părinții sau alți membri ai familiei.

Doamna Nela Secară este (a fost) un antreprenor din Oradea. Prin muncă a reușit să-și dezvolte o mică afacere de marochinarie, oferind de locuri de muncă la 150 de oameni. Nu era nici politician, nici corporatistă, nici lideră de opinie. Ghinionul ei a fost că avea în grupul de prieteni și magistrați. I s-a deschis de către DNA Oradea un dosar de evaziune fiscală și, cu ocazia audierilor, i s-a cerut ca în schimbul soluționării favorabile a acestui dosar, să scrie denunțuri cu privire la acei magistrați cu care ea era prietenă. Doamna Nela Secară, fiică de preot, a fost educată în spiritul moralei tradiționale. Ea considera că a face denunțuri false împotriva unor prieteni constituie un păcat și atunci a refuzat; prin urmare, i s-a deschis un al doilea dosar pentru tâlhărie. A fost trimisă în închisoare (arest preventiv), a fost pusă să plătească o cauțiune enormă (1 miliard și jumătate), s-a îmbolnăvit (cancer) și s-a încercat împiedicarea deplasării ei la un centru medical din străinătate. Afacerea a fost distrusă, 150 de oameni nu au mai avut loc de muncă și banca i-a vândut casa. În tot acest interval de timp i s-au solicitat denunțuri. În final, după 6 ani de zile, a fost achitată, instanțele constatând că faptele nu există.

Morala ”tradițională” se fundamentează pe umanism, pe valori cum ar fi iubirea, compasiunea, loialitatea, prietenia, familia, credința. Aceasta este motivul pentru care ea este atacată, contestată, bagatelizata. Morala ”tradițională” refuză egoismul, pragmatismul și oportunismul. Refuză sintagma ”fă-te frate cu dracul până treci puntea”, întrebând ce te faci dacă după ce ai trecut puntea, dracul nu-ți mai dă drumul și se laudă peste tot că este frate cu tine? De aceea în această societate românească, pe termen scurt, cei care o îmbrățișează sunt perdanți. Dar aceste înfrângeri, până în final, se transformă în superioritate morală.

Morala ”progresistă” este susținută de cei care se declară adepți ai corectitudinii politice și a pragmatismului social. În realitate, sunt egocentrici, care, pentru interesul lor, ar călca pe cadavre și nu au niciun fel de empatie. Sunt cei care oricâte argumente le-ai aduce sau le-ar aduce viața, rămân încremeniți în fanatismul ideologic. Sunt cei care doresc transferul Justiției din sălile de ședință ale instanțelor în piața publică și consideră că pentru a-și impune ideile orice mijloc este justificabil. Sunt cei care din interes sau snobism atacă familia tradițională, înlocuiesc iubirea cu revoluția sexuală, consideră că religia (mai ales cea creștină) este un ”opiu pentru popor” și la fel ca Pavlik Morozov împart oamenii în două categorii: unii care iubesc europenismul și progresismul, alții care le contesta.

Dacă ești cu ei, ești bun. Dacă nu, ești dușmanul poporului. De exemplu, cât a fost Prim-Ministru PSD, Victor Ponta, era Puie Monta și plagiator; când a schimbat barca, a devenit o persoană acceptabilă și responsabilă. Și securiștii beneficiază de același tratament. Astfel cei care l-au anchetat, înainte de 1989, pe istoricul și luptătorul anticomunist Marius Oprea au devenit frecventabili pentru că și-au spălat păcatele înregistrând la tribunal partidul PLUS. Pentru progresiști loialitatea, relațiile de familie, nu există.

Din aceste considerente acceptă turnătoria ca o metodă de lucru, inclusiv în Justiție. Vedem cum infractorii devin acceptabili din punct de vedere moral dacă pentru a scăpa de închisoare fac denunțuri. Vedem cum copiii, soția/ soțul sunt aplaudați când devin turnători etc. Problema esențială este că au creat un sistem judiciar care s-a bazat pe turnătorie ca pe o pârghie în controlul societății. În acest scop, progresiștii îi învăță pe cetățeni încă de mici să toarne. Eventualele bariere morale dispar de la vârste fragede. Educarea crează obișnuință. Cu cât e mai sistematică și mai precoce, cu atât este mai solidă.

Ca o concluzie: „progresismul” descoperă o nouă valoare morală – delațiunea.

P.S.1 Au apărut dovezi că propaganda comunistă a fabricat legenda lui Pavlik Morozov. Iuri Druzhnikov, un scriitor disident rus, a efectuat o investigație publicata în 1996 sub titlul "Informer 001: Mitul lui Pavlik Morozov". În cartea sa, Druzhnikov contestă fiecare aspect al vieții lui Pavlik – versiunea propagandei sovietice. El sugerează că, în realitate, Pavlik a fost ucis de un ofițer GRU.

P.S.2 Simon Leys (în „Pădurea în flăcări“), relatateaza o întâmplare similară din China lui Mao: la Nanjing, în 1971, în toiul „revoluției culturale“, un bărbat este executat, cu un glonț în ceafă, în fața câtorva mii de persoane, pentru că făcuse bucăți un portret al lui Mao; fusese denunțat de propria fiică, în vârstă de 12 ani.

P.S.3 Nu aș dori ca această notiță să fie perceptuă ca un partizanat politic pentru că nu sunt înregimentat politic. Pentru aceasta vă promit că voi scrie despre activitatea unui Pinocchio marca PSD și anume: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Vasile Astărăstoae

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)