Astăzi 29 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:06
Abonamente

Actualitate 25 Ianuarie 2019, ora 13:04

Morala ”tradițională” versus morala ”progresistă”

Marime Font

 Urmărind manifestările societății românești din ultimii ani, am constatat că, dincolo de confruntările politice, ideologice, culturale, în realitate, conflictul este între morala ”tradițională” și morala ”progresistă”. Pentru a fi mai bine înțeles, voi exemplifica fiecare tip de morală prin doua biografii: a lui Pavlik Morozov și a doamnei Nela Secară din Oradea.

 Puțini cred că mai știu astăzi cine a fost Pavlik Morozov. Pavel Trofimovici Morozov – Erou al Uniunii Sovietice, (14 noiembrie 1918 – 3 septembrie 1932), cunoscut ca Pavlik Morozov a fost un copil declarat de propaganda sovietică martir. Povestea sa este cea a unui băiat de 13 ani, care l-a denunțat pe tatăl său autorităților. Pavlik Morozov învața la școală că oamenii se împart în două categorii: unii care iubesc regimul comunist, alții care îl urăsc. Dar asta nu e totul: micuțului Pavlik i s-a inoculat ideea că aceia, care îl iubesc pe tovarășul Stalin, sunt datori moral să-i denunțe autorităților pe cei care cârtesc contra regimului.

Loading...


Tatăl lui Morozov, Trofim, era președintele Sovietului din satul Gerasimovka. Trăgând Pavlik cu urechea, după cum fusese instruit, îi aude pe tatăl și pe unchiul lui spunându-și la un păhăruț de votcă păsurile. E convins din prima clipă că e vorba de doi dușmani ai poporului și îi pârăște. Cei doi cârtitori sunt imediat ridicați de GRU (Securitatea Statului) sau, cum am spune noi astăzi, arestați. În timpul anchetei cu privire la cazul lui Trofim Morozov, soția sa, Tatiana Morozova, a declarat că Trofim obișnuia să o bată și, de asemenea, aduce acasă valori primite ca plată pentru vânzarea de documente false care îi ajutau pe kulaci (chiaburi) să nu predea cotele de grâne. Pavel, care avea doar 13 ani la acel moment, a confirmat declarațiile date de mama sa. Trofim Morozov a fost condamnat la 10 ani de lagăr de muncă și apoi executat. Pavlik primește laude în fața colegilor lui de școală și este considerat un mic erou. La 3 septembrie 1932, unchiul, bunicul, bunica și un văr l-au ucis pe Pavlik. Toți au fost condamnați la "cea mai înaltă măsură de apărare a ordinei sociale" – moartea.

Povestea lui Pavlik a fost un subiect de lectură, cântece, un poem simfonic, o operă, două filme și șase biografii. Cultul său a avut un impact enorm asupra normelor morale ale generațiilor de copii, care au fost încurajați să-și denunțe părinții sau alți membri ai familiei.

Doamna Nela Secară este (a fost) un antreprenor din Oradea. Prin muncă a reușit să-și dezvolte o mică afacere de marochinarie, oferind de locuri de muncă la 150 de oameni. Nu era nici politician, nici corporatistă, nici lideră de opinie. Ghinionul ei a fost că avea în grupul de prieteni și magistrați. I s-a deschis de către DNA Oradea un dosar de evaziune fiscală și, cu ocazia audierilor, i s-a cerut ca în schimbul soluționării favorabile a acestui dosar, să scrie denunțuri cu privire la acei magistrați cu care ea era prietenă. Doamna Nela Secară, fiică de preot, a fost educată în spiritul moralei tradiționale. Ea considera că a face denunțuri false împotriva unor prieteni constituie un păcat și atunci a refuzat; prin urmare, i s-a deschis un al doilea dosar pentru tâlhărie. A fost trimisă în închisoare (arest preventiv), a fost pusă să plătească o cauțiune enormă (1 miliard și jumătate), s-a îmbolnăvit (cancer) și s-a încercat împiedicarea deplasării ei la un centru medical din străinătate. Afacerea a fost distrusă, 150 de oameni nu au mai avut loc de muncă și banca i-a vândut casa. În tot acest interval de timp i s-au solicitat denunțuri. În final, după 6 ani de zile, a fost achitată, instanțele constatând că faptele nu există.

Morala ”tradițională” se fundamentează pe umanism, pe valori cum ar fi iubirea, compasiunea, loialitatea, prietenia, familia, credința. Aceasta este motivul pentru care ea este atacată, contestată, bagatelizata. Morala ”tradițională” refuză egoismul, pragmatismul și oportunismul. Refuză sintagma ”fă-te frate cu dracul până treci puntea”, întrebând ce te faci dacă după ce ai trecut puntea, dracul nu-ți mai dă drumul și se laudă peste tot că este frate cu tine? De aceea în această societate românească, pe termen scurt, cei care o îmbrățișează sunt perdanți. Dar aceste înfrângeri, până în final, se transformă în superioritate morală.

Morala ”progresistă” este susținută de cei care se declară adepți ai corectitudinii politice și a pragmatismului social. În realitate, sunt egocentrici, care, pentru interesul lor, ar călca pe cadavre și nu au niciun fel de empatie. Sunt cei care oricâte argumente le-ai aduce sau le-ar aduce viața, rămân încremeniți în fanatismul ideologic. Sunt cei care doresc transferul Justiției din sălile de ședință ale instanțelor în piața publică și consideră că pentru a-și impune ideile orice mijloc este justificabil. Sunt cei care din interes sau snobism atacă familia tradițională, înlocuiesc iubirea cu revoluția sexuală, consideră că religia (mai ales cea creștină) este un ”opiu pentru popor” și la fel ca Pavlik Morozov împart oamenii în două categorii: unii care iubesc europenismul și progresismul, alții care le contesta.

Dacă ești cu ei, ești bun. Dacă nu, ești dușmanul poporului. De exemplu, cât a fost Prim-Ministru PSD, Victor Ponta, era Puie Monta și plagiator; când a schimbat barca, a devenit o persoană acceptabilă și responsabilă. Și securiștii beneficiază de același tratament. Astfel cei care l-au anchetat, înainte de 1989, pe istoricul și luptătorul anticomunist Marius Oprea au devenit frecventabili pentru că și-au spălat păcatele înregistrând la tribunal partidul PLUS. Pentru progresiști loialitatea, relațiile de familie, nu există.

Din aceste considerente acceptă turnătoria ca o metodă de lucru, inclusiv în Justiție. Vedem cum infractorii devin acceptabili din punct de vedere moral dacă pentru a scăpa de închisoare fac denunțuri. Vedem cum copiii, soția/ soțul sunt aplaudați când devin turnători etc. Problema esențială este că au creat un sistem judiciar care s-a bazat pe turnătorie ca pe o pârghie în controlul societății. În acest scop, progresiștii îi învăță pe cetățeni încă de mici să toarne. Eventualele bariere morale dispar de la vârste fragede. Educarea crează obișnuință. Cu cât e mai sistematică și mai precoce, cu atât este mai solidă.

Ca o concluzie: „progresismul” descoperă o nouă valoare morală – delațiunea.

P.S.1 Au apărut dovezi că propaganda comunistă a fabricat legenda lui Pavlik Morozov. Iuri Druzhnikov, un scriitor disident rus, a efectuat o investigație publicata în 1996 sub titlul "Informer 001: Mitul lui Pavlik Morozov". În cartea sa, Druzhnikov contestă fiecare aspect al vieții lui Pavlik – versiunea propagandei sovietice. El sugerează că, în realitate, Pavlik a fost ucis de un ofițer GRU.

P.S.2 Simon Leys (în „Pădurea în flăcări“), relatateaza o întâmplare similară din China lui Mao: la Nanjing, în 1971, în toiul „revoluției culturale“, un bărbat este executat, cu un glonț în ceafă, în fața câtorva mii de persoane, pentru că făcuse bucăți un portret al lui Mao; fusese denunțat de propria fiică, în vârstă de 12 ani.

P.S.3 Nu aș dori ca această notiță să fie perceptuă ca un partizanat politic pentru că nu sunt înregimentat politic. Pentru aceasta vă promit că voi scrie despre activitatea unui Pinocchio marca PSD și anume: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Vasile Astărăstoae

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 29 Ianuarie 2020, ora: 18:59

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

FOTO / DOCUMENTE DIN ARHIVĂ - Cum eroul Lomakin de la Răscăieți a murit de trei ori (PAGINA DE ISTORIE cu Gheorghe Mărzencu)

Acum cinci decenii, regimul sovietic de ocupație a înălțat un memorial, lângă satul Răscăieți, raionul Ștefan-Vodă, consacrat unui grup de eroi ai URSS, care cică și-au săvărșit fapta eroică, prin acele locuri. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 18:48 de Mihaela Culcinschi

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Turnul Babel la Primărie: Consilierii municipali stau la cheremul lui Ion Ceban și votează cu ochii închiși

Marea majoritate a consilierilor municipali nu știu că și-au dat votul pentru a lipsi victimele represiunilor politice de dreptul la călătorii gratuite în transportul public.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:57

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

România reiterează necesitatea de coordonare a acțiunilor în relația cu R. Moldova, în context european

După ce s-a înțeles cu ambasadorul american la București, Adrian Zuckerman, să-și coordoneze acțiunile privind relația cu R. Moldova, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a făcut același apel, de data aceasta în context european, anunță Ministerului Afacerilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 17:08

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

„NIMIC NOU” // Vlad Filat rămâne în libertate

Curtea de Apel a respins recursul împotriva eliberării fostului prim-ministru

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:38

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

O companie imobiliară și-a trimis clienții în Laponia, imagini din călătorie​

Când erai copil, toate poveștile îți spuneau că Moș Crăciun tăiește în Laponia. Nu-i așa că îți părea o destinație imposibilă și încercai să ajungi acolo măcar în vis?​

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 09:32

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Curtea de Apel Chișinău examinează astăzi recursul împotriva eliberării ex-premierului Vlad Filat

Recursul depus de către noua administrație a Penitenciarului nr. 13 împotriva eliberării condiționate a fostului premier Vlad Filat urmează să fie examinat azi, 29 ianuarie, la Curtea de Apel Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:25

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a dat din nou lovitura pe plan mondial! Venituri uriaşe în 2019

Apple a transmis recent valoarea veniturilor companiei în 2019. Suma este cu adevărat una consistentă, trecând de pragul de 90 de miliarde de dolari. Mai mult de atât, numărul dispozitivelor active a trecut de 1.5 miliarde.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 29 Ianuarie 2020, ora: 09:22

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

Dieta din 2050, complet diferită de cea de acum: ce vom mânca din cauza exploziei populației

 În cazul în care nu ești vegetarian sau vegan, iar dieta ta include proteine de origine animală, până în 2050, regimul tău se va schimba semnificativ.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:21

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii, bariera agriculturii în 2020: Luna februarie este critică pentru cereale

Lipsa zăpezii din iarnă şi temperaturile ridicate pentru acest anotimp au avut un impact negativ asupra culturilor de cereale şi oleaginoase însămânţate în toamna anului 2019, astfel că în unele zone ale ţării grâul tinde să se usuce. Rapiţa are, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:17

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul Orban vrea ca alegerile anticipate şi localele să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de cel mult o săptămână

Guvernul vrea ca alegerile anticipate și alegerile locale să aibă loc până în 28 iunie, la diferenţă de o zi sau maximum o săptămână, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 09:14

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice

Kremlinul denunţă afirmaţiile ”insultătoare” ale preşedintelui ucrainean la adresa Uniunii Sovietice Foto: AFP

Kremlinul a formulat critici virulente marţi la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru că a afirmat că URSS a avut partea sa de responsabilitate în izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ‘complotând’ cu naziştii la invadarea Poloniei în...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 08:30

Vești proaste pentru Liviu Dragnea care se află de câteva luni în închisoare. Acesta va rămâne după gratii pentru foarte mult timp, după ultimele declarații care au apărut în spațiul public. Este vorba despre cazul Belina, în care este implicat fostul lider al PSD.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 29 Ianuarie 2020, ora: 08:24

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

APCE a pus la îndoială legalitatea delegației moldovenești din cauza neincluderii reprezentanților Partidului ȘOR

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:13

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat la 132; Japonia îşi evacuează cetăţenii

Numărul celor morți din cauza noului coronavirus din China a urcat miercuri abrupt până la 132, fiind consemnate aproape 1.500 de noi cazuri, transmite Reuters. Japonia și-a scos cu avionul cetățenii din Wuhan epicentrul epidemiei, o acțiune similară fiind desfășurată miercuri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 08:03

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Noul investitor de la Aeroportul Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi un nou Terminal

Investitorul Aeroportului Internațional Chișinău a solicitat permisiunea de a construi noul Terminal

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Ianuarie 2020, ora: 07:50

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Toate partidele din guvernul și parlamentul bulgar, precum și aproape toate ziarele bulgăreşti lucrează pentru interesele Rusiei

Acest lucru este deosebit de vizibil mai ales în implementarea proiectelor energetice, care ori contrazic logica economică (cum ar fi continuarea Turk Stream prin Bulgaria) ori amenință direct securitatea națională (Centrala Nucleara de la Belene), scriu bulgarii de la Dnevnik,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 07:47

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

România și SUA își vor coordona acțiunile privind situația din R.Moldova

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a discutat astăzi cu ambasadorul american în România, Adrian Zuckerman, despre situația din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 29 Ianuarie 2020, ora: 07:43

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Când se va juca semifinala dintre Simona Halep și Garbine Muguruza

Organizatorii de la Australian Open au anunțat programul de joi, zi în care vor avea loc semifinalele de pe tabloul de simplu feminin.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Ianuarie 2020, ora: 06:29

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

(FOTO) Igor Dodon a fost surprins în avion citind o carte despre Winston Churchill

Președintele țării Igor Dodon a fost din nou surprins călătorind în clasa econom într-o cursă avia, cel mai probabil, spre Strasbourg. Pe durata zborului, unii pasageri l-au surprins pe Igor Dodon citind o carte despre viața și activitatea premierului britanic Winston...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 04:28

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Peștele care îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii la ce pericole te expui

Este unul dintre cei mai toxici peşti, dar, cu toate acestea, şi tu l-ai consumat cel puţin o dată! Deşi se găteşte extrem de uşor, îţi distruge sănătatea şi medicii recomandă evitarea consumului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Ianuarie 2020, ora: 00:10

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

OPINIE /// De ce nu ar trebui să ne speriem de virusul ucigaș

Că așa scrie presa: ucigaș, ucigaș, ucigaș. Dar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu e chiar așa de ucigaș. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 22:37

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

BREAKING /// Un cutremur de 7,7 a zguduit Cuba şi Jamaica. Alertă de tsunami

 Un cutremur puternic, cu o magnitudine de 7,7, a zguduit sudul Cubei şi Jamaica, în nord-vest, marţi, la ora locală 14.00. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 11:20

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

Iohannis: Şi de data aceasta şi de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier

 Preşedintele Klaus Iohannis îşi reafirmă intenţia de a-l propune premier pe Ludovic Orban în situaţia în care va fi nevoie de constituirea unui nou Executiv. Întrebat dacă are o soluţie de rezervă pentru organizarea alegerilor anticipate, în situaţia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:55

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Victor Chirilă: Dodon este cel mai slab și cel mai ineficient președinte de la independență încoace. Este indezirabil în marile capitale europene și un obstacol pentru dezvoltarea relațiilor strategice cu România și Ucraina

Președintele Igor Dodon este un cronicar meticulos al întrevederilor informale pe care le are cu liderii statelor occidentale și nu numai pe culoarele unor reuniunii internaționale. Aceste întrevederi nu-și au însă, în viața politică de zi cu zi, o continuare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:39

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

INFOGRAFIC / Ce salarii au judecătorii și procurorii din R. Moldova față de cei din România, Rusia, Ucraina sau Germania

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un infografic „Justiția din Republica Moldova: Salariile judecătorilor și procurorilor”, pentru informarea publicului despre sistemul de justiție din Republica Moldova prin prisma informației statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Ianuarie 2020, ora: 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)