Opinii și Editoriale

Mort de frig, in numele democratiei

Incurajat de foarte multi cititori (toti anticomunisti si pro Chirtoaca), ma vad obligat sa continui subiectul de ieri. Poate lumea nu stie, de aceea o spun sa se stie: relatiile mele cu primarul general al capitalei sunt cordiale, asa cum ar trebui sa fie intre un ziarist independent si un primar de capitala liberal (si democrat). Nu i-am trecut niciodata pragul biroului de la primarie si nici in strada nu l-am oprit vreodata sa-i cer ceva. Iata de ce, relatiile dintre noi sunt cordiale.

E adevarat, o data in an ele se deterioreaza un pic. Se racesc. Si aceasta racire are loc toamna tarziu, cand se raceste si afara. La noi s-a incetatenit o practica urata care te jigneste si te umileste: in fiecare an, cand dau frigurile, inainte de a incepe incalzirea blocurilor, populatia Chisinaului este trecuta printr-o „cura de frig”, ca sa nu uite cine-i stapanul. Astfel, aproximativ o saptamana, in fiecare an, oraseanul simplu e tinut in frig. In fiecare an, o saptamana intreaga suntem tinuti in frig in timp ce au loc reglari de conturi intre primarul general si diferite institutii datatoare de frig si caldura.

Primarul lupta ca un zmeu impotriva acestor institutii inumane si cand se implineste cam o saptamana de lupta pe viata si pe moarte, primarul nu mai rabda si avertizeaza „Termocom”-ul sa dea caldura in timp de 48 de ore. Pensionarii, cu turturi de gheata la nas, se induioseaza si se rusineaza sa-l intrebe pe primar de ce n-a facut acest apel cu o saptamana in urma; incep sa-l admire pe primarul general, vazand in el un erou care i-a salvat de la moarte prin frig: Bravo, Dorin, e de-al nostru, numai lui i-i jale de popor! Il mai votam o data, fiindca, daca n-ar fi el, cine ne-ar da caldura!?

Apartamentul meu fiind rece, judec la rece: parerea mea e ca la mijloc e un truc electoral, un truc cinic si inuman: se creeaza o situatie de criza, cu balauri rosii din poveste care nu vor sa dea caldura orasenilor, apoi, ca un salvator, apare un Fat-Frumos – Pro Caldura, Pro Democratie, Pro Tv si PROfunzime cu Lorena Bogza – care taie capetele balaurilor rosii si in casele noastre, brusc, apare o caldura tricolora, liberala (si democratica)… Gluma-i gluma, dar mi se pare cu totul urat ca in fiecare toamna tarzie orasenii, platitori onesti de impozite si taxe de tot felul, sunt batjocoriti si injositi. Sute, mii de oameni se imbolnavesc in fiecare inceput de sezon. In mod normal, acestia ar trebui sa-l actioneze in judecata pe primarul general ca sa le fie achitate cheltuielile de tratament. Dar nu se poate, fiindca primarul e de-al nostru, cum sa-l punem in situatie?

Nici eu n-am sa-l actionez in judecata. Ma gandesc la lucruri mai serioase, mai vesnicie. Ma gandesc ca daca frigul asta ma va rapune si Dumnezeu ma va lua la El, rog prietenii care imi sunt datori sa scrie pe piatra mea de mormant: MORT DE FRIG. Si intre paranteze sa fie adaugat (in numele idealurilor liberale si democrate). Atat. Fara nume, fara anul nasterii si anul mortii. Ca la Gr. Vieru – simplu ca iarba. Daca se va considera absolut necesar, se poate, mai jos, cu litere petit, sa se precizeze: evenimentul s-a savarsit in anii cand primar general al capitalei era Dorin Chirtoaca, iar la putere era Alianta. Istoriei si istoricilor trebuie sa le lasam macar acest reper.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *