Carte

Moş Virgulă, în actualitate

Ion Luca Caragiale considera că punctuaţia e gesticularea gândirii, iar pentru exigenţa pe care o manifesta faţă de acest aspect al scrierii, colegii îi ziceau, chiar la sugestia lui, Moş Virgulă.

De faptul că punctuaţia reprezintă un aspect important al comunicării scrise nu se îndoieşte nimeni nici astăzi, însă foarte multe texte, în special cele din mass-media, demonstrează că regulile de punctuaţie sunt un fel de terra incognita, căci semnele se pun de multe ori după ureche, pe dibuite.

Se profilează câteva situaţii care demonstrează că semnele de punctuaţie, mai ales virgula, le dau mari bătăi de cap celor care scriu, dovadă fiind exemplele extrase din mass-media chiar în ultimele zile.

Prima ar fi lipsa semnului acolo unde acesta este necesar: „De exemplu [ ] pe strada V. Lupu din sectorul Buiucani [ ] o bucată de acoperiş de pe un bloc cu 5 etaje a fost luată de vânt şi s-a prăbuşit peste 4 maşini parcate în faţa scării. Din fericire [ ] nimeni nu a fost rănit” http://m.protv.md/, 10 iulie 2012.

Abundenţa de virgule mai mult blochează lectura fluentă a textului: „Un copil de 13 ani (,) din Republica Moldova (,) a murit(,) luni(,) în Harghita, după ce microbuzul cu care călătorea a acroşat remorca unui autotren(,) pe DN 15, la intrarea în localitatea Tulgheş”http://www.eurotv.md, 10 iulie 2012.

Semne de punctuaţie nejustificate, ce contravin regulilor actuale: „Atât părinţii, cât şi elevii au recunoscut astăzi (,) că au încălcat metodologia de desfăşurare a examenelor” – Unimedia, 03.06.12; „Anterior [ ] la liceul teoretic „Pripiceni”, 14 candidaţi au fost prinşi cu testele rezolvate, iar rezolvările testelor la limba maternă(:) bulgară, ucraineană şi găgăuză [ ] care au avut loc astăzi, au fost descoperite de către reprezentanţii ministerului în soba clasei, după tablă, în masa asistenţilor şi în dulap” – EuroTV.

Aceste ştiri trec repede de pe un site pe altul, cu toate păcatele lor punctuaţionale şi nu numai, iar cei care le preiau mot à mot contribuie şi ei la proliferarea greşelilor. Aşa stând lucrurile, putem constata că este necesară măcar o trecere în revistă a celor mai importante reguli de punctuaţie, lucru pe care îl vom face în timpul apropiat.

Irina Condrea, 
doctor habilitat, conferenţiar universitar la USM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *