Externe

Moscova a anulat 90% din uriaşa datorie a Cubei

Evenimentul a intervenit cu doar o săptămână înainte ca preşedintele Vladimir Putin să înceapă un turneu diplomatic care va avea ca etape Cuba şi Argentina. Vizita şefului statului rus la Havana are ca obiectiv declarat intensificarea relaţiilor comerciale bilaterale.

De asemenea, în afara convorbirilor oficiale pe care le va avea cu omologul său cubanez, Raul Castro, şi cu alte înalte oficialităţi locale, Vladmir Putin are în program şi o întâlnire cu El Lider Maximo, fostul conducător de partid şi de stat de la Havana, Fidel Castro. În 2006, acesta s-a retras din viaţa politică din motive de sănătate şi de vârstă, cedând frâiele puterii fratelui său, Raul.

Un acord semnat la 25 octombrie 2013 prevede ştergerea celei mai mari părţi din datoria de 35.200 milioane de dolari (25.800 milioane de euro) şi plata restului, circa 3.500 milioane dolari, în decurs de zece ani.

Începând din 2005, Moscova şi Havana şi-au reluat relaţiile cordiale, care stagnaseră după dezintegrarea blocului sovietic, la începutul anilor ’90. Prin 1988 se spunea că fosta URSS dădea zilnic Cubei un milion de dolari.

sursa: cotidianul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *