Astăzi 10 August 2020, Luni - Ultima actualizare la 9 August 2020
Abonamente

Eveniment 20 Februarie 2014, ora 18:15

„Moscova a văzut Crimeea că pe un fel de cârlig de care să ţină atârnată de ea toată Ucraina”

Marime Font

În călătoria să în Crimeea, corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, a constatat că activitatea organizaţiilor pro-ruseşti este din ce în ce mai puternică şi că ea ar putea conduce la tensionarea relaţiilor interetnice din această peninsula cu importantă strategică mare de la Marea Neagră.  

La periferia oraşului Simferopol din Crimeea, corespondentul nostru l-a întîlnit pe Serghei Suvainikov, care este deputat în Parlamentul Crimeei şi liderul organizaţiei Congresul Comunităţilor Ruseşti. Suvainikov are atîrnat în biroul său o hartă a Crimeei, o medalie din cel de-al doilea război mondial cu secera şi ciocanul şi, cu un aer volubil, îi povesteşte corespondentului nostru şi cui vrea să îl asculte despre problemele pe care le are de îndurat cultură şi limba rusă în Ucraina de astăzi.

„Acesta este rezultatul politicii de a le nega ruşilor, pentru care limba rusă este principalul element de identificare etnică, dreptul la naţiunea lor, la poporul rus. De a le nega dreptul de a le reaminti copiilor lor şi oamenilor tineri că sunt ruşi. De fapt este distrugerea naţionalităţii ruse, a conceptului poporului rus din Ucraina.”

Loading...Liderul Congresului Comunităților Ruse, Serghei Șuvainikov

Din luna noiembrie, de cînd a început criză politică din Ucraina, organizaţia pe care o conduce a făcut manifestaţii la Simferopol şi în alte părţi, arzînd steagurile Uniunii Europene şi învinovăţind Statele Unite şi Alianţa Nord Atlantică pentru actuală criză.

Populaţia din Crimeea urmăreşte cu îngrijorare ce se întîmplă la Kiev şi în alte părţi ale Ucrainei. Crimeea este singură regiune a Ucrainei în care populaţia majoritară este rusă, adică 60% din  populaţia de 2 milioane de oameni. Din secolul al 18-lea şi pînă acum 60 de ani - aniversarea este pe 19 februarie - peninsula a fost parte a Rusiei. Şi actuală situaţie tulbure, că şi creşterea tensiunilor etnice şi religioase, readuc în prim plan posibilitatea secesiunii, deşi, potrivit legislaţiei ucrainiene este illegal să se facă propagandă în mod deschis separatismului, în eventualitatea în care guvernul preşedintelui Ianukovici ar face un compromis cu opoziţia „fascistă”, aşa cum o numesc aceste organizaţii.

Scopul acestor organizaţii, scrie corespondentul nostru, este să ţină Crimeea în orbită de influenţă a Moscovei şi să împiedice apropierea ei de Uniunea Europeană. Tătarii din Crimeea reprezintă 12% din populaţia peninsulei şi ei au revenit în această regiune după sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, reîntorcîndu-se din deportările în care au fost trimişi de Stalin în timpul războiului.


Demonstrație împotriva protestatarilor din Kiev la Simferopol

Corespondentul nostru a poposit şi în mică localitate Belogorsk, la 40 de km distanţă de Simferopol, un tîrg ce a fost cîndva un centru comercial activ pe drumul Mătăsii şi se numea Karasubazar.
 
Primarul localităţii, Albert Kanghiev, este tătar şi este membru al Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, şi el crede că deşi lucrurile pînă acum au fost calme, orice scînteie ar putea să schimbe situaţia dramatic:

„Este un oraş multietnic. Procentajul celor care s-au întors din deportări este de peste 30%, ceea ce înseamnă, destul de mult. Şi, orice chibrit aprins, ar putea duce la un incendiu…”


„Stop Maidan”. „Crimeea e pentru stabilitate”. „Nu extremizmului!”

În noiembrie anul acesta, Congresul Comunităţilor Ruseşti a organizat un marş că să marcheze Ziua de Unitate Naţională. Discursurile organizatorilor au fost despre măreaţă perioada a ţarismului şi despre puterea religioasă a ortodocşilor ruşi.

Temerile primarului par a fi întemeiate. La 100 de km distanţă de Ialta, corespondentul nostru a vorbit cu Irina, o rusoaica de vîrstă mijlocie: „Tătarii, tătarii care spun că au fost reprimaţi şi deportaţi. Un fel de uzbeci are vin aici, nu au nimic de-a face cu ce e aici, şi care spun - sunt tătar. Am fost oprimat, daţi-mi ceva pămînt! Şi li se da pămînt şi ei îl revînd cu mai mulţi bani şi fac profit! Cîştigă o mulţime de bani pentru nimic. Un fel de uzbeci patetici, tătarii...; sunt tătar şi da-mi…; vedeţi cum e…”

Congresul Comunităţilor Ruseşti şi Frontul Rusesc nu sunt singurele organizaţii pro-ruseşti din Crimeea. La 12 februarie, a avut loc o
 întîlnire la Simferopol a acestor organizaţii care să discute despre situaţia şi problemele ruşilor din Crimeea.

Au participat cîteva zeci, iar prin Skype a vorbit şi Iuri Mescov, un separatist pro-rus, care a fost preşedinte al Crimeei între 1994-1995. El a fost deportat din Ucraina pentru activităţile sale secesioniste în 2011 şi trăieşte acum la Moscova.


Vladislav Surkov

Alt participant la această reuniune este Valeri Podiahi, şeful organizaţiei Frontul Popular. El propune ca Kievul să închirieze Rusiei întreagă peninsula, în schimbul anulării datoriilor pe care Kievul le are la Moscova. Cînd corespondentul nostru l-a întrebat ce se va întîmplă după expirarea termenului de închiriere, el i-a răspuns fără să şovăie:

„Peste 99 de ani, nu cred că Ucraina o să mai fie o ţară independentă. Rusia va continuă să existe pentru că este un jucător global, la fel că Statele Unite, China, Uniunea Europeană. Aşa că Rusia va continuă să existe, cu siguranţă. Dar despre Ucraina…; de aceea eu cred că în principiu această soluţie ar putea să mulţumească pe toată lumea.”

Comunitatea tătarilor din Crimeea nu pare să agreeze o astfel de soluţie. Refat Hubarov, care a fost ales şef al guvernului tătarilor din Crimeea, spune că Moscova nu a făcut altceva după prăbuşirea Uniunii Sovietică decît să exploateze tensiunile regionale, că să îşi menţină influenţă în spaţiul post sovietic:

„După prăbuşirea URSS, Moscova a căutat în toate felurile cum să îşi menţină teritoriile sovietice – Nagorno-Karabach, dintre Armenia şi Azerbaijan, Transnistria din Moldova, provocările din Tbilisi, din Georgia. Încercările de a implică Frontul Popular în ţările Baltice... Centrul, Moscova, a văzut Crimeea că pe un fel de cîrlig de care să ţină atîrnată de ea toată Ucraina…”

Organizaţiile pro-ruseşti neagă că ar avea vreo legătură cu Moscova, dar prezenţa rusească este simţită peste tot, după cum a observat corespondentul nostru. Consulatul rusesc din Simferopol a dat paşapoarte ruseşti tuturor solicitanţilor, o politică ce a fost criticată de Kiev.

Săptămînă trecută, principalul consilier al preşedintelui Rusiei,  Vladislav Surkov, a făcut o călătorie secretă în Crimeea şi s-a întîlnit, în spatele uşilor închise, cu premierul din Crimeea, Anatoli Moghilev, cu preşedintele parlamentului local, Vladimir Konstantinov, şi cu guvernatorul Sevastopolului, Vladimir Iatuboi. Konstantinov se află astăzi (20 februarie) la Moscova, unde are întrevederi cu Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de stat.

Sursa: Europa Liberă

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 9 August 2020, ora: 09:07 de Mariana S. Țăranu

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Primele zile şi întâii „eroi” ai Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

Moldova sovietică a fost reprezentată oficial pentru prima dată de către o spioană, care denunţa legionarii, poliţiştii şi militarii români, pentru ca aceştia să fie arestaţi de bolşevici

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 9 August 2020, ora: 07:48

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 9 AUGUST 2020. Ce adevăr iese la lumină?

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 9 AUGUST 2020. Ce adevăr iese la lumină?

 Mercur face trigon cu Chiron in Berbec, aducand putere vindecatoare cuvintelor. Fa pe cineva sa se simta ascultat si inteles. Vorbeste din adevarul sufletului si ajuta la vindecarea ranilor. Totul se va petrece natural, fara emfort, fara batai de cap. Luna in Berbec face si ea conjunctie cu...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 August 2020, ora: 07:39

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 27.443 de infecții și 841 de persoane decedate

Coronavirus R.Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 27.443 de infecții și 841 de persoane decedate

 Alte 453 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1610. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Grecia-1, Portugalia-1). 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 9 August 2020, ora: 07:34

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

Avertizare meteo de CANICULĂ. Ce temperaturi se vor atinge astăzi

 Încă o zi toridă ne așteaptă astăzi, cu maxime de 33 de grade în nord și de 35 de grade în sud. Vântul va fi destul de vioi și ne va ajuta să facem față arțiței. Două avertizări meteorologice de tip Cod Galben sunt în vigoare în Republica...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 9 August 2020, ora: 07:30

video Mii de oameni au protestat la Beirut faţă de corupţia guvernului: „DEMISIA sau SPÂNZURĂTOAREA”

Mii de oameni au protestat la Beirut faţă de corupţia guvernului: „DEMISIA sau SPÂNZURĂTOAREA”

7.000 de oameni protestează în capitala Libanului faţă de corupţia guvernamentală după exploziile masive care au devastat jumătate din oraş. Manifestanţii reclamă dreptul la furie după ce au curăţat străzile de moloz şi şi-au pansat rănile, ridicând spânzători...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 9 August 2020, ora: 07:29

Cine este Igor Greciuşkin, omul de afaceri care a trimis nava cu nitrat de amoniu la Beirut

Cine este Igor Greciuşkin, omul de afaceri care a trimis nava cu nitrat de amoniu la Beirut

 Un rus, Igor Greciuşkin a fost interogat în Cipru, în urma publicării unor informaţii care leagă această persoană de vaporul moldovean Rhosus, deținut de omul de afaceri şi care a transportat nitratul de amoniu la Beirut, potrivit poliției cipriotă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 August 2020, ora: 07:14

Alegeri Belarus: Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale a opoziţiei a fost arestată din nou

Alegeri Belarus: Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale a opoziţiei a fost arestată din nou

Şefa echipei de campanie a candidatei prezidenţiale de opoziţie din Belarus a fost reţinută sâmbătă, aşa cum s-a mai întâmplat şi joi, informează AFP, citată de Agerpres. Maria Moroz a fost arestată sâmbătă, a declarat pentru AFP Anna Krasulina, purtătoarea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 9 August 2020, ora: 07:12

opinie Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului

Culmea nesimțirii: rusofilii și românofobii din R. Moldova se laudă grețos că ei au făcut posibil… Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău! ”Salvatorii” Kremlinului

„Mulțumim, frați români!”, este mesajul deputatului Iurie Reniță, în contextul anunțului privind finisarea Gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect de o importanță strategică esențială atât pentru România, cât și pentru R....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 9 August 2020, ora: 00:07

Ion Chicu (9 august 2019): „Ultimul acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării economice a ţării”

Ion Chicu (9 august 2019): „Ultimul acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării economice a ţării”

 Ultimul acord cu FMI nu va permite să atingă scopul specificat de Președintele Igor Dodon de a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor Moldovei. Despre aceasta a scris vineri, pe pagina sa de facebook, consilierul şefului statului, fostul ministru al Finanţelor, Ion Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 9 August 2020, ora: 00:06

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Rusia, „duşmanul natural” al României. Rusia de azi, Uniunea Sovietică de ieri, Rusia dintotdeauna

Actualitatea lui... rămâne un clişeu dătător de dureri de măsele nu numai al redactării, dar şi al cercetării premergătoare unei publicări. Cum textele de referinţă ale Istoriei intelectuale a lumii au profunzimi de Groapa Marianelor sute de ani după ce-au văzut lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 August 2020, ora: 18:25

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

MOLDOVA - ÎN IZOLARE ABSOLUTĂ! Cozi imense la vama Leușeni: Zeci de moldoveni sunt întorși din drum la frontiera română / VIDEO

Zeci de moldoveni au format cozi imense la vama Leușeni și frontierele române, încercând să ajungă în mai multe state din Uniunea Europeană pe timp de pandemie. Chiar dacă la frontiera Republicii Moldova acestora le este permis să treacă prezentând doar...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 8 August 2020, ora: 15:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:42

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Cum faci cele mai bune CHIFTELUŢE din carne. Ingredientul secret care dă tot gustul

Se ştie, fiecare bunică are propria reţetă de chifteluţe… Unele înmoaie pâinea în lapte, altele folosesc un amestec de ierburi aromatice numai de ele ştiut, altele, ceva mai îndrăzneţe, combină diverse tipuri de carne pentru a căpăta o textură perfectă....

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 8 August 2020, ora: 11:41

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta - ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 8 August 2020, ora: 11:39

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iranul încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din SUA

China, Rusia și Iran încearcă să înfluențeze alegerile din Statele Unite în funcție de propriile interese, avertizează serviciile americane de informații, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 11:31

VIDEO: Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

VIDEO:  Mai multe femei au fost surprinse când fură pavajul unei străzi din Chişinău şi îl urcă într-o maşină de lux

 Patru femei au fost filmate când fură plăci din pavajul unei străzi din Chişinău și le pun într-un autoturism de lux. Primarul Ion Ceban a cerut ca persoanele să fie identificate imediat şi a insistat ca imaginile cu cetăţeni care fură bunuri de pe stradă să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 August 2020, ora: 09:28

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Piscinele se DESCHID de la 10 august. Ce reguli trebuie respectate

Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică s-a întrunit astăzi în ședință. Ca urmare a analizei situației epidemiologice actuale, precum și a evaluării nivelului de respectare a măsurilor de sănătate publică, membrii CNESP au decis că,...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 8 August 2020, ora: 09:25

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

VIDEO: Un avion al Air India s-a rupt în două la aterizare; cel puţin 14 MORȚI şi 15 răniţi grav

Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în vestul Indiei, şi s-a rupt în două, a anunţat poliţia, citată de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 8 August 2020, ora: 09:05

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 8 AUGUST 2020. Cum te influențează Portalul Leului azi?

 Ultimele zile au fost marcate de evenimente astrale importante. Mercur a intrat in Leu, Venus a intrat in Rac. Si nici ziua de azi nu este una obisnuita. Azi se deschide Portalul Leului, poarta care face legatura intre lumea fizica si lumea spirituala. In plus, Luna este in Berbec si este...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 August 2020, ora: 09:34

opinie Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

Sergiu Litvinenco: „Dodon pregătește fraudarea masivă a alegerilor și prin intermediul pădurarilor”

„Dodon este dispus să folosească toate metodele pentru fraudarea alegerilor. E clar și de ce – fără fraudă nu are nicio șansă să rămână în funcție; iar dacă pierde puterea, e doar un pas până la pierderea libertății”, scrie pe FB deputatul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 August 2020, ora: 08:54

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul prin care românii își pot eficientiza energetic locuințele începe din 15 septembrie. Ce pot face cu cei 15.000 de euro de la stat

Programul "Casa Eficientă Energetic" pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 August 2020, ora: 07:58

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

LIBAN / Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

 Forţele de ordine libaneze au folosit gaze lacrimogene joi seară pentru a dispersa zeci de manifestanţi care protestau după explozia masivă mortală din portul Beirut în această săptămână, devenită un simbol al incompetenţei şi corupţiei autorităţilor, informează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)