Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Eveniment 20 Februarie 2014, ora 18:15

„Moscova a văzut Crimeea că pe un fel de cârlig de care să ţină atârnată de ea toată Ucraina”

Marime Font

În călătoria să în Crimeea, corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, a constatat că activitatea organizaţiilor pro-ruseşti este din ce în ce mai puternică şi că ea ar putea conduce la tensionarea relaţiilor interetnice din această peninsula cu importantă strategică mare de la Marea Neagră.  

La periferia oraşului Simferopol din Crimeea, corespondentul nostru l-a întîlnit pe Serghei Suvainikov, care este deputat în Parlamentul Crimeei şi liderul organizaţiei Congresul Comunităţilor Ruseşti. Suvainikov are atîrnat în biroul său o hartă a Crimeei, o medalie din cel de-al doilea război mondial cu secera şi ciocanul şi, cu un aer volubil, îi povesteşte corespondentului nostru şi cui vrea să îl asculte despre problemele pe care le are de îndurat cultură şi limba rusă în Ucraina de astăzi.

„Acesta este rezultatul politicii de a le nega ruşilor, pentru care limba rusă este principalul element de identificare etnică, dreptul la naţiunea lor, la poporul rus. De a le nega dreptul de a le reaminti copiilor lor şi oamenilor tineri că sunt ruşi. De fapt este distrugerea naţionalităţii ruse, a conceptului poporului rus din Ucraina.”Liderul Congresului Comunităților Ruse, Serghei Șuvainikov

Din luna noiembrie, de cînd a început criză politică din Ucraina, organizaţia pe care o conduce a făcut manifestaţii la Simferopol şi în alte părţi, arzînd steagurile Uniunii Europene şi învinovăţind Statele Unite şi Alianţa Nord Atlantică pentru actuală criză.

Populaţia din Crimeea urmăreşte cu îngrijorare ce se întîmplă la Kiev şi în alte părţi ale Ucrainei. Crimeea este singură regiune a Ucrainei în care populaţia majoritară este rusă, adică 60% din  populaţia de 2 milioane de oameni. Din secolul al 18-lea şi pînă acum 60 de ani - aniversarea este pe 19 februarie - peninsula a fost parte a Rusiei. Şi actuală situaţie tulbure, că şi creşterea tensiunilor etnice şi religioase, readuc în prim plan posibilitatea secesiunii, deşi, potrivit legislaţiei ucrainiene este illegal să se facă propagandă în mod deschis separatismului, în eventualitatea în care guvernul preşedintelui Ianukovici ar face un compromis cu opoziţia „fascistă”, aşa cum o numesc aceste organizaţii.

Scopul acestor organizaţii, scrie corespondentul nostru, este să ţină Crimeea în orbită de influenţă a Moscovei şi să împiedice apropierea ei de Uniunea Europeană. Tătarii din Crimeea reprezintă 12% din populaţia peninsulei şi ei au revenit în această regiune după sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, reîntorcîndu-se din deportările în care au fost trimişi de Stalin în timpul războiului.


Demonstrație împotriva protestatarilor din Kiev la Simferopol

Corespondentul nostru a poposit şi în mică localitate Belogorsk, la 40 de km distanţă de Simferopol, un tîrg ce a fost cîndva un centru comercial activ pe drumul Mătăsii şi se numea Karasubazar.
 
Primarul localităţii, Albert Kanghiev, este tătar şi este membru al Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, şi el crede că deşi lucrurile pînă acum au fost calme, orice scînteie ar putea să schimbe situaţia dramatic:

„Este un oraş multietnic. Procentajul celor care s-au întors din deportări este de peste 30%, ceea ce înseamnă, destul de mult. Şi, orice chibrit aprins, ar putea duce la un incendiu…”


„Stop Maidan”. „Crimeea e pentru stabilitate”. „Nu extremizmului!”

În noiembrie anul acesta, Congresul Comunităţilor Ruseşti a organizat un marş că să marcheze Ziua de Unitate Naţională. Discursurile organizatorilor au fost despre măreaţă perioada a ţarismului şi despre puterea religioasă a ortodocşilor ruşi.

Temerile primarului par a fi întemeiate. La 100 de km distanţă de Ialta, corespondentul nostru a vorbit cu Irina, o rusoaica de vîrstă mijlocie: „Tătarii, tătarii care spun că au fost reprimaţi şi deportaţi. Un fel de uzbeci are vin aici, nu au nimic de-a face cu ce e aici, şi care spun - sunt tătar. Am fost oprimat, daţi-mi ceva pămînt! Şi li se da pămînt şi ei îl revînd cu mai mulţi bani şi fac profit! Cîştigă o mulţime de bani pentru nimic. Un fel de uzbeci patetici, tătarii...; sunt tătar şi da-mi…; vedeţi cum e…”

Congresul Comunităţilor Ruseşti şi Frontul Rusesc nu sunt singurele organizaţii pro-ruseşti din Crimeea. La 12 februarie, a avut loc o
 întîlnire la Simferopol a acestor organizaţii care să discute despre situaţia şi problemele ruşilor din Crimeea.

Au participat cîteva zeci, iar prin Skype a vorbit şi Iuri Mescov, un separatist pro-rus, care a fost preşedinte al Crimeei între 1994-1995. El a fost deportat din Ucraina pentru activităţile sale secesioniste în 2011 şi trăieşte acum la Moscova.


Vladislav Surkov

Alt participant la această reuniune este Valeri Podiahi, şeful organizaţiei Frontul Popular. El propune ca Kievul să închirieze Rusiei întreagă peninsula, în schimbul anulării datoriilor pe care Kievul le are la Moscova. Cînd corespondentul nostru l-a întrebat ce se va întîmplă după expirarea termenului de închiriere, el i-a răspuns fără să şovăie:

„Peste 99 de ani, nu cred că Ucraina o să mai fie o ţară independentă. Rusia va continuă să existe pentru că este un jucător global, la fel că Statele Unite, China, Uniunea Europeană. Aşa că Rusia va continuă să existe, cu siguranţă. Dar despre Ucraina…; de aceea eu cred că în principiu această soluţie ar putea să mulţumească pe toată lumea.”

Comunitatea tătarilor din Crimeea nu pare să agreeze o astfel de soluţie. Refat Hubarov, care a fost ales şef al guvernului tătarilor din Crimeea, spune că Moscova nu a făcut altceva după prăbuşirea Uniunii Sovietică decît să exploateze tensiunile regionale, că să îşi menţină influenţă în spaţiul post sovietic:

„După prăbuşirea URSS, Moscova a căutat în toate felurile cum să îşi menţină teritoriile sovietice – Nagorno-Karabach, dintre Armenia şi Azerbaijan, Transnistria din Moldova, provocările din Tbilisi, din Georgia. Încercările de a implică Frontul Popular în ţările Baltice... Centrul, Moscova, a văzut Crimeea că pe un fel de cîrlig de care să ţină atîrnată de ea toată Ucraina…”

Organizaţiile pro-ruseşti neagă că ar avea vreo legătură cu Moscova, dar prezenţa rusească este simţită peste tot, după cum a observat corespondentul nostru. Consulatul rusesc din Simferopol a dat paşapoarte ruseşti tuturor solicitanţilor, o politică ce a fost criticată de Kiev.

Săptămînă trecută, principalul consilier al preşedintelui Rusiei,  Vladislav Surkov, a făcut o călătorie secretă în Crimeea şi s-a întîlnit, în spatele uşilor închise, cu premierul din Crimeea, Anatoli Moghilev, cu preşedintele parlamentului local, Vladimir Konstantinov, şi cu guvernatorul Sevastopolului, Vladimir Iatuboi. Konstantinov se află astăzi (20 februarie) la Moscova, unde are întrevederi cu Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de stat.

Sursa: Europa Liberă

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)