Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:50
Abonamente

Eveniment 20 Februarie 2014, ora 18:15

„Moscova a văzut Crimeea că pe un fel de cârlig de care să ţină atârnată de ea toată Ucraina”

Marime Font

În călătoria să în Crimeea, corespondentul Europei Libere, Robert Coalson, a constatat că activitatea organizaţiilor pro-ruseşti este din ce în ce mai puternică şi că ea ar putea conduce la tensionarea relaţiilor interetnice din această peninsula cu importantă strategică mare de la Marea Neagră.  

La periferia oraşului Simferopol din Crimeea, corespondentul nostru l-a întîlnit pe Serghei Suvainikov, care este deputat în Parlamentul Crimeei şi liderul organizaţiei Congresul Comunităţilor Ruseşti. Suvainikov are atîrnat în biroul său o hartă a Crimeei, o medalie din cel de-al doilea război mondial cu secera şi ciocanul şi, cu un aer volubil, îi povesteşte corespondentului nostru şi cui vrea să îl asculte despre problemele pe care le are de îndurat cultură şi limba rusă în Ucraina de astăzi.

„Acesta este rezultatul politicii de a le nega ruşilor, pentru care limba rusă este principalul element de identificare etnică, dreptul la naţiunea lor, la poporul rus. De a le nega dreptul de a le reaminti copiilor lor şi oamenilor tineri că sunt ruşi. De fapt este distrugerea naţionalităţii ruse, a conceptului poporului rus din Ucraina.”Liderul Congresului Comunităților Ruse, Serghei Șuvainikov

Din luna noiembrie, de cînd a început criză politică din Ucraina, organizaţia pe care o conduce a făcut manifestaţii la Simferopol şi în alte părţi, arzînd steagurile Uniunii Europene şi învinovăţind Statele Unite şi Alianţa Nord Atlantică pentru actuală criză.

Populaţia din Crimeea urmăreşte cu îngrijorare ce se întîmplă la Kiev şi în alte părţi ale Ucrainei. Crimeea este singură regiune a Ucrainei în care populaţia majoritară este rusă, adică 60% din  populaţia de 2 milioane de oameni. Din secolul al 18-lea şi pînă acum 60 de ani - aniversarea este pe 19 februarie - peninsula a fost parte a Rusiei. Şi actuală situaţie tulbure, că şi creşterea tensiunilor etnice şi religioase, readuc în prim plan posibilitatea secesiunii, deşi, potrivit legislaţiei ucrainiene este illegal să se facă propagandă în mod deschis separatismului, în eventualitatea în care guvernul preşedintelui Ianukovici ar face un compromis cu opoziţia „fascistă”, aşa cum o numesc aceste organizaţii.

Scopul acestor organizaţii, scrie corespondentul nostru, este să ţină Crimeea în orbită de influenţă a Moscovei şi să împiedice apropierea ei de Uniunea Europeană. Tătarii din Crimeea reprezintă 12% din populaţia peninsulei şi ei au revenit în această regiune după sfîrşitul celui de-al doilea război mondial, reîntorcîndu-se din deportările în care au fost trimişi de Stalin în timpul războiului.


Demonstrație împotriva protestatarilor din Kiev la Simferopol

Corespondentul nostru a poposit şi în mică localitate Belogorsk, la 40 de km distanţă de Simferopol, un tîrg ce a fost cîndva un centru comercial activ pe drumul Mătăsii şi se numea Karasubazar.
 
Primarul localităţii, Albert Kanghiev, este tătar şi este membru al Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, şi el crede că deşi lucrurile pînă acum au fost calme, orice scînteie ar putea să schimbe situaţia dramatic:

„Este un oraş multietnic. Procentajul celor care s-au întors din deportări este de peste 30%, ceea ce înseamnă, destul de mult. Şi, orice chibrit aprins, ar putea duce la un incendiu…”


„Stop Maidan”. „Crimeea e pentru stabilitate”. „Nu extremizmului!”

În noiembrie anul acesta, Congresul Comunităţilor Ruseşti a organizat un marş că să marcheze Ziua de Unitate Naţională. Discursurile organizatorilor au fost despre măreaţă perioada a ţarismului şi despre puterea religioasă a ortodocşilor ruşi.

Temerile primarului par a fi întemeiate. La 100 de km distanţă de Ialta, corespondentul nostru a vorbit cu Irina, o rusoaica de vîrstă mijlocie: „Tătarii, tătarii care spun că au fost reprimaţi şi deportaţi. Un fel de uzbeci are vin aici, nu au nimic de-a face cu ce e aici, şi care spun - sunt tătar. Am fost oprimat, daţi-mi ceva pămînt! Şi li se da pămînt şi ei îl revînd cu mai mulţi bani şi fac profit! Cîştigă o mulţime de bani pentru nimic. Un fel de uzbeci patetici, tătarii...; sunt tătar şi da-mi…; vedeţi cum e…”

Congresul Comunităţilor Ruseşti şi Frontul Rusesc nu sunt singurele organizaţii pro-ruseşti din Crimeea. La 12 februarie, a avut loc o
 întîlnire la Simferopol a acestor organizaţii care să discute despre situaţia şi problemele ruşilor din Crimeea.

Au participat cîteva zeci, iar prin Skype a vorbit şi Iuri Mescov, un separatist pro-rus, care a fost preşedinte al Crimeei între 1994-1995. El a fost deportat din Ucraina pentru activităţile sale secesioniste în 2011 şi trăieşte acum la Moscova.


Vladislav Surkov

Alt participant la această reuniune este Valeri Podiahi, şeful organizaţiei Frontul Popular. El propune ca Kievul să închirieze Rusiei întreagă peninsula, în schimbul anulării datoriilor pe care Kievul le are la Moscova. Cînd corespondentul nostru l-a întrebat ce se va întîmplă după expirarea termenului de închiriere, el i-a răspuns fără să şovăie:

„Peste 99 de ani, nu cred că Ucraina o să mai fie o ţară independentă. Rusia va continuă să existe pentru că este un jucător global, la fel că Statele Unite, China, Uniunea Europeană. Aşa că Rusia va continuă să existe, cu siguranţă. Dar despre Ucraina…; de aceea eu cred că în principiu această soluţie ar putea să mulţumească pe toată lumea.”

Comunitatea tătarilor din Crimeea nu pare să agreeze o astfel de soluţie. Refat Hubarov, care a fost ales şef al guvernului tătarilor din Crimeea, spune că Moscova nu a făcut altceva după prăbuşirea Uniunii Sovietică decît să exploateze tensiunile regionale, că să îşi menţină influenţă în spaţiul post sovietic:

„După prăbuşirea URSS, Moscova a căutat în toate felurile cum să îşi menţină teritoriile sovietice – Nagorno-Karabach, dintre Armenia şi Azerbaijan, Transnistria din Moldova, provocările din Tbilisi, din Georgia. Încercările de a implică Frontul Popular în ţările Baltice... Centrul, Moscova, a văzut Crimeea că pe un fel de cîrlig de care să ţină atîrnată de ea toată Ucraina…”

Organizaţiile pro-ruseşti neagă că ar avea vreo legătură cu Moscova, dar prezenţa rusească este simţită peste tot, după cum a observat corespondentul nostru. Consulatul rusesc din Simferopol a dat paşapoarte ruseşti tuturor solicitanţilor, o politică ce a fost criticată de Kiev.

Săptămînă trecută, principalul consilier al preşedintelui Rusiei,  Vladislav Surkov, a făcut o călătorie secretă în Crimeea şi s-a întîlnit, în spatele uşilor închise, cu premierul din Crimeea, Anatoli Moghilev, cu preşedintele parlamentului local, Vladimir Konstantinov, şi cu guvernatorul Sevastopolului, Vladimir Iatuboi. Konstantinov se află astăzi (20 februarie) la Moscova, unde are întrevederi cu Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de stat.

Sursa: Europa Liberă

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:21

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că dezbaterile erau necesare în această campanie pentru prezidențiale. Potrivit fostului șef de stat, Klaus Iohannis practic nu are adversar în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Totuși, acesta ar fi trebuit să accepte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 06:33

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Apa unui râu din apropiere de granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a devenit roșie, după ce a fost poluată cu sânge de porc, relatează BBC. Sud-coreenii au sacrificat peste 47.000 de porci în încercarea de a opri răspândirea pestei porcine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 05:46

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Cand esti implicat intr-o relatie de cuplu, una din intrebarile care te preocupa este cat iti este de fidel. Iata un top al celor mai infidele zodii alcatuit de astrologii site-ului keen.com. Berbec Berbecii sunt independenti si impulsivi si de cele mai multe ori actioneaza inainte sa se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 03:39

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 02:30

Elon Musk a dezvăluit unde va construi prima fabrică Tesla din Europa

Elon Musk a dezvăluit unde va construi prima fabrică Tesla din Europa

Prima fabrică Tesla din Europa va fi construită lângă Berlin, a dezvăluit Elon Musk pe Twitter. Uzina va produce baterii, trenuri de rulare și mașini, începând cu crossover-ul compact al firmei americane bazat pe sedanul Model 3 Aceasta este a patra gigafabrică a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)