CSI / Rusia

Moscova ameninţă Londra cu acţionarea în justiţie, după raportul în cazul Litvinenko

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov susţine că Rusia ia în considerare o acţiune în justiţie împotriva guvernului britanic privind concluziile unei anchete asupra morţii lui Alexander Litvinenko.

În cadrul conferinţei de presă anuale, desfăşurate luni, Lavrov a subliniat faptul că rezultatele anchetei, care au concluzionat că este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinarea lui Litvinenko, vor “complica în mod serios” legăturile dintre Rusia şi Marea Britanie.

Litvinenko, fost agent KGB şi critic puternic al lui Putin, a murit în 2006 la Londra, otrăvit cu poloniu 210. Urme ale radioactivităţii au fost lăsate prin toată Londra de doi agenţi ruşi care s-au întâlnit în acea zi cu dizidentul rus. Cei doi sunt acum adăpostiţi de Rusia, care refuză să îi extrădeze pentru anchetă în Marea Britanie.

Săptămâna trecută, o anchetă condusă de Sir Robert Owen a concluzionat faptul că Litvinenko a fost ucis de cei doi ruşi în timpul unei operaţiuni a Serviciul Federal de Securitate rus (FSB), “probabil” autorizată de preşedintele Putin. Kremlinul a respins acuzaţiile ca fiind o “glumă” politizată.

“Acuzaţii grave au fost aduse la adresa conducerii ruse, fără a fi prezentată niciun fel de dovadă”, a precizat Lavrov, adăugând că prezentarea unor dovezi secrete şi circumstanţiale în sesiuni închise de tribunal şi utilizarea termenului “probabil” în concluzia anchetei sunt “fără precedent în jurisprudenţă”.

“Dacă se angajează un avocat decent şi dacă se vor analiza aceste fapte şi declaraţii făcute de conducerea guvernului britanic, cred că s-ar putea descoperi o bază suficientă pentru calomnie”, a susţinut ministrul rus de Externe. 

sursa: epochtimes.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *