Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente
 
 
 

Afaceri 27 Ianuarie 2016, ora 13:30

Moscova ar putea institui noi restricții la importul de fructe și legume din R. Moldova

Marime Font

Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor ar putea institui noi restricții la importul de fructe și legume din Republica Moldova pe motiv că agenții economici moldoveni ar reexporta ilegal prin Belarus produse provenite din Uniunea Europeană.

Autoritatea rusă susține că mai mulți agenți economici din Republica Moldova importă produse din Uniunea Europeană, iar ulterior le reexportă în Federația Rusă ca producție proprie. Acest lucru este ilegal cu atît mai mult că mărfurile europene au fost interzise pe piața rusă.

„Volumul de produse vegetale, precum și morfologia lor sugerează faptul că sub pretextul că sînt din Moldova, se fac, de fapt, livrări de produse din UE. În acest sens, Rosselhoznadzor nu exclude posibilitatea de a introduce restricții la importul de astfel de produse pentru companiile care au fost implicate în astfel de scheme ilegale”, se arată într-un comunicat al Rosselhoznadzor.

Autoritatea rusă intenționează să trimită un grup de experți în Republica Moldova pentru a urmări procesul de producție și produsele vegetale destinate exportului în Rusia. La rîndul lor, autoritățile belaruse susțin că în ultima lună au fost verificate peste o mie de certificate sanitare, iar în cazul a 48 dintre ele au fost depistate semne de falsificare. Ca urmare, producția a fost interzisă în Belarus.Este al doilea avertisment enunțat de Serviciul fitosanitar rus în ultimele zece zile. Săptămîna trecută Rosselhoznadzor se declara îngrijorat de faptul că Serviciul de Stat pentru control semincer și protecția plantelor din Belarus "certifică produse ce nu sînt caracteristice Moldovei nici după tip, nici după soiuri de produse reglementate". În aceste condiții, "doar o vizită comună a specialiștilor ruși și belaruși în Moldova va oferi posibilitatea de a se afla adevărata origine a acestor produse".

Rosselhoznadzor anunța că a expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor o scrisoare în care solicită cît mai curînd informații despre „volumul recoltei în Moldova de produse supuse regimului de carantină”, dar și a exportului de astfel de produse, atît în Rusia, cît și în alte țări.

Solicitat de MOLDPRES, expertul IDIS ”Viitorul”, Viorel Chivriga, afirmă că aluzii că s-ar face reexporturi de produse din UE pe piața rusă au parvenit din partea unor companii din Moldova, dar și forțe politice. În acest caz „instituțiile statului, în primul rînd Serviciul Vamal, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și altele, ar fi trebuit imediat să se autosesizeze și să verifice pe cît de fondate sînt aceste acuzații”, este de părere expertul.

În cazul în care se constată că ”acuzațiile sînt nefondate, vinovații să fie sancționați”. Introducerea restricțiilor prejudiciază companiile, știrbesc imagina țării și implică costuri enorme pentru a restabili situația, de aceea reacția instituțiilor trebuie să fie imediată, menționează Viorel Chivriga.

La 12 iunie 2015, la un an de la introducerea embargoului, Republica Moldova a reluat eșalonat și cu titlu de experiment exporturile de fructe către Federația Rusă. 

Sursa: Moldpresa

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md