Actualitate

Moscova ar putea să deblocheze importul de cireşe, prune şi caise din R. Moldova

„Negocierile au avut loc la cererea părţii moldoveneşti, care şi-a exprimat interesul de a livra pe piaţa rusă cireşe, prune, caise, piersici. Aceste livrări ar putea fi permise doar după ce experţii ruşi vor analiza activitatea ANSA”, a declarat Şvabauskene.

Oficiali de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au confirmat pentru MOLDPRES că directorul general al ANSA, Iurie Carp, a avut o convorbire telefonică cu reprezentanţi ai autorităţii de supraveghere fitosanitară de la Moscova. Urmează să fie stabilite şi expediate în trei zile autorităţii de supraveghere ruse procedurile de control comune, după care Rosselhoznadzor va anunţa data vizitei experţilor în Moldova. Autorităţile moldovene speră ca, într-un final, exporturile să fie reluate

Rosselhoznadzor intenţionează să ia cunoştinţă de mecanismele de certificare a produselor din Moldova. Astfel, partea rusă a cerut datele din ultimii trei ani privind volumul de producţie a unor fructe şi rezultatele monitorizării fitosanitare a livezilor respective.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 21 iunie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerinţele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat recent o finanțare adițională în sumă de 12 milioane dolari SUA pentru Republica Moldova în cadrul proiectului Agricultura competitivă. Banii vor fi oferiți producătorilor mici în vederea atenuării dificultăților cu care se confruntă în exportul producției către Rusia. Astfel, de acești bani vor beneficia producătorii mici de mere, prune și struguri, cu terenuri mai mici de 15 hectare, care au comercializat în 2014 producția lor pentru procesare pe piața internă.

Anterior, aproximativ 30 la sută din exporturile vitivinicole ale țării, estimate la 35 milioane de dolari SUA, 93 la sută din exporturile de mere, estimate la 43,7 milioane de dolari SUA și 80 la sută din exporturile de prune, estimate la 21,1 milioane de dolari SUA, erau direcționate spre Federația Rusă.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *