Externe

Moscova aruncă paie pe foc în criza bosniacă

În Occident, acest referendum este văzută ca un pas spre separarea RS în vederea blocării integrarii Bosniei în UE și NATO.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul rus de Externe a declarat drept justificată decizia Parlamentului RS de a organiza referndumul, solicitând autorităților din Sarajevo un dialog cu sârbii bosniaci și a avertizat că altfel este posibilă destabilizarii țarii. Astfel, Moscova a sprijinit fără echivoc decizia președintelui RS, Milorad Dodik, care a inițiat un referendum cu privire la ieșirea efectivă din sistemul juridic al Bosniei.
Decizia de a organiza un referendum în luna septembrie a fost adoptata la mijlocul lunii iunie. Întrebarea care se va pune la referendum nu lasă nicio îndoială cu privire la rezultatul acestuia: „Susțineţi impunerea neconstituțională și nelegitimă a legilor din partea Înaltului Reprezentant al comunității internaționale în Bosnia, în special impunerea de legi privind judecatorii și procuratura, și punerea în aplicare a lor pe teritoriul RS?”

În Sarajevo, referendumul este văzut ca o lovitură la integritatea țării. „Aceasta este cea mai gravă încălcare a Acordului de la Dayton. Dodik de aproape zece ani prin retorica și acțiunile sale destabilizeaza Bosnia, „- a declarat un membru al prezidiului țării (are ufunctie de președinte colectiv) Bakir Izetbegovic.

O poziție similară a fost adoptată de UE și Statele Unite ale Americii, acuzând pe președintele RS de „minarea parcursul european al Bosniei”, si il sfatuiesc „să nu se joace cu focul”, amenințând cu consecințe negative.

În schimb, Moscova a venit în apărarea sârbilor bosniaci. Ambasadorul rus la Sarajevo, Petr Ivantov a spus că nimeni nu poate ignora decizia parlamentului RS, care reprezintă jumătate din populația Bosniei. „Rolul comunității internaționale și Înaltulului Reprezentant este să dea etichete, ci sa promoveze reconcilierea interetnica,” – a avertizat el.

Problema referendumului din RS – este a doua mare discrepanță serioasă între Rusia și Occident în ultima lună privind Bosnia. La începutul lunii iulie, Moscova a respins proiectul de rezoluție ONU privind genocidul de la Srebrenica, unde au fost ucisi circa 8 mii de musulmani in vara anului 1995.

Bruxelles și Washingtonul sprijina integrarea țării în UE și NATO. In prezent, Bosnia este o confederație alcătuita din două părți: partea federatia musulmano-croată şi RS.

„Dodik în mod clar acționează în coordonare cu Rusia, și creează o atmosferă care ar putea pune în discuție însăși existența Bosniei,” – spune unul dintre cei mai importanti politologi din Blacani, Dusan Janjic.

la randul sau, Dusan Simeonovic ( Forumul pentru Relații Internaționale de la Belgrad) afirma ca: „Rusia încearcă să mențină influența sa în Balcani, iar RS este instrumentul potrivit pentru acest lucru”.
Cu toate acestea, este posibil ca Moscova sa parieze pe un cal mort. În primul rând, liderul RS nu ets ela prima „abatere”, in ultimii ani acesta amenințand Bosnia de cateva zeci de ori ca va organiza referendum, inclusiv privind secesiunea. În al doilea rând, domnul Dodik nu poate acționa fără sa aiba acordul „fratelui mai mare” – Belgradul. Premierul sârb Aleksandar Vucic, care pledeaua pentru integrarea europeană, i-a spus ieri din nou lui Dodik sa cântăreasca bine decizia înainte de a organiza referendumul.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *