Comentariu

Moscova e puţin ocupată cu Olimpiada, dar îşi revine

Iar după intensa campanie din presa occidentală care a dezvăluit problemele organizatorice ale ruşilor la un eveniment care se dorea impecabil nu este greu de bănuit ce fel de replică va veni de la Moscova. Deja a venit un prim buzdugan: viceministrul rus de Externe Grigori Karasin a stabilit linia de conduită a Tiraspolului – dacă Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană atunci reintegrarea Transnistriei va deveni imposibilă. Această declaraţie conţine esenţa politicii Moscovei faţă de Chişinău în anul care abia a început.

Ameninţările cu expulzarea muncitorilor sezonieri din Federaţia Rusă, reluarea blocării exporturilor – toate acestea devin secundare pe lângă ameninţarea implicită că ar putea fi reîncălzit conflictul transnistrean. Au fost făcute deja teste şi tatonări în acest sens, sunt cunoscute căile prin care poate fi crescută brusc presiunea: miliţienii transnistreni care ocupă şcoli sau care schimbă unilateral posturile vamale. La testările de până acum transnistrenii au aplicat forţa până la un punct, după care au cedat – aşa era planul, un simplu exerciţiu: vrem să vedem cum reacţionează oficialii de la Chişinău şi până unde sunt hotărâţi să meargă. Declaraţia lui Grigori Karasin vine să mai confirme încă o dată ceea ce se ştie de la bun început: butoanele Transnistriei sunt la Moscova.

Problema cea mai mare este că la Chişinău nu sunt limpezite apele, pe cât ar fi posibil acest lucru. Referendumul lui Formuzal vine ca un element de presiune suplimentară, însă ar fi putut fi contracarat dacă Voronin ar fi fost mai zdravăn pe picioare. Şeful comuniştilor stă ascuns şi se scaldă în două ape: în trecut i-a mers bine cu Uniunea Europeană, acum joacă la două capete. Nici nu iese hotărât la luptă împotriva apropierii de Europa, dar nici nu o susţine pe faţă. Pe Voronin îl cam aşteaptă o soartă asemănătoare cu cea a lui Smirnov, tragerea pe linie moartă, în cazul în care eşuează apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Însă nici nu se poate afişa pe faţă ca susţinător fervent al Acordului de Asociere deoarece campania electorală a comuniştilor este deturnată în mod fals împotriva Uniunii Europene, percepută greşit ca principala carte a actualei guvernări. Există câteva promisiuni ferme de la Bruxelles: ridicarea vizelor în perioada următoare şi semnarea Acordului de Asociere la sfârşitul acestei veri. Pe de altă parte, cu părere de rău trebuie să spun că răul Ucrainei reprezintă cel puţin parţial binele Republicii Moldova. Încrâncenarea şi eşecul de la Kiev motivează Uniunea Europeană să încerce obţinerea unui succes, fie el şi parţial, la Chişinău. Cu cât situaţia este mai neclară la Kiev, cu atât are Chişinăul o şansă mai mare să se strecoare pe lângă conflictul dintre cei mari. Poate că Rusia îşi va fixa interesul major în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *