Actualitate

Moscova este alarmată de testele din SUA cu prima bombă atomică inteligentă

Recent, Administrația Naționala pentru Securitate Nucleară din SUA a anunțat despre testarea unui model a bombei B61-12 fără focos și intenția de a continua dezvoltarea bombei inteligente în următorii trei ani.

Aceasta arma ar trebui să devină prima bombă atomică ghidată de înaltă precizie, iar Moscovei nu-i place deloc o astfel de perspectiva, comenteza publicația.

Potrivit experților militari americani, particularitatea noii modificări a B61-12 este că, datorită acurateței sale, ea devine „mai etică” și „mai utilă”. Cu alte cuvinte, folosirea sa ar trebui să aibă consecințe mai puțin dezastruoase pentru populația civilă.

„Din acest motiv se poate concluziona că livrarea unor astfel de bombe catre armata poate duce în mod obiectiv la o reducere a pragului de utilizare a armelor nucleare. Aceasta este, după părerea noastră, principalul efect negativ al modernizării în curs „, a declarat Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru neproliferare și control al armamentului din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

În opinia unor experți, modernizarea este necesară pentru a înlocui partea esențială a potențialului nuclear al SUA, care are la bază o bomba proiectata in anii ’60. În 2016, generalul american James Cartwright a apărat programul de modernizare al bombei atomice, insistând că creșterea acurateței și reducerea dimensiunii ar permite în cele din urmă și reducerea numărului acestora.

Alte opinii susțin că SUA și aliații săi din NATO folosesc modernizarea ca răspuns la retorica Moscovei. Pentru a-și susține aspirațiile de politică externă, președintele rus și oficialii din Rusia au reamintit în mod repetat că țara lor are potențial nuclear, reamintește Newsweek. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *