Actualitate

Moştenirea lui Sergiu Cioclea la BNM: Peste 3 miliarde de dolari SUA în puşculiţa statului

“La începutul lunii martie 2016, când cârma băncii centrale a fost preluată de Sergiu Cioclea, sistemul bancar se afla într-o profundă criză ce punea în pericol nu doar piața, dar și economia țării în general. Rezervele valutare ale statului se erodară periculos până la aproape 1,7 miliarde de dolari, un nivel mult prea mic pentru a asigura sustenabilitatea sistemului, dar și pentru a acoperi capacitatea de intervenție a statului în caz de noi crize”, se conţine în analiza citată.

Totuşi, prin efortul comun al şefului de la BNM şi al Guvernului condus de Pavel Filip, criza a fost depăşită.

“Noul șef al BNM, împreună cu noua echipă a Guvernului condusă de Pavel Filip, dar și cu suportul politic primit în Parlament, a reușit să promoveze o serie de acțiuni ce au permis stabilizarea pieței bancare, cursul de schimb al monedei naționale, dar și inflația. S-a reușit, de asemenea, excluderea unor probleme ce erodau sistemul din interior și, într-o anumită perioadă, puteau să degenereze în noi crize. Sigur, industria bancară este un organism ce permanent are nevoie de îmbunătățiri și de salturi calitative pentru a răspunde schimbărilor rapide din economie atât la nivel local, regional, dar și internațional”, se arată în materialul de pe Poşta de Ştiri.

“Următorul guvernator va avea și el destul de lucru, inclusiv în ceea ce privește promovarea de noi reforme, dar și de noi mecanisme de reglementare, de prudență, de gestionare și de prevenire a crizelor. Dar, comparativ cu predecesorul său, va primi în gestiune un sistem relativ stabil, în care încep să se reîntoarcă investitorii de calitate, și pe care va trebui doar să-l dezvolte, dar nu sa-l scoată din crize”, conchide Poşta de Ştiri.
 
Sursa: postadestiri

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *