Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Moldova 18 Martie 2013, ora 07:16    Din editia print

Motivele pentru care oamenii își pun capăt zilelor

Marime Font

În ultimul an, suicidul a devenit a zecea cauză de mortalitate pe plan mondial și constituie 1,5% din totalul deceselor. 

Statisticile arată că la fiecare 40 de secunde o persoană decedează apelând la suicid, ceea ce înseamnă că cel puțin un milion de oameni mor din această cauză anual. De asemenea, în ultimii ani, lucrurile devin destul de alarmante și pentru R. Moldova.
 
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2010, în R. Moldova s-au înregistrat 676 de decedați în urma suicidului, cu 25 mai mulți decât în 2009, iar în anul 2011 numărul cazurilor de deces prin sinucidere a fost de 502, dintre care 430 de bărbați și 72 de femei. Ultimele date statistice arată că cea mai folosită metodă de sinucidere este în continuare cea prin spânzurare. Mai puțin sunt folosite pastilele și armele albe.

În ultima perioadă, buletinele de știri sunt invadate de informații referitoare la tentative și sinucideri. Unele dintre ele au zguduit de-a dreptul R. Moldova. În cele ce urmează, vom menționa doar câteva cazuri. Cel mai recent s-a întâmplat în noaptea de 2 spre 3 martie, când o tânără de 16 ani, din raionul Glodeni, s-a sinucis prin spânzurare. Sinistra descoperire a fost făcută de către mama și fratele victimei. Potrivit direcției de învățământ din raion, în ultima perioadă adolescenta încetase să mai frecventeze școala și avea probleme de comportament.
Un alt caz similar s-a petrecut aproape cu un an în urmă, când o fetiță de 12 ani a fost găsită spânzurată într-o anexă din curtea casei părintești. Nimeni nu știe de ce a apelat fata la acest gest, se știe doar că mama adolescentei era plecată de mulți ani peste hotare, iar ea s-a aflat mai mult timp în grija rudelor sau a unor vecini. Cu trei săptămâni înainte de această întâmplare, în raionul Rezina, o altă adolescentă și-a pus capăt zilelor prin aceeași metodă. Și în cazul acesteia, părinții erau plecați peste hotare.

Numărul suicidelor în cazul copiilor este în continuă creștere

Potrivit specialiștilor, în ultimii ani, situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare, iar numărul suicidelor în rândul copiilor este în continuă creștere.

Loading...


Contactată de TIMPUL, psihologul Elena Covaliov a explicat că de cele mai multe ori sinuciderea este o modalitate de a evada dintr-un conflict interior.

„Unii au capacitatea de a găsi soluții pentru a depăși problemele, iar alții nu, de aceea și recurg la suicid. Din câte arată statisticile, anume adolescența este perioada în care au loc cele mai multe sinucideri, deoarece anume atunci au loc cele mai importante schimbări atât din punct de vedere fiziologic, cât și psihologic”, explică specialista.

Unde se termină viața virtuală și începe cea reală

Potrivit ultimelor date ale „Rospotrebnadzor”, Rusia este țara care se situează pe primul loc după numărul sinuciderilor în rândul adolescenților în Europa. Astfel, în perioada 1990-2010 s-au înregistrat aproape 800.000 de cazuri de sinucideri pe teritoriul Federației Ruse.
După părerea Elenei Covaliov, una din cauzele ce împing adolescenții spre suicid, în afară de plecarea celor apropiați peste hotare, este internetul și viața virtuală: „Nu demult am consultat un adolescent care era obsedat de dorința de a-și lua viața. Tinerii nu-și dau seama unde se termină viața virtuală și unde începe cea reală. Toate aceste lucruri se întâmplă din lipsă de comunicare și incapacitatea de a-și construi relații cu oamenii în realitate. În prezent, majoritatea tinerilor comunică doar pe rețelele de socializare. Atunci când omul trăiește cu iluzii, viața reală îi pare o problemă, astfel mulți dintre ei ajung la suicid”, povestește Elena Covaliov.

„Dacă nu mă iubiți, mai bine omorâți-mă”

Cu părere de rău, și copiii cu vârste mai fragede recurg la asemenea metode: „Din practica mea pot să spun că am avut situații când la o ședință de psihologie un copil de trei ani le-a spus părinților: „Dacă nu mă iubiți, mai bine omorâți-mă”. Este o metodă de a obține cât mai multă atenție. Din păcate, părinții nu întotdeauna își pot manifesta sentimentele corect. Ei nu înțeleg că darurile nu sunt soluția cea mai bună, copiii au nevoie de afecțiune și susținere”, menționează psihologul.

La nivel internațional, psihologii afirmă că sunt câteva motive din care adolescenții încearcă să-și pună capăt zilelor, unele dintre ele fiind dorința de a cauza celor apropiați durere și tendința de a atrage atenție asupra personalității lor. De asemenea, psihologii atrag atenția asupra faptului că suicidul poate fi o formă extremă de protest și comportare.

Vârsta de șapte ani este la fel o perioadă foarte dificilă pentru copii. Elena Covaliov lămurește că, atunci când copiii reușesc să treacă peste crizele psihologice legate de vârstă, perioada de adaptare pentru etapa următoare trece destul de rapid. Anume în această perioadă, părinții ar trebui să fie foarte atenți.

Șomerii sinucigași

În afară de copii și adolescenți, datele statistice arată că și numărul sinucigașilor șomeri este destul de mare. Potrivit Elenei Covaliov, o problemă destul de gravă ar fi fundalul negativ al societății noastre. „Problemele social-economice, politice, religioase, toate aceste structuri în prezent nu sunt stabile. Oamenii de la noi sunt mereu dezorientați și crezând că lucrurile nu au cum să se schimbe în bine, unii recurg la sinucidere”, explică psihologul.

În Uniunea Europeană, ratele de deces prin sinucidere sunt de trei ori mai mari la bărbați decât la femei. În R. Moldova, în ultimii cinci ani, s-au sinucis 2564 de bărbați, pe când numărul femeilor care și-au pus capătul zilelor nu a depășit cifra de 447.

Potrivit psihologului, a fost o perioadă când la consultație veneau mai multe femei și domnișoare, iar tentativele de suicid adesea erau legate de o iubire neîmpărtășită. În prezent, însă, specialista spune că din ce în ce mai mulți bărbați apelează la specialiști după ajutor.
„Înainte, oamenii se adresau cu probleme legate de dragoste, stări emoționale, sentimente. Acum însă, oamenii au devenit depresivi și foarte agresivi”, menționează psihologul.

După spusele ei, nici până acum oamenii nu s-au obișnuit să se adreseze psihologilor după un sfat atunci când simt că au nevoie de ajutor.
„Peste hotare acest lucru este o normă, psihologul este ca un membru de familie. La noi, însă, oamenii țin toate problemele închise în sine. Și asta este un lucru foarte periculos, deoarece, din dorința de a fugi de realitate, mulți își găsesc refugiul în alcool, droguri sau recurg chiar la sinucidere”, spune femeia.

„Viața chiar este frumoasă”

Preotul Andrei Rusu zice că a avut situații când în timpul spovedaniei oamenii mărturiseau că au avut tentative sau gânduri de a-și lua viața, cu toate că astfel de oameni sunt foarte puțini. Însă cei care au ajuns într-o asemenea situație de cele mai multe ori povesteau că toate gândurile despre sinucidere veneau din cauză că erau măcinați de frică.

„Motive sunt multe: teama că sentimentele lor nu vor fi înțelese sau că datorează o sumă mare de bani pe care n-o pot întoarce, frica de singurătate, de obicei, toate acestea vin de la sentimentul de frică”, spune preotul.

Atunci când întâlnește asemenea persoane, preotul zice că de fiecare dată încearcă să discute și să le acorde ajutor: „De fapt, le explic că viața este un dar de la Dumnezeu și, dacă stăm să ne gândim mai bine, viața chiar este frumoasă, vreau ca ei să înțeleagă că drumul pe care l-au ales este unul greșit”.

După aceste discuții, de la suflet la suflet, oamenii se simt mai bine și pleacă cu sufletul împăcat. Mulți mărturisesc că au avut asemenea gânduri, pentru că treceau printr-o perioadă mai dificilă. Ei înțeleg că au greșit și spun că niciodată nu vor mai încerca așa ceva.

În RM, de la începutul anilor 1990, peste 14100 de oameni și-au pus capăt zilelor.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)