Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Social 7 August 2015, ora 16:47    Din editia print

De mici pe InternetMrejele rețelelor de socializare

Marime Font

Copiii zilelor de azi s-au născut în era internetului. Sunt atrași de culorile vii de pe ecranul calculatorului, butoanele senzoriale și viteza cu care pot accesa orice, oricând.  

Fie că privesc spoturi video pe Youtube sau navighează pe o rețea de socializare, prezența lor fizică oferă părinților iluzia siguranței. De foarte multe ori, o barieră invizibilă, digitală desparte copiii de infractori.

După ce și-au creat pagini pe rețelele de socializare, opt din zece copii au adăugat persoane necunoscute în lista lor de prieteni. Patru din zece au făcut schimb de date personale cu persoane pe care le cunoșteau doar online, iar fiecare al zecelea copil a primit o propunere indecentă. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat în 2011, de Centrul Internațional „La Strada”. „Tendințele se păstrează sau și, mai grav, se înrăutățesc. Astăzi, inclusiv operatorii de telefonie mobilă oferă acces pe Internet. Consumul crește, respectiv sporesc pericolele la care sunt expuși copiii”, explică Angela Palancean, reprezentant al centrului.

Capcanele lumii virtuale

Potrivit experților, copiii tind să plaseze date personale, fotografii de acasă sau din vacanță pe paginile lor virtuale. Comportamentul imprudent al micilor utilizatori atrag atenția infractorilor. „Profilurile lor sunt ca o carte deschisă. Astfel, copiii pot deveni prada pedofililor ce intră în contact cu ei pe o rețea de socializare și stabilesc o întâlnire în viața reală”, declară Angela Palancean. Doar în 2014, poliția a depistat 18 cazuri în care cetăţenii moldoveni distribuiau cantități mari de conţinut pornografic cu copii pe Internet, doi bărbați dintre aceștia au abuzat alți copii. Tot mai dezvoltat este fenomenul de hărțuire între minori. „Dacă înainte copiii își spuneau pe viu răutăți, acum o pot face inclusiv online. Acest comportament agresiv poate inhiba micuții. În lipsa unei relații apropiate cu părinții, aceștia fiind plecați peste hotare, copiii pot intra în depresie și ajunge la suicid”, atenționează expertul. Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, din anul 2000, 69 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 și-au luat singuri viața.


Lumea virtuală poate fi plină de capcane. În acest sens, psihologii afirmă că părinții joacă un rol decisiv în educarea comportamentului online. Este recomandat ca descoperirea Internetului să devină o activitate comună, interactivă. „Comunicarea trebuie să fie deschisă, astfel încât copilul să simtă necesitatea de a povesti ce i s-a întâmplat, inclusiv pe rețelele de socializare”, recomandă psihologul Vitalie Popescu. La fel de importantă este dezvoltarea unei reacții adecvate. În cazul unei propuneri indecente, copilul trebuie îndrumat să se adreseze părinților și să nu răspundă provocărilor. Pentru a bloca mesajele cu un conţinut jignitor, agresiv sau obscen, părinții se pot adresa unor specialiști în tehnologiile informaționale, ce pot instala pe calculatoarele de acasă filtre specializate.

Pe Internet de la 6 ani

Nu există o vârstă potrivită pentru a-i permite unui copil să-și creeze o pagină pe rețelele de socializare, întrucât copiii se dezvoltă foarte diferit. Rețeaua Facebook permite înregistrarea conturilor doar de către persoane ce au împlinit 13 ani. Site-ul rusesc Odnoklassniki are o limită de vârstă mult mai joasă, de doar 6 ani. Psihologul Svetlana Petranici recomandă crearea conturilor de la 16-18 ani. „La această vârstă, relațiile de prietenie sunt stabilite, iar cele cu părinții – parteneriale. Apar și alte persoane în viața lor, prietenul sau prietena. Acești tineri sunt prea ocupați pentru a mai avea timp pentru rețelele de socializare”, explică psihologul.

Elena este mamă a doi băieți gemeni de 12 ani. „La vârsta asta, cred că e deja normal să aibă o pagină pe Facebook, de aceea am și făcut-o, dar nu înainte de a menționa faptul că este o rețea de socializare, cu explicațiile de rigoare: ce poate fi postat, ce nu poate fi afișat, cine poate vedea informația plasată, cum poate fi protejată pagina virtuală”, spune femeia. Copiii au cerut și o pagină pe Odnoklassniki, motivând că mulți colegi au, însă părinții nu le-au permis, întrucât nici ei nu dețin conturi pe acest site. „Până la vârsta de 6-7 ani nu le-am permis deloc jocuri pe calculator, nu au avut telefon mobil și nici tabletă. La 7-8 ani, se puteau juca pe calculator numai duminica de la ora 16.00-18.00. Asta era legea”, povestește Elena. În timpul săptămânii, jocul pe calculator este interzis, iar dacă băieții au nevoie de informații pentru temele de acasă, caută împreună cu părinții.

Legea orelor pare

Irina, mamă a doi copii de 9 și 11 ani, este de aceeași părere. „Categoric nu le facem profiluri pe rețelele de socializare până la 12 ani. Au doar conturi pe Google+, pe care le monitorizez. Copiii cunosc regulile de distribuire a informației și nu au voie să posteze niciun fel de poze pentru public, doar pentru familie sau prietenii apropiați”, explică Irina. Familia s-a mutat de curând de la Chișinău la Cluj, iar școala de acolo presupune un curs specializat de securitate pe Internet, ceea ce i-a ajutat mult pe părinți. „Cu toate acestea, am stabilit reguli clare privind utilizarea „ecranelor” (telefoane, tablete, computere, TV, console). Băieții au voie să le folosească numai în orele pare, de exemplu de la 14:00 la 15:00. În afara acestor ore, se pot distra cu orice altceva”, povestește Irina. În acest fel, copiii sunt încurajați să facă mai multă mișcare. În Republica Moldova, în anul 2011, la iniţiativa centrului „La Strada” şi cu susţinerea Ministerului Educaţiei, a fost lansat la nivel naţional un program de informare a elevilor claselor a VI-IX despre aspectele siguranţei online.

Pentru a oferi sfaturi practice copiilor și părinților, Centrul Internaţional „La Strada” a elaborat un portal interactiv, ce poate fi accesat pe www.siguronline.md. Site-ul presupune o serie de articole, o secțiune de întrebări și răspunsuri, precum și o fereastră de chat. Prin intermediul acesteia, un consultant al Centrului poate oricând oferi asistență unui copil sau unui părinte ce nu știe cum să-și protejeze identitatea online.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)