Astăzi 21 Noiembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 19:32
Abonamente

Social 7 August 2015, ora 16:47    Din editia print

De mici pe InternetMrejele rețelelor de socializare

Marime Font

Copiii zilelor de azi s-au născut în era internetului. Sunt atrași de culorile vii de pe ecranul calculatorului, butoanele senzoriale și viteza cu care pot accesa orice, oricând.  

Fie că privesc spoturi video pe Youtube sau navighează pe o rețea de socializare, prezența lor fizică oferă părinților iluzia siguranței. De foarte multe ori, o barieră invizibilă, digitală desparte copiii de infractori.

După ce și-au creat pagini pe rețelele de socializare, opt din zece copii au adăugat persoane necunoscute în lista lor de prieteni. Patru din zece au făcut schimb de date personale cu persoane pe care le cunoșteau doar online, iar fiecare al zecelea copil a primit o propunere indecentă. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat în 2011, de Centrul Internațional „La Strada”. „Tendințele se păstrează sau și, mai grav, se înrăutățesc. Astăzi, inclusiv operatorii de telefonie mobilă oferă acces pe Internet. Consumul crește, respectiv sporesc pericolele la care sunt expuși copiii”, explică Angela Palancean, reprezentant al centrului.

Capcanele lumii virtuale

Potrivit experților, copiii tind să plaseze date personale, fotografii de acasă sau din vacanță pe paginile lor virtuale. Comportamentul imprudent al micilor utilizatori atrag atenția infractorilor. „Profilurile lor sunt ca o carte deschisă. Astfel, copiii pot deveni prada pedofililor ce intră în contact cu ei pe o rețea de socializare și stabilesc o întâlnire în viața reală”, declară Angela Palancean. Doar în 2014, poliția a depistat 18 cazuri în care cetăţenii moldoveni distribuiau cantități mari de conţinut pornografic cu copii pe Internet, doi bărbați dintre aceștia au abuzat alți copii. Tot mai dezvoltat este fenomenul de hărțuire între minori. „Dacă înainte copiii își spuneau pe viu răutăți, acum o pot face inclusiv online. Acest comportament agresiv poate inhiba micuții. În lipsa unei relații apropiate cu părinții, aceștia fiind plecați peste hotare, copiii pot intra în depresie și ajunge la suicid”, atenționează expertul. Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, din anul 2000, 69 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 și-au luat singuri viața.


Lumea virtuală poate fi plină de capcane. În acest sens, psihologii afirmă că părinții joacă un rol decisiv în educarea comportamentului online. Este recomandat ca descoperirea Internetului să devină o activitate comună, interactivă. „Comunicarea trebuie să fie deschisă, astfel încât copilul să simtă necesitatea de a povesti ce i s-a întâmplat, inclusiv pe rețelele de socializare”, recomandă psihologul Vitalie Popescu. La fel de importantă este dezvoltarea unei reacții adecvate. În cazul unei propuneri indecente, copilul trebuie îndrumat să se adreseze părinților și să nu răspundă provocărilor. Pentru a bloca mesajele cu un conţinut jignitor, agresiv sau obscen, părinții se pot adresa unor specialiști în tehnologiile informaționale, ce pot instala pe calculatoarele de acasă filtre specializate.

Pe Internet de la 6 ani

Nu există o vârstă potrivită pentru a-i permite unui copil să-și creeze o pagină pe rețelele de socializare, întrucât copiii se dezvoltă foarte diferit. Rețeaua Facebook permite înregistrarea conturilor doar de către persoane ce au împlinit 13 ani. Site-ul rusesc Odnoklassniki are o limită de vârstă mult mai joasă, de doar 6 ani. Psihologul Svetlana Petranici recomandă crearea conturilor de la 16-18 ani. „La această vârstă, relațiile de prietenie sunt stabilite, iar cele cu părinții – parteneriale. Apar și alte persoane în viața lor, prietenul sau prietena. Acești tineri sunt prea ocupați pentru a mai avea timp pentru rețelele de socializare”, explică psihologul.

Elena este mamă a doi băieți gemeni de 12 ani. „La vârsta asta, cred că e deja normal să aibă o pagină pe Facebook, de aceea am și făcut-o, dar nu înainte de a menționa faptul că este o rețea de socializare, cu explicațiile de rigoare: ce poate fi postat, ce nu poate fi afișat, cine poate vedea informația plasată, cum poate fi protejată pagina virtuală”, spune femeia. Copiii au cerut și o pagină pe Odnoklassniki, motivând că mulți colegi au, însă părinții nu le-au permis, întrucât nici ei nu dețin conturi pe acest site. „Până la vârsta de 6-7 ani nu le-am permis deloc jocuri pe calculator, nu au avut telefon mobil și nici tabletă. La 7-8 ani, se puteau juca pe calculator numai duminica de la ora 16.00-18.00. Asta era legea”, povestește Elena. În timpul săptămânii, jocul pe calculator este interzis, iar dacă băieții au nevoie de informații pentru temele de acasă, caută împreună cu părinții.

Legea orelor pare

Irina, mamă a doi copii de 9 și 11 ani, este de aceeași părere. „Categoric nu le facem profiluri pe rețelele de socializare până la 12 ani. Au doar conturi pe Google+, pe care le monitorizez. Copiii cunosc regulile de distribuire a informației și nu au voie să posteze niciun fel de poze pentru public, doar pentru familie sau prietenii apropiați”, explică Irina. Familia s-a mutat de curând de la Chișinău la Cluj, iar școala de acolo presupune un curs specializat de securitate pe Internet, ceea ce i-a ajutat mult pe părinți. „Cu toate acestea, am stabilit reguli clare privind utilizarea „ecranelor” (telefoane, tablete, computere, TV, console). Băieții au voie să le folosească numai în orele pare, de exemplu de la 14:00 la 15:00. În afara acestor ore, se pot distra cu orice altceva”, povestește Irina. În acest fel, copiii sunt încurajați să facă mai multă mișcare. În Republica Moldova, în anul 2011, la iniţiativa centrului „La Strada” şi cu susţinerea Ministerului Educaţiei, a fost lansat la nivel naţional un program de informare a elevilor claselor a VI-IX despre aspectele siguranţei online.

Pentru a oferi sfaturi practice copiilor și părinților, Centrul Internaţional „La Strada” a elaborat un portal interactiv, ce poate fi accesat pe www.siguronline.md. Site-ul presupune o serie de articole, o secțiune de întrebări și răspunsuri, precum și o fereastră de chat. Prin intermediul acesteia, un consultant al Centrului poate oricând oferi asistență unui copil sau unui părinte ce nu știe cum să-și protejeze identitatea online.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 19:32

Procurorii au oferit DETALII privind afacerile DUBIOASE ale lui Nicolae Chitoroagă /// Fostul șef al PCCOCS REȚINUT pentru 72 de ore. ACUZAT de îmbogățire ilicită

Procurorii au oferit DETALII privind afacerile DUBIOASE ale lui Nicolae Chitoroagă  /// Fostul șef al PCCOCS REȚINUT pentru 72 de ore. ACUZAT de îmbogățire ilicită

 Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) ar fi fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către surse din cadrul Procuraturii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 14:02

O femeie însărcinată a fost sfâșiată de câini, în Franța

O femeie însărcinată a fost sfâșiată de câini, în Franța

O tânără care îşi plimba câinele într-o pădure din nordul Franţei a murit după ce a fost atacată de câini care participau la o vânătoare, în apropiere, a declarat marţi o sursă judiciară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 13:21

Maia Sandu crede că-l va bate pe Igor Dodon în 2020 / „Vom recupera Moldova la alegerile din toamnă”

Maia Sandu crede că-l va bate pe Igor Dodon în 2020 / „Vom recupera Moldova la alegerile din toamnă”

Lidera PAS (ACUM), Maia Sandu, a declarat ieri la Zagreb, în cadrul congresului statutar al Partidului Popular European, că va încerca să „recupereze Moldova” la alegerile prezidențiale din 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 12:54

VIDEO INCREDIBIL - Evadare în stil rusesc: A SĂRIT DE LA ETAJ, din secția de poliție, cu tot cu caloriferul de care era încătușat

VIDEO INCREDIBIL - Evadare în stil rusesc: A SĂRIT DE LA ETAJ, din secția de poliție, cu tot cu caloriferul de care era încătușat

Un suspect reținut de autorități în Sankt Petersburg a fost filmat în timp ce sărea de la etajul secției de poliție cu tot cu caloriferul de care fusese încătușat, scrie Daily Mail. Bărbatul aterizează pe o mașină parcată, apoi fuge ținând în brațe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:55

În Moldova au căzut primii fulgi de zăpadă / VIDEO

În Moldova au căzut primii fulgi de zăpadă / VIDEO

În nordul Moldovei, au căzut primii fulgi de zăpadă din acest sezon. Temperaturile scăzute au transformat ploaia în lapoviță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:38

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

Noțiunile „intravilan” și „extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului

În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat, miercuri, de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:22

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Kozak: Datoria istorică a MoldovaGaz ar putea fi INCLUSĂ în tariful achitat către GAZPROM

Întrebat de jurnalişti dacă a discutat miercuri cu partea moldovenească problema datoriilor pentru gazele ruseşti, Kozak a răspunc afirmativ şi că actualul contract de livrare a gazelor va fi prelungit în condiţiile existente. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 10:20

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Igor Dodon: „Plahotniuc se poate întoarce în ţară doar în cătuşe”

Președintele Igor Dodon susține că își dorește ca fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, să se întoarcă în Republica Moldova cât mai curând, întrucât revenirea ar fi „în cătușe”.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 21 Noiembrie 2019, ora: 10:15

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE

Top 10 cele mai faimoase ASASINATE Foto: nato.int/Gavrilo Princip, în timpul arestării sale pentru uciderea arhiducelui Franz Ferdinand

Încă de pe timpul regelui Eglon, care a fost înjunghiat în anul 1200 î.Hr., liderii mondiali au fost asasinaţi din diferite motive: de la faptul că erau consideraţi a fi o ameninţare pentru alţi lideri până la viziunile lor politice. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 09:33

Partidul ȘOR este gata să modernizeze pasajele subterane din Chișinău

Partidul ȘOR este gata să modernizeze pasajele subterane din Chișinău

Partidul Politic ȘOR vrea să se implice în implementarea mai multor proiecte de renovare a infrastructurii mun. Chișinău, iar reabilitarea tuturor trecerilor subterane din Capitală cu suportul și participarea directă a formațiunii politice poate fi o primă acțiune în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 09:10

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Cașu: Dodon i-a transmis primarului de Hîncești să revină în Parlament. Cum comentează Botnari

Președintele Igor Dodon i-ar fi transmis lui Alexandru Botnari, primarul ales al orașului Hîncești în urma alegerilor locale din 3 noiembrie, să revină în Parlament, întrucât altfel ar fi fost provocate alegeri în circumscripția parlamentară pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:48

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, A UITAT să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei în R. Moldova: Armata sovietică, după ce a venit în 1944-1945, în Polonia, A UITAT să meargă înapoi acasă

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a povestit în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” despre consolidarea statului polonez și despre calea europeană a Poloniei. Excelența sa a vorbit inclusiv despre istoria tristă a Poloniei, dar și despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2019, ora: 08:05

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Brînzan despre rezultatele premierului Chicu la Moscova: „O invenție totală”

Creditul de 500 de milioane de dolari, contractat de Federația Rusă pentru pentru proiecte infrastructurale de anvergură în țara noastră este o invenţie totală. Declarația a fost făcută de fostul ministru al Ecnomiei, Vadim Brânzan în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8. Mai...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)