Actualitate

Munca innobileaza omul?

Specialistii in resurse umane de peste hotare sustin ca, in prezent, tinerii ajung sa lucreze pe pozitii care in urma cu zece ani nici nu existau. Probabil, asa si este… doar ca acolo unde locuiesc acesti specialisti, adica peste hotare.

Daca analizam piata muncii din RM, nu putem deloc afirma ca exista o mare cerere de meserii inovatoare. In 2010, la fel ca anii trecuti, sunt la mare cautare aceiasi specialisti: medici, electricieni, profesori, contabili, farmacisti, vanzatori, lacatusi, bucatari… si lista ar putea continua. La 28 ianuarie, la evidenta Agentiei nationale pentru ocuparea fortei de munca erau 1900 de locuri de munca vacante. Totodata, conform Biroului National de Statistica, in cel de-al treilea trimestru al anului 2009 erau inregistrati 76,2 mii de someri, cu 27,5 mii mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2008.

E o situatie paradoxala: vorbim de peste 1200 de locuri disponibile, in timp ce cateva zeci de mii de cetateni nu au un serviciu, respectiv un venit stabil. Directoarea Agentiei teritoriale Chisinau (AOFM), Ala Supac, imi spune ca „la moment in Chisinau sunt mai putin de 600 de locuri vacante, ceea ce pare a fi insuficient”. Cu toate acestea, unele si aceleasi joburi raman permanent libere.

Bunaoara, sunt declarate disponibile 275 de locuri pentru asistente medicale si medici de diferite specialitati. Cum se explica acest fenomen? Mai intai, prin faptul ca societatea a avut intotdeauna nevoie de cadre medicale. Dar numarul medicilor este insuficient deoarece „salariile sunt mici si specialistii aflati in cautarea unui loc de munca nu vor sa se angajeze cu o asemenea retributie”, sustine Ala Supac. Spre exemplu, un medic incepator primeste un salariu de 1500-1600 lei. Nivel minim de salarizare in conditii de responsabilitate maxima. Deci, nici nu-i de mirare faptul ca unii medici asteapta „multumiri” din partea pacientilor.

Profesor in invatamantul secundar – o alta meserie, aceeasi situatie. Din motive de salarizare proasta, o buna parte dintre tinerii specialisti prefera sa se angajeze in mai multe posturi concomitent, sa-si ia ore suplimentare sau sa ofere meditatii elevilor. Altii parasesc domeniul in favoarea muncilor necalificate, dar bine platite.

Cerinte mari, salarii mici

Conditiile inaintate de catre angajatori sunt la fel de importante pentru cei ce-si cauta un serviciu. Marimea salariilor este definitorie, dar se doreste stabilirea unui raport nediscriminatoriu intre marimea salariului si obligatiunile din fisa de post. Daca, spre exemplu, pentru pozitia de inginer-proiectant se cer studii superioare, cunoasterea limbilor romana, rusa si engleza, precum si o experienta 20 de ani in domeniu, solicitantul de post doreste si un salariu pe masura – 8000 de lei pe luna.

Pe site-ul www.jobmarket.com, unde pot fi aflate ofertele inregistrate la ANOFM, am gasit putine propuneri acceptabile in cadrul relatiei dintre cerere si oferta. De cele mai dese ori, cerintele depasesc cu mult nivelul promis de remunerare. Astfel, pentru postul de secretar se solicita persoane cu studii superioare, cunoscatoare a limbilor romana si rusa, cu o experienta de minimum doi ani. Salariul oferit este de numai 2000 de lei, insa. Aceleasi cerinte sunt inaintate si pentru contabili, iar salariul este mai mare cu doar 500 de lei.

Conform anchetei „Intrarea tinerilor pe piata muncii”, realizata de Biroul National de Statistica, sansa de a gasi un loc de munca dupa parasirea sistemului educational este in functie de nivelul de studii. Cu cat nivelul de studii este mai inalt, cu atat ponderea persoanelor care au avut un loc de munca dupa parasirea sistemului educational este mai mare. Totusi, studiile nu sunt intotdeauna hotaratoare atunci cand vine vorba de stabilirea salariului. Poate de aceea, atunci cand isi aleg profesiile, tinerii se orienteaza spre cele mai prestigioase, fara a tine cont de cererea de pe piata muncii.

Piata fortei de munca, suprasaturata de someri cu studii superioare

In prezent in RM sunt foarte multi cei care, in ciuda studiilor superioare pe care le au in spate, lucreaza pentru salarii extrem de mici sau, in general, au preferat sa se recalifice. Potrivit directoarei AOFM Chisinau, „sunt multe cazuri cand persoane cu studii superioare se „califica” in muncitori, pentru ca situatia este dificila, cauta si nu gasesc de lucru”. Astfel, doar in 2009 au fost instruite in institutii de invatamant pentru formarea profesionala a somerilor circa 972 de persoane. Ala Supac explica situatia creata in felul urmator: „Tinerii nu sunt orientati profesional in scoala. Majoritatea doresc sa faca studii superioare, dar, spre exemplu, profesia de cusatoreasa este una foarte buna, iar cele de sudor sau tencuitor sunt foarte bine platite. Piata fortei de munca este suprasaturata de someri cu studii superioare. Eu cred ca, inainte de a decide daca trebuie sau nu trebuie sa mearga la facultate, ar fi bine ca tinerii sa treaca un test la abilitati”.

Astazi sunt o multime de metode prin care oricine poate sa-si caute un loc de munca. La nivel de stat exista Agentia nationala pentru ocuparea fortei de munca, cu reprezentante in toate centrele raionale, la care se poate adresa orice persoana aflata in cautarea unui loc de munca. De asemenea, in incinta AOFM Chisinau activeaza Centrul de informare despre piata muncii, ai carui angajati, pe langa informatiile oferite solicitantilor, ii invata pe acestia cum sa intocmeasca un CV sau cum sa utilizeze calculatorul in procesul de cautare jobului. De asemenea, sunt in toi pregatirile pentru deschiderea unui centru de informare la telefon, asa-numitul Centru de apel, care ar putea fi inaugurat pana la finele lunii martie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *