Politică

Muruianu apuca prajina

Presedintele CSJ acuza Parlamentul de ingerinta in justitie

Dupa ce, vineri, a scapat ca prin urechile acului de demiterea initiata in Parlament, luni presedintele Curtii Supreme de Justitie (CSJ) a RM, Ion Muruianu, a expediat in adresa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o scrisoare, in care afirma ca legislativul nu poate sa-l demita decat la propunerea CSM (http://www.csj.md/news.php?menu_id=225&lang=5).

Presedintele CSJ scrie ca, la 26 februarie, a fost invitat in Parlament pentru a prezenta o informatie privind executarea Hotararii Parlamentului RM nr. 72-XVI din 28 martie 2008 – invitatie „inteleasa de mine, corpul de magistrati si sper, si de societatea civila, ca o modalitate de colaborare a Puterii legislative si judecatoresti” – dar ca ulterior „in ordinea de zi a fost inclusa chestiunea privind demiterea mea din functia de presedinte al CSJ”. Drept motiv au servit „multiplele condamnari a RM la CEDO, cauzate chipurile prin faptul ca nu-mi exercit atributiile de serviciu. De asemenea, motiv de demitere s-a invocat anumite aspecte ale discursului meu in cadrul Adunarii Generale a Judecatorilor desfasurata la 13.02.2010”, sustine Muruianu.

Intre altele, magistratul cere CSM sa se pronunte daca Parlamentul RM este in drept sa demita presedintele CSJ fara ca aceasta destituire sa fie solicitata in calitate de sanctiune disciplinara de CSM si daca intentia demiterii reprezinta o incalcare a principiului separatiei puterii in stat, a principiului autoadministrarii puterii judecatoresti, si o ingerinta a politicului in justitie. „Potrivit art. 9 alin (1) din Legea cu privire la CSJ, presedintele CSJ este numit in functie de Parlament, la propunerea CSM. In opinia mea, atat numirea, cat si destituirea din functie a presedintelui CSJ poate avea loc exclusiv la propunerea CSM. Atributii de a aprecia activitatea magistratilor, precum si de a-i sanctiona, inclusiv prin destituirea din functia de presedinte, Parlamentului nu-i sunt acordate. Potrivit art. 123 alin. (1) din Constitutie, aplicarea de masuri disciplinare fata de judecatori tine de competenta exclusiva a CSM. Conform art. 4 alin. (1) din Legea cu privire la CSM, propunerile privind eliberarea din functie a presedintilor de instanta se adreseaza Parlamentului anume de CSM” – iata doar cateva argumente…

In pofida acestora, Victor Popa, expert in drept constitutional, a declarat pentru UNIMEDIA ca Parlamentul il poate demite din functie pe Ion Muruianu, deoarece tot Parlamentul este cel care l-a votat in functie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *