Actualitate

Muruianu mustrat de Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a aplicat mustrare aspra judecatorului Ion Muruianu, demis de parlament, la 5 martie, din functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie (CSJ).

Decizia CSM a fost pronuntata marti, 9 februarie, dupa deliberari care au durat aproape o ora. Procedura disciplinara a fost initiata la propunerea a trei membri ai Consiliului – Alexandru Arseni, Dumitru Visternicean si Nichifor Corochii, dupa ce, la 13 februarie, la Adunarea Generala a Judecatorilor, Ion Muruianu i-a numit pe jurnalisti "caini turbati, care devin periculosi pentru societate" si a mai spus ca mass media face reclama unor avocati cand relateaza despre condamnarile Moldovei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Potrivit Regulamentului CSM, cei trei membri care au propus initierea procedurii disciplinare la adresa lui Muruianu nu au putut sa participe la deliberari. Inainte ca acestea sa inceapa, Ion Muruianu a inaintat o cerere de recuzare de la deliberari a ministrului justitiei, membru din oficiu al CSM. Judecatorul a spus despre Alexandru Tanase ca ar fi influentat de premierul Vlad Filat care este si liderul Partidului Liberal Democrat din care face parte ministrul justitiei. CSM a respins insa aceasta cerere.

Inainte sa fie pronuntata decizia, Muruianu a subliniat ca este convins ca nu a comis nicio abatere disciplinara. "Socot ca procedura disciplinara care mi se intenteaza nu are la baza fapte, astfel cred ca trebuie incetata", a declarat Ion Muruianu. El a reiterat ca regreta declaratiile la adresa jurnalistilor, dar a mai spus ca a avut dreptul sa utilizeze o judecata de valoare: "Nu era mai bine sa tac la 13 februarie? Vorba ceea: Daca taceai, filozof ramaneai. Imi pare rau ca s-au suparat jurnalistii, dar nu puteam sa tac cand eu si alti judecatori ne aflam in topul judecatorilor ponegriti de mass media".

Ion Muruianu poate ataca mustrarea aspra aplicata de CSM, dar a spus ca, deocamdata, nu o va face. El a adaugat ca este un bun judecator si ca de aceasta parere este mai multa lume.

Odata cu demiterea lui Muruianu din fruntea Curtii Supreme de Justitie, acesta nu face parte din Consiliul Superior al Magistraturii. Pe ordinea de zi a CSM figureaza numirea unui presedinte interimar al Curtii Supreme de Justitie.

Sursa: Info-Prim Neo

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *