Eveniment

Muruianu va da un banchet pentru decizia Curţii Constituţionale

Curtea a examinat problema, după ce un grup de deputaţi comunişti a depus o sesizare, în acest sens, calificând decizia parlamentului neconstituţională.

Menţionăm că un grup de jurnalişti au cerut demisia lui Muruianu, după ce, la Adunarea generală a judecătorilor, din 13 februarie 2010, acesta a declarat că presa a jucat un rol distructiv în pierderea dosarelor la CEDO, jurnaliştii fiind comparaţi cu nişte „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase a declarat, imediat după pronunţarea hotărârii, în cadrul unui briefing, că despre această decizie se ştia încă de săptămâna trecută. „Am înţeles chiar că a fost rezervat şi un local select pentru a sărbători victoria de astăzi”, a spus Tănase. De asemenea, el a precizat că „CC a avut o practică constantă de-a lungul, că nu examinează actele normative cu caracter individual, ceea ce înseamnă că deciziile de numire sau demitere din funcţie sunt exceptate de la controlul constituţionalităţii”. Ceea ce a trezit nedumerire, a fost faptul că vineri, CC a luat o hotărâre prin care şi-a revizuit practica de acum zece ani. Tănase afirmă că la şedinţa respectivă nu a fost prezent nici guvernul, nici parlamentul şi nici preşedinţia. „Însăşi şedinţa CC a avut loc fără grefier. Ciudată situaţie, când asemenea hotărâri importante se iau cu uşile închise”, a adăugat ministrul.

Deşi consideră că hotărârea CC „se încadrează perfect în logica revanşardă a Partidului Comuniştilor”, Alexandru Tănase menţionează că „aceasta nu are cum să schimbe substanţial datele problemei, deoarece avem o practică a CC care nu a fost revizuită, potrivit căreia hotărârile CC produc efect doar pentru viitor”.

La rândul său, judecătorul CC, Victor Puşcaş, a declarat, în cadrul unei emisiuni la Publika TV, că unul dintre motivele care au stat la baza deciziei Curţii, a fost faptul că, potrivit legislaţiei, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie poate fi demis numai la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *