Actualitate

Mutarea care ar putea PARALIZA Coreea de Nord: Se ia în calcul trimiterea de ARME NUCLEARE în Japonia

Japonia – singura ţară din lume care a fost ţinta unui atac cu armă atomică – s-a angajat acum cinci decenii să nu deţină, să nu producă şi să nu permită amplasarea de arme nucleare pe teritoriul său, scrie agerpres.ro. 

"Poate că e timpul ca aceste trei principii ale noastre să devină două", a declarat pentru Reuters un înalt strateg militar care a dorit să i se păstreze anonimatul, făcând astfel aluzie la acceptarea de arme nucleare pe teritoriul ţării.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a testat o rachetă balistică deasupra Japoniei, iar duminică a testat o bombă nucleară cu o putere estimată de zece ori mai mare decât a celei lansate de SUA deasupra Hiroshimei, în 1945.

Or, prin acceptarea instalării de armament nuclear american pe teritoriul său, Japonia ar putea determina China – singurul aliat important al Coreei de Nord – să facă mai mult pentru a ţine sub control statul vecin, dând de înţeles că provocările nord-coreene care ameninţă statele învecinate şi destabilizează regiunea vor avea "consecinţe", a explicat responsabilul citat.

Fostul ministru nipon al apărării Shigeru Ishiba a stârnit o controversă miercuri întrebând dacă ţara sa se poate aştepta să rămână sub "umbrela nucleară" a SUA şi în acelaşi timp să-şi respecte în continuare principiile nenucleare. "Este corect să nu discutăm despre asta?" – a remarcat Ishiba în timpul unui interviu televizat.

"Nu avem niciun plan de a începe o discuţie privind cele trei principii nenucleare", a precizat ulterior pentru presă secretarul general al guvernului de la Tokyo, Yoshihide Suga.

Totuşi, creşterea ameninţării din partea Phenianului ar putea schimba lucrurile, apreciază experţii. "Prin simplul fapt de a ridica problema celor trei principii, Japonia va determina SUA şi China să ia măsuri. (…) Este medicamentul de care are nevoie China pentru a o face să ia măsuri împotriva Coreii de Nord", a spus Takashi Kawakami, expert în securitate la Universitatea particulară Takushoku de la Tokyo.

În timpul campaniei electorale de anul trecut, actualul preşedinte american Donald Trump a criticat Japonia şi Coreea de Sud pentru bugetul insuficient alocat apărării, iar marţi a afirmat că este gata să vândă Seulului arme în valoare de mai multe miliarde de dolari şi să renunţe la limitele impuse în ce priveşte volumul livrărilor pe care le poate face Washingtonul în acest sens.
Dar, în ce priveşte Japonia, a permite desfăşurarea de armament nuclear american pe teritoriul său ar fi un gest foarte riscant sub aspect politic pentru premierul Shinzo Abe, mai ales pe fondul recentelor suspiciuni de favoritism care i-au afectat popularitatea. În acelaşi timp, un eventual gest al autorităţilor nipone în direcţia relaxării celor trei principii nenucleare nu înseamnă că Japonia se va dota cu o armă atomică de producţie proprie, în pofida capacităţilor sale tehnice, menţionează o serie de experţi.
"Tokyo dispune de un program nuclear civil, de materiale fisionabile şi de tehnologiile militare necesare şi ar putea, probabil, să-şi dezvolte un mic arsenal de dispozitive nucleare în decurs de un an, dacă ar avea motive să o facă", a indicat Emily Chorley, expertă în arme nucleare la IHS Janes.
Aceasta ar obliga însă Japonia să-şi renege angajamentele de neproliferare nucleară şi ar putea afecta profund alianţele Washingtonului şi poziţia de forţă de care se bucură acesta în Asia. O astfel de evoluţie "ar semnala că japonezii nu mai au încredere în capacitatea de descurajare a SUA şi în alianţa lor", a mai explicat un fost înalt responsabil militar american care a dorit să i se păstreze anonimatul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *