Editorial

Muzeograf pentru o zi

Timp de patru ore, un scriitor (sau doi) merge și face cu vizitatorii turul muzeului, expunându-se foarte subiectiv asupra obiectelor, scriitorilor, manuscriselor. Astfel încăperile muzeului devin, de la un scriitor la altul, povești diferite cu informație inedită, uneori spectaculoasă.

Pentru că fiecare are altceva de spus despre avangarda românească sau despre clasicii literaturii române. Cineva vrea să spună mai multe despre Dosoftei sau despre Antim Ivireanul, altcineva vrea să insiste asupra poeziei lui Virgil Mazilescu, un basarabean se va uita după scriitorii veniți de aici.

Indiferent ce ar spune fiecare scriitor invitat, e imposibil să îl repete în totalitate pe alt scriitor din acest proiect. Practic, cu acești muzeografi de o zi, se poate face un curs numit literatura română altfel. Pentru că informația e livrată în alt pachet de sentimente și emoții.

Nu știu ce fac cei din București, cât de des merg, dar eu, dacă aș locui acolo, aș încerca să prind fiecare scriitor în parte. Și cred că după un an de astfel de sâmbete aș fi mai câștigată, iar câștigurile, credeți-mă, vor fi de ambele părți.

Pe 26 noiembrie am avut plăcerea de a fi împreună cu Alexandru, muzeograf pentru o zi. Fiind în același timp cu târgul de carte Gaudeamus, nu ne putem lăuda cu un public numeros, dar ne putem lăuda cu unul avizat. Discuțiile care s-au iscat în jurul exponatelor, de la clasici la optzeciști, au fost vii, cred eu.

Mai ales că printre vizitatori a fost și Vlad Bolocan, pe care nu trebuie să îl cunoști ca să îți dai seama că vine dintr-o familie de literați. Așa că, pe neașteptate, sub tabloul lui Max Blecher și al lui Camil Petrescu, am avut o amplă discuție despre proza basarabeană din perioada interbelică și postbelică. Am vorbit despre Zbor frânt, romanul lui Vladimir Beșleagă și despre generația prozatorilor basarabeni din ani 80.

Aștept și sper să văd cât mai multe proiecte de acest fel, nu doar în România, ci și aici la noi. Deocamdată pot doar felicita echipa de la Muzeul Național al Literaturii Române din București pentru o zi frumoasă printre generațiile literelor românești. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *