Astăzi 25 Martie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente

Timpul Liber 30 Septembrie 2013, ora 07:46    Din editia print

Muzeul Satului din Chișinău, FĂRĂ vizitatori

Marime Font

La intrarea în oraș dinspre aeroport este amplasat un important obiectiv turistic, dar foarte puțini moldoveni știu că există.

Este vorba despre o bisericuță de lemn construită în anul 1642, care a fost adusă din localitatea Hirișeni cu scopul de a fi îngrijită mai bine și restaurată. Acum când toate lucrările sunt gata, responsabilii așteaptă turiști. Recent, aici a fost o delegație din Germania și toți au rămas foarte surprinși de frumusețea pe care au văzut-o în interiorul lăcașului, care acum este o parte componentă a Muzeului Satului. 

Inaugurat la 18 mai 1995 Muzeul Satului reconstituie satul basarabean din sec. XVIII-XIX. Proiectul urmează să se desfăşoare pe o suprafaţă de 150 ha şi să cuprindă șase zone etnografice şi 165 de monumente: mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodăreşti, crucifixe, un han, o crâșmă și multe altele. În prezent, există doar bisericuța din lemn veche de câteva secole, restul componentelor urmează să fie construite mai târziu.

„Muzeul Satului” a fost restaurat și își deschide ușile pentru toți curioșii

Eugen Bâzgu, arhitect, autorul proiectului de restaurare a bisericii de lemn din Hirişeni, strămutată la Muzeul Satului spune că în total, pentru restaurare s-au cheltuit aproape 3 milioane de lei, bani acordaţi de persoane particulare. „Sponsorii au dat sume importante, de aceea restaurarea s-a efectuat destul de repede: am început în iunie 2010 şi am terminat în septembrie 2011”, subliniază specialistul.


Arhitectul menționează că în prezent, muzeul este reprezentat în mare parte de bisericuța din lemn de lângă Grădina Zoologică din capitală. „70 la sută din bârnele bisericii sunt originale, iar acoperișul a fost construit recent după modelul vechi. Timp de mai bine de 12 ani a plouat în interiorul bisericii, fiindcă ea nu avea acoperiş. Evident, o bună parte din iconostas a putrezit. Astfel, s-au păstrat din original doar 40 la sută din materiale. Astăzi iconostasul arată de parcă ar fi în întregime original, dar e opera restauratorului Victor Musteaţă”, povestește autorul proiectului de restaurare.

Eugen Bâzgu relatează că există un plan general al muzeului și acesta ar trebui să includă mai multe monumente: va fi reprodusă clopotniţa bisericii, va fi construită şi o casă de lemn tipică pentru secolul XVII. „De asemenea, vom face o fântână, porţi de lemn, şi vom pava cu lespezi de piatră aleile pietonale, o școală, două mori de vânt, două fântâni și aproximativ 28 de case în jurul bisericii. Până acum era stabilit ca planul să fie realizat în proporție de 80 la sută, însă din păcate s-a realizat mult mai puțin”, subliniază arhitectul.

După muncă și răsplată

Autorul proiectului Eugen Bâzgu a specificat că preotul Sergiu Curnic a avut un rol foarte important la restaurarea bisericii de lemn aduse acum doi ani din satul Hirişeni. De fapt, a îndeplinit, neoficial, funcţia de şef de şantier la restaurarea bisericii. „Tot Sergiu Curnic a fost cel care a asigurat cu materiale şantierul. Mulţi oameni au lucrat benevol la restaurare, ei au dat o nouă viaţă monumentului care va rămâne un lăcaş sfânt”, punctează Bâzgu.

„Oamenii din Hirişeni au fost total împotriva strămutării bisericii de lemn, pentru că nu era doar un exemplu cunoscut când bisericile era strămutate la Chişinău şi lăsate în voia sorţii. Au acceptat doar după ce au văzut că eu am reuşit să restaurez biserica de la Palanca. Am obţinut acordul a mai mult de 80% dintre cetăţenii satului, pentru că am insistat ca totul să decurgă paşnic şi de comun acord”, declară Sergiu Curnic, preot al Bisericii medievale de lemn „Adormirea Maicii Domnului”.

Muzeul Satului lucrează plenar și ca biserică. Aici slujbele se oficializează de preotul Curnic.

Reprezentantul bisericii spune că aici slujbele au loc în zilele de sâmbătă și duminică, iar în alte zile sunt stabilite cununii sau botezuri. „Deocamdată, ducem tratative cu cei ce se ocupă de turism, pentru a include și Muzeul Satului printre obiectivele turistice ale R. Moldova. Acum la noi totul este gata pentru a primi turiști, dar, din păcate, nu vine nimeni. Nici cei din Moldova nu cunosc că această mică bisericuță este un monument istoric, care datează din 1642. Icoanele din interior tot datează din aceeași perioadă. Astfel este necesar să promovăm obiectivele turistice pe care le avem pentru că și așa sunt puține”, relatează Sergiu Cușnir.

Acoperişul bisericii este de 27 metri, aceasta fiind una dintre cele mai înalte biserici de lemn din Republica Moldova.

Biserica din Hirişeni a fost întemeiată de răzeşii din acest sat, în anul 1642, la Mănăstirea Hârjăuca. În anul 1821, când mănăstirea şi-a strămutat vatra, biserica a fost transferată pe teritoriul satului Hirişeni, raionul Teleneşti.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sport 25 Martie 2019, ora: 07:22

Simona Halep a trecut de turul 3 al turneului de tenis de la Miami după un meci extrem de disputat cu slovena Polona Hercog. Românca a câștigat partida după 2 ore și 50 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Martie 2019, ora: 05:24

Buna Vestire sau Ziua Cucului este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie. Cunoscută în popor şi ca Blagoştevenia, Buna Vestire este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:14

 Acum exact 20 de ani, pe 24 martie 1999, la ora 21 (ora Bucurestiului), avioanele NATO au inceput bombardarea Iugoslaviei, imediat dupa esecul negocierilor de pace de la Chateau de Rambouillet. Exact atunci s-a prabusit linia pe care politologul american Samuel Phillips Huntington o trasase...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 21:05

 Autorităţile judiciare i-au permis mareşalului Ion Antonescu să-i trimită o scrisoare soţiei sale, înainte de a-l duce în faţa plutonului de execuţie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:31

 Autorităţile norvegiene au iniţiat sâmbătă evacuarea cu elicoptere şi nave de intervenţie a circa 1.300 de pasageri de pe o navă de croazieră al cărei motor s-a defectat în largul coastei norvegiene, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:19

 Mai multe sute de mii de persoane care nu doresc retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană au manifestat sâmbătă în centrul Londrei pentru a solicita organizarea unui al doilea referendum pentru sau împotriva Brexitului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 09:03

 FIDESZ, partidul la putere în Ungaria, a fost suspendat din formațiunea paneuropeană de centru-dreapta a Popularilor Europeni, pe termen nelimitat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:47

 Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Acest lucru a fost dezvăluit marți, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 08:43

 Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia a deschis o investigaţie JP Morgan, legată de un raport publicat vineri de banca americană, a relatat agenţia turcă de presă Anadolu, transmite Reuters, informeaza news.ro 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Martie 2019, ora: 07:12

 Un bărbat din Rusia a fost reținut pe aeroportul Ngurah Rai din insula indoneziană Bali întrucât a fost prins încercând să părăsească ţara cu un mic urangutan ce părea drogat în valiză, au anunţat sâmbătă autoritățile, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Martie 2019, ora: 18:03

Lectură de weekend În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

În timp ce politicienii se ceartă, Rusia continuă să distrugă Republica Moldova

 În timp ce puterea și opoziția s-au împotmolit, întrecându-se în șobolăneli postelectorale, „partenerul nostru strategic”, Federația Rusă, își urmează metodic și nestingherit propria agendă politica de subminare și distrugere a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 20:37

 Un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, arată că alegerile prezidenţiale au doi favoriţi: Klaus Iohannis şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:25

 Aproape 70% din cele mai importante economii ale lumii sunt sub controlul unor guverne populiste sau a unor regimuri nedemocratice, arată o analiză a Bloomberg Economics.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 19:04

 Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 17:57

Condamnatul Pavel Grigorciuc, care l-a atacat mișelește, ieri, în centrul Capitalei, după prima ședință a Parlamentului nou ales, pe deputatul democrat Sergiu Sîrbu, este un anti-erou și pentru societatea civilă, în special pentru unioniști, transmite voceabasarabiei.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:57

61 de profesori și 35 de angajați din sistemul de sănătate au beneficiat de credite ipotecare preferențiale, în cadrul programului ”Prima Casă”. În total, programul cuprinde deja 1700 de beneficiari. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 14:54

Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” în Parlament a elaborat mai multe inițiative legislative care au scopul de a îmbunătăți nivelul de trai al populației Republicii Moldova. În scurt timp, proiectele de legi vor fi prezentate în Legislativ pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:40

Deputatul Sergiu Sîrbu, agresat ieri de recidivistul Pavel Grigorciuc, face, într-o postare pe Facebook, câteva precizări despre incidentul șocant din Grădina publică Ștefan cel Mare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:39

Proiectul declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, propus de blocul ACUM lasă impresia unui manifest electoral, mai mult publicistic și declarativ, decât factologic, pe care l-ar putea înțelege toți cetățenii. De această părere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 10:37

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Martie 2019, ora: 09:34

Gazprom a început să notifice oficial țările din vecinătatea Ucrainei că, de la începutul anului viitor, va fi oprit transportul de gaze prin teritoriul Ucrainei, a declarat șeful Naftogaz, Andrei Kobolev, potrivit RBC Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06

După ce l-a făcut knockout în Parlament pe Andrei Năstase, prezentându-l întregii țări drept un mitoman incurabil, Marina Tauber îl face praf și pe contul său de Facebook, îndemnându-l să nu jelească banii, dar să-și ia un profesor de actorie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 18:06 de Mihaela Culcinschi

Mulți dintre participanții la scrutinul din 24 februarie se arată dezinteresați de coaliția care ar urma să fie creată în viitorul Legislativ. La această concluzie a ajuns o echipă a ziarului TIMPUL, care a discutat, timp de două zile, cu persoane întâlnite pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:13

Deputații Partidului Politic ȘOR anunță că, în ciuda unor speculații vehiculate în ultimul timp, vor sta departe de negocierile duse din culise de formațiunile de stânga și de dreapta din noul Parlament și vor rămâne în opoziție. Formațiunea precizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Martie 2019, ora: 17:10

(UPDATE 16:23) Soţia deputatului Sergiu Sîrbu a venit cu unele precizări: "Sergiu mă aștepta pe mine. Trebuia să ne întâlnim. Pavel Grigorciuc trecea pe alături împreună cu avocatul lui Platon și striga în portavoce 'trădătorule'. Sergiu i-a zis 'hai...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)