Editorial

Muzică bună la final de septembrie

Anul acesta, festivalul se va desfășura în Chișinău, Bălți, Soroca și Tiraspol. Și ca să înțelegem amploarea evenimentului, e suficient să menționez că în acest an vor evolua artiști din Elveţia, Cuba, Franţa, Germania, SUA, Belgia, Suedia, Marea Britanie, Olanda, Namibia, Ungaria, Italia, Serbia, România.

Participanții, de la Grand Pianoramax Trio (Eleveția), Dime Notes (UK, SUA), Martin Tingvall Trio (Suedia, Cuba, Germania) și până la Balkan Strings (Serbia) sau Mission Cimbalom Trio (România, SUA) ș.a., sunt apreciați în întreaga lume muzicală, au participări internaționale și prestigioase premii. Pe scurt, e vorba de muzică bună, aleasă pe sprânceană.

Programul îl puteți găsi pe internet, biletele le puteți lua pentru o zi sau pentru întreg festivalul, după cum poftește fiecare, însă trebuie să conștientizăm că prin participarea noastră susținem și încurajăm evenimente de acest fel. Pentru că, dacă e să luăm la bani mărunți festivalurile de la noi, vedem că încă ducem lipsă de calitate, de fonduri, de participare.

Sunt câteva evenimente culturale majore de-a lungul anului, cum e și Festivalul Internațional „Primăvara Europeană a Poeților” al Uniunii Scriitorilor și care a ajuns deja la cea de a noua ediție, cum e Cronograful (festival de film documentar), Anim’est-ul (festival de animație) și alte câteva festivaluri internaționale pe diferite zone culturale, dar nu e suficient încât să ne transformăm într-o capitală culturală.

Mai avem de lucrat la capitolul „cultură”. Pentru că în multe situații sunt discrepanțe între calitate și cantitate. Se adună de-a valma pe bani mulți orice se poate și se intitulează festival internațional. Ori, așa cum se observă, nu e destul. Mai ales nu ajunge să organizezi concerte în PMAN, fie ele și gratuite.

Cu siguranță Ethno Jazz Festival e unul dintre evenimentele de primă mână de la noi. Și așa și trebuie să rămână. Așa că, dacă nu aveți program în acest weekend, bucurați-vă de muzică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *