Astăzi 10 Iulie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 9 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 17 Martie 2020, ora 13:56

Narațiunea Kremlinului privind rolul Armatei ruse în Transnistria este susținută de către autoritățile de la Chișinău

Marime Font

Prezența trupelor rusești pe teritoriul Transnistriei, acceptată tacit de Guvernul Republicii Moldova

La 28 de ani de la încheierea războiului de la Nistru, Guvernul rus continuă să-și mențină contingentul de soldați ruși în Transnistria, sub denumirea de Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR). Acesta nu joacă niciun rol în procesul de menținere a păcii în regiune. Potrivit specialiștilor de la Ministerul Apărării a Republicii Moldova și din cadrul Misiunii OSCE la Chișinău, în regiune suunt depozitate aproximativ 22 de mii de tone de armament (Cobasna); dotarea GOTR – în jur de 200 de persoane; dotarea batalionului de menținere a păcii; asigurarea trupelor armate ale regimului secesionist: 4-5 mii oameni. Restul reprezintă structurile de forță ale regimului, plus rezerva pentru cazurile speciale.

Trupele GOTR au fost trimise de Rusia în 1992 ca urmare a Declarației de Independență a Republicii Moldova. Rusia susține în continuare că prezența acestor trupe în Transnistria are rolul de a preveni izbucnirea unui război între regimul separatist și Republica Moldova. În pofida acestor declarații ale Kremlinului, mărturiile unor cetățeni moldoveni și etnici ruși din acea perioadă, vorbesc despre faptul că în 1992, trupele GOTR au luptat alături de transnistreni împotriva forțelor armate moldovenești. Experții afirmă că în raport cu Moldova, forțele militare trasnistrene sunt comparativ egale, doar că acestea au un avantaj: nivelul de pregătire persoanlă este mai înalt, la fel și posibilitatea de a se antrena eficient, nu duc lipsă de cartușe, proiectile, carburanți, au în dotare 18-20 de tancuri modernizate.

Loading...


Rusia a renunțat demonstrativ la realizarea programului OSCE privind evacuarea armamentului, nemaivorbind despre Acrodul de la Istanbul privind retragerea trupelor. Ca urmare, armele și armamentul sunt pe larg utilizate de trupele Fedrației Ruse aflate în regiunea transnistreană, dar și de structurile militarizate ale regimului. Datorită acestor rezerve, structurile respective efectuează cu regularitate trageri la țintă din toate tipurile de arme, inclusiv din cele montate pe tancuri, lux pe care nu și-l poate permite Armata Națională a Republicii Moldova.

Declarație scandaloasă a ex-ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi

La mijlocul lunii februarie 2020, Aureliu Ciocoi, ministrul moldovean de Externe, a declarat public că forțele armate ruse au intervenit în anul 1992 pentru a stopa un război civil. ”Armata Federației Ruse, dislocată în Transnistria, a intervenit pentru a opri vărsările de sânge”. Aceasta e declarația care i-a scandalizat pe veteranii războiului de la Nistru, societatea civilă, forțele pro-europene, dar și de politicieni moldoveni pro-ruși. Sute de veterani au protestat în fața Ministerului de Externe, dar și în Piața Marii Adunări Naționale şi au cerut demisia lui Ciocoi. În forțele pro-europene au depus și o moțiune de cenzură în Parlament împotriva lui, doar că aceasta nu a fost susținută. Iar ministrul a declarat că nu intenţionează să-şi dea demisia şi că declaraţiile sale au fost interpretate greşit.

Mai mult, în loc să fie taxat pentru această afirmație, în apărarea șefului diplomației de la Chișinău au sărit atât prim-ministrul Ion Chicu, cât și președintele țării Igor Dodon. Chicu a declarat că spusele ministrului au fost ”interpretate, inclusiv de presă”. Mai mult, potrivit premierului, Ciocoi s-a referit la misiunea de menținere a păcii, care a fost semnată între Republica Moldova şi Rusia din 1992. ”La aceasta s-a referit. Punct”, a spus Ion Chicu. Nu este de mirare că și reacția șefului statului a fost asemănătoare. Igor Dodon a declarat că: ”Din câte am înţeles, dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare. Probabil, au fost interpretate greşit unele declaraţii ale dumnealui.” Nici că ne puteam aștepta la altceva, din moment ce însuși Dodon a declarat în 2016, într-un interviu pentru Russia Today, că războiul de pe Nistru a fost unul civil. Mai mult, aceeași gafă monumentală a fost făcută de fostul ministru de Externe Nicu Popescu care a clificat războiul din Transistria drept război civil. Faptele istorice nu pot fi însă șterse din memoria oamenilor. În acțiunile de luptă și-au pierdut viața circa 300 de combatanți și peste 400 de civili, iar câteva sute de oameni au fost răniți. Acordul de încetare a focului a fost semnat în data 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă.

Cu atât mai ciudat este faptul că ministrul moldovean de Externe susține narațiunea Kremlinului cu privire la rolul Rusiei în Transnistria, când în realitate forțele armate ruse ocupă Moldova așa cum s-a întâmplat și în alte state din fostul bloc sovietic.

Actualul Guvern, complice la acțiunile Rusiei în regiunea transnistreană?

În luna august 2019, Federația Rusă a propus să inițieze procesul de utilizare a munițiilor stocate lângă satul Cobasna în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, a calificat atunci intenția drept ”o propunere care ar fi acceptată de populația din dreapta Nistrului în calitate de prim pas pentru restartul realțiilor moldo-ruse”. Doar că distrugerea unei cantități atât de mari de armament este imposibilă cu o singură cameră, oricât de performant ar fi utilajul. Mai mult, pentru aceasta este nevoie de un acord interstatal. Unul a fost semnat încă în 1992 doar că nu a fost ratificat de Rusia. Leahu s-a arătat convins că nu se va reuși distrugerea măcar a unui obuz până la alegerile prezindențiale din Moldova. Mai mult, nimeni ar trebui să creadă că dacă depozitul cu armament va fi lichidat, Rusia își va retrage armata. Moscova va încerca chiar să-și mărească prezența militară. Expertul afirmă că în prezent asistăm la o altă tentativă a Moscovei de a-și realiza intențiile cu ajutorul conducerii de vârf a Moldovei. Și anume, planul de a acorda regiunii o ”autonomie puternică”. Sub paravanul destrugerii unei cantități de muniții învechite, Kremlinul va consolida numeric efectivul militar (specialiști în dezamorsare) și va extinde prezența lor.

Rusia transportă materiale din depozitul de la Cobasna la Tiraspol. Nu avem însă de unde ști ce se află în aceste transporturi în condițiile în care Rusia nu permite inspectarea lor de către inspectorii internaționali. A câta oară, Rusia încalcă prevederile acordului de la Istanbul din 1999. Kremlinul a promovat permanent în privința Republicii Moldova o politică duplicitară. În 20 martie 1998 la Odesa a fost semnat Acordul care prevedea lichidarea posturilor structurilor de forță ale regiunii Transnistrene, a forțelor de menținere a păcii. Din partea Rusiei a semnat prim-ministrul de atunci Victor Cernomîrdin. Doar că nimic nu a fost realizat. Rusia a intrat între timp în perioada consolidării ideii de refacere a calității de supraputere, lucru care nu mai admitea prevederile acestor acorduri. Deci, acordurile se mai semnau, însă nu se îndeplineau, afirmă Leahu.

Se pare că autoritățile de la Chișinău au luat apă în gură și închid ochii la încălcarea flagrantă a suveranității Republicii Moldova. În același timp, experții spun că prin intermediul Trasnistriei va fi dictată politica externă a țării noastre. Oare nu înseamna asta că actualul Guvern este complice la acțiunile Rusiei?

De ce susține Guvernul Republicii Moldova ideea de neutralitate când, în realitate, sprijină prezența trupelor ruse pe teritoriul țării?
În Europa există un șir de țări care, din diferite motive, au ales să urmeze o politică de neutralitate pe arena internațională. Este vorba despre Irlanda, Elveția, Suedia, Finlada, Malta și Austria. Statele care au ales să urmeze o politică de neutralitate au considerat că aceasta este cea mai bună cale de a-și asigura securitatea în raport cu ceilalți actori pe arena internațională. În aceste țări există o puternică tradiție democratică a statului de drept, o tradiție în domeniul respectării drepturilor omului și a libertăților individuale, ele sunt economii de piață puternic dezvoltate. Nici într-o țară din cele enumerate mai sus nu există prezență militară străină.

”Republica Moldova – stat neutru” este ideea promovată de actuala guvernare, în frunte cu președintele țării Igor Dodon. În același timp, același Dodon susține tacit prezența militară rusă în regiunea transnistreană. Tot el declarase că în 1992 a fost un război civil. Toate ca să nu supere cumva Moscova, acolo unde a întreprins cele mai multe vizite de când a ajuns președinte de țară. Și dacă Igor Dodon, având la cherem Guvernul și chiar Parlamentul se înclină cu fiecare ocazie în fața Rusiei, ce așteptări putem avea în general de la autorități?

În dreptul internațional, neutralitatea este un concept concret, care se bazează pe o convenție încheiată la Haga în 1907. Neutralitatea declarată a Moldovei este însă un caz aparte. Prezența armatei ruse în regiunea transnistreană a țării înlătură orice semnificatie practică a termenului de ”neutralitate”. Deci, capul plecat paște...

https://www.realitatea.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 7 Iulie 2020, ora: 18:50

Descoperire BOMBĂ: Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze

Cercetările ADN demonstrează CLAR că RUȘII nu sunt SLAVI dar au origini TĂTARE și finlandeze Foto: glavpost.com.ua

Cercetătorii ruși au făcut o descoperire senzațională, care va schimba cu siguranță percepția lumii față de etnia și istoria Rusiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 7 Iulie 2020, ora: 18:45

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 18:38

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

China: Cel puţin 21 de morţi după ce un autobuz a plonjat într-un lac în provincia Guizhou

 Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 15 au fost rănite marţi în sud-vestul Chinei după ce un autobuz a plonjat într-un lac artificial în provincia Guizhou, au anunţat autorităţile, transmit AFP, dpa şi Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul

DIVERSE 7 Iulie 2020, ora: 18:33

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

STUDIU „Anii câinești” sunt un mit. Ce vârstă au, de fapt, câinii de trei ani

 Oamenii de ştiinţă au demontat mitul potrivit căruia un an din viaţa unui câine ar fi echivalent cu şapte ani din viaţa unui om şi au constatat totodată că exemplarele tinere sunt "mai în vârstă" decât se credea anterior, relatează „The...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 18:12

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

Coronavirus Moldova, INFORMAȚII OFICIALE: 235 cazuri noi confirmate astăzi

 235 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 3 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 7 Iulie 2020, ora: 12:27

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul negociază cu China un acord „care nu are nimic secret”

Iranul discută cu China un acord de parteneriat strategic pe termen lung și acesta „nu are nimic secret”, a dat asigurări, duminică, ministrul iranian de Externe, într-un discurs ţinut în fața deputaților, la Teheran, relatează Rador citând La Libre Belgique....

( ) Citeşte tot articolul

Externe 7 Iulie 2020, ora: 12:19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

America au depăşit 3 MILIOANE de cazuri de COVID-19

 Statele Unite au atins, marţi, pragul de 3 milioane de îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor prezentate de worldmeters.info. Cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în 24 de ore, SUA a ajuns la 3.040.833 de infectări, fiind de departe ţara cu cele...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 7 Iulie 2020, ora: 12:08

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

Andrei Năstase, despre decizia CC | ”Cine se aștepta ca textul Constituției să fie din nou interpretat în contextul unor interese politice de moment s-a înșelat”

În opinia liderului Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, decizia de astăzi a Curții Constituționale era previzibilă și se încadrează cu strictețe în litera și spiritul Constituției Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 7 Iulie 2020, ora: 11:59

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

Rusia interzice vânătoarea de marmote, după ce China a emis o alertă sanitară pentru ciuma bubonică

 După ce autoritățile chineze au semnalat apariția unui caz de ciumă bubonică, Rusia a anunțat că a creat patrule speciale pentru a opri vânătoarea de marmote în apropierea frontierei sale cu China și Mongolia, scrie The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 7 Iulie 2020, ora: 11:30

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Decizia de ultima oră a Curții Constituționale: Alegerile prezidențiale și parlamentare în aceeași zi - INTERZISE

Organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este interzisă. Curtea Constituțională a pronunțat, cu puțin timp în urmă, o hotărâre în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)