IT&C

NASA avertizează: explozii solare în 2013

Exploziile solare vor afecta telecomunicaţiile, electronicele, sistemul bancar şi transportul aerian.

Pământul va fi lovit de radiaţii magnetice care vor atinge un nivel fără precedent, a declarat pentru o publicaţie britanică doctorul Richard Fisher, director al diviziei de heliofizică din cadrul NASA.

El a explicat că radiaţiile provin din exploziile solare din jurul anului 2013.

Reţelele naţionale electrice s-ar putea supraîncălzi, transportul aerian va fi perturbat iar dispozitivele şi aparatura electronică, dispozitivele de navigare şi sateliţii majori s-ar putea opri din funcţionare după ce activitatea solară va ajunge la capacitatea maximă.

Într-un nou avertisment, NASA a declarat că super-furtuna va lovi ca un "fulger" şi ar putea avea consecinţe catastrofale la nivel global pentru sănătate, serviciile de urgenţă şi de securitate naţionale, dacă nu sunt luate măsuri de precauţie.

Datorită dependenţei societăţii de dispozitivele electronice, care sunt sensibile la energie magnetică, furtuna ar putea provoca pagube de sute de miliarde de dolari şi va avea efecte "potenţial devastatoare" pentru guvernele lumii.

"Ştim că se apropie, dar nu ştim cât de rău va fi," a declarat doctorul Richard Fisher, director al diviziei de heliofizică din cadrul NASA, într-un interviu pentru The Daily Telegraph.

"Aceasta va perturba dispozitive de comunicare, cum ar fi sateliţi şi navigarea auto, transportul aerian, sistemul bancar, calculatoarele noastre, tot ceea ce este electronic. Furtuna va provoca probleme majore în întreaga lume.

"Zone mari vor rămâne fără alimentare cu energie electrică, iar refacerea infrastructurii va reprezenta un obiectiv greu de realizat, întrucât acest lucru cere timp", a adăugat Richard Fisher.

NASA a transmis avertismentele în cadrul unei conferinţe legate de "starea vremii din spaţiu" desfăşurată la Washington DC, la care au participat oameni de ştiinţă, cercetători şi oficiali guvernamentali.

Nivel "uriaş" de radiaţii

Dacă oamenii de ştiinţă au relatat anterior despre posibilele efecte ale furtunii, comentariile lui Richard Fisher reprezintă avertismentele cele mai cuprinzătoare pe care NASA le-a transmis până în prezent.

Doctorul Fisher a explicat că astfel de furtuni, care ridică temperatura Soarelui până la peste 5500 grade Celsius, au loc doar de câteva ori în viaţa unei persoane.

La fiecare 22 de ani ciclul energetic magnetic al Soarelui atinge cote maxime, în timp ce numărul de pete solare atinge punctul maxim la fiecare 11 ani.

Suprapunerea acestor două evenimente în 2013 va duce la producerea unui nivel uriaş de radiaţii.

Scenarii pesimiste

Richard Fisher a declarat că în cel mai pesimist scenariu, care este puţin probabil, suprafeţe largi ale lumii s-ar putea confrunta cu lipsa energiei electrice pentru mai multe luni.

Un scenariu mai probabil indică faptul că locuitorii din nordul Europei şi Marea Britanie, care au reţele electrice fragile, vor rămâne fără energie electrică şi nu vor putea utiliza dispozitivele electronice pentru câteva ore, eventual chiar zile.

"Cred că problema este reprezentată acum de faptul că societatea modernă este atât de dependentă de electronice, telefoane mobile şi sateliţi, mult mai mult decât ultima dată când acest tip de fenomen a avut loc.

"Acest lucru ar putea duce la un impact economic grav", a spus el.

Academia Naţională de Ştiinte din SUA a avertizat în urmă cu doi ani că reţelele electrice, sistemele de navigare prin GPS, transportul aerian, serviciile financiare şi comunicaţiile radio ar putea fi afectate grav de o activitate solară intensă.

Raportul Academiei arată că o furtună solară puternică ar putea provoca pe plan local pagube economice de 20 de ori mai mari decat uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005 şi a provocat daune în valoare de 125 de miliarde de dolari.

Sisteme de back-up

Richard Fisher a declarat că ar putea fi luate măsuri de precauţie, inclusiv crearea de sisteme de backup pentru spitale şi reţelele electrice.

"Dacă şti că un pericol vine şi ai suficient timp să pregătesti şi să iei măsuri de precauţie, atunci poţi evita dezastrul", a adăugat el.

NASA utilizează zeci de sateliţi pentru a studia ameninţarea furtunii solare.

Guvernul american a declarat că este conştient de ameninţare şi a început să elaboreze planuri de urgenţă pentru a reduce la minim efectele furtunii.

În Marea Britanie, Registrul Naţional de Risc, înfiinţat în 2008 pentru a identifica posibilele pericole de pe teritoriul ţării, are de asemenea planuri privind măsurile care ar trebui luate în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de energie electrică. 

Via romania-actualitati.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *