Timpul Liber

NASA: Concurenţa reprezintă un element esenţial pentru zborurile spaţiale private

 Săptămâna trecută, Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege prin care cerea Agenţiei spaţiale americane să aleagă imediat o companie privată pentru a demara planul de subvenţionare a unor zboruri spaţiale cu astronauţi la bord. NASA trebuie să atribuie până la sfârşitul anului contractele din acest plan de subvenţionare în valoare de 500 de milioane de dolari.

Anul trecut, agenţia spaţială americană a atribuit fonduri companiilor Blue Origin (22 milioane de dolari), Boeing (92,3 milioane de dolari), SpaceX (75 milioane de dolari) şi Sierra Nevada (80 milioane de dolari).

Senatul american trebuie să aprobe proiectul de lege votat de Cameră pentru ca acesta să intre în vigoare.

"Concurenţa este esenţială pentru a accelera acest program", a declarat, joi, Lori Garver, administrator adjunct al NASA, într-o conferinţă telefonică cu jurnaliştii americani.

"Intrăm într-o nouă eră, care include inovaţiile aduse de sectorul privat şi importanţa lucrurilor pe care noi le facem la nivel guvernamental", a adăugat Garver.

Sâmbătă, la mai puţin de patru ani de la lansarea primei sale rachete, tânăra companie americană SpaceX va efectua primul zbor spaţial privat spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

NASA contează pe sectorul privat – cu care a încheiat parteneriate pentru a prelua ştafeta după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, în iulie 2011 – pentru a transporta încă din acest an şi la costuri mai mici materiale şi provizii la bordul ISS şi, ulterior, astronauţi, începând din 2015.

NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *