Astăzi 30 Mai 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:54
Abonamente

Actualitate 9 Decembrie 2011, ora 05:38    Din editia print

ReportajNăscut în … Saharnîi Zavod

Marime Font

Chiar dacă n-o să vă vină să credeţi, o localitate cu denumirea Fabrica de Zahăr, sau, cum îi zic locuitorii de aici Saharnîi Zavod, există oficial în R. Moldova.

Vă puteţi convinge, examinând Harta administrativ-teritorială a Republicii Moldova. Ei bine, oficializarea ei a avut loc nu în vremurile sovietice de tristă faimă, ci în anul 2007, printr-o lege a Parlamentului. Specialişti de la Academia de Ştiinţe a Moldovei consideră că numele localităţii trebuie schimbat. „Vă puteţi imagina ca pe lângă o brigadă de tractoare să apară o nouă localitate? Şi atunci îi vor da numele de Brigada de Tractoare?!”, se întreabă doctorul habilitat Anatol Eremia, cunoscut specialist în toponimie. Savantul consideră că denumirea „Fabrica de Zahăr”, dată unei localităţi, este în contradicţie cu legile onomasticii şi, în genere, ale limbii şi normelor lingvistice.

Din istoricul localităţii

În anul 1954, din terenurile ce aparţineau satului Sărata Veche, raionul Făleşti, circa 145 de hectare au fost repartizate pentru construcţia unei fabrici de zahăr. Cu timpul, la fabrică au venit noi şi noi muncitori, din toate colţurile Uniunii Sovietice, şi a fost nevoie ca aceştia să fie asiguraţi cu apartamente. Astfel, au apărut noi blocuri şi cartiere întregi de locuit pentru angajaţii fabricii de zahăr. Iar când aceste cartiere s-au extins, locuitorii de aici au pus problema de a forma o localitate aparte, care să se cheme… „Fabrica de Zahăr”. În anul 2007, Parlamentul a adoptat Legea nr. 90 din 05.04.2007, prin care localitatea a fost denumită Fabrica de Zahăr. Acum aceasta se află în componenţa oraşului Făleşti. Astăzi, la Fabrica de Zahăr locuiesc circa 1.000 de persoane.

„Am văzut acele acte cu ochii mei”

Cercetătorul ştiinţific principal al Institutului de Filologie, doctorul habilitat în filologie Anatol Eremia ne-a povestit că, prin anii 2007-2008, doi locuitori din Făleşti i s-au adresat după ajutor. Aceştia erau indignaţi de faptul că în certificatul de naştere al copiilor lor scria că s-au născut în… Saharnîi Zavod şi l-au întrebat cum ar putea să schimbe aceste certificate. „Am văzut acele acte cu ochii mei. Când a fost aprobată Legea, toţi copiii care se năşteau acolo primeau certificate în care era indicată localitatea Fabrica de Zahăr. I-am sfătuit pe oameni să se adreseze la administraţia oraşului, la cea a raionului şi la Guvern”, ne-a mai spus doctorul habilitat în filologie.

Profesorii sunt mândri de baştina lor

Profesorii de la Gimnaziul rus nr. 3 sunt mândri de localitatea lor şi spun că în trecut aveau condiţii de trai mai bune chiar decât la Făleşti. „Acum în actele noastre este specificat că suntem originari din oraşul Făleşti”, ne-au spus ei.

Loading...


În localitatea Fabrica de Zahăr există un gimnaziu, o grădiniţă, o biserică, un centru al medicilor de familie, o casă de cultură, multe magazine şi „cea mai bună” sală de sport din raion, după afirmaţia fabricizăhărenilor. „Pe timpurile sovietice, aveam în apropiere o fabrică de zahăr, una de conserve, de tutun, de pâine, de lactate şi chiar de mobilă. Aici erau multe locuri de muncă, dar aceste fabrici s-au închis. Acum a rămas doar fabrica de zahăr, dar şi aceasta lucrează cinci luni pe an”, ne spune directoarea gimnaziului Liuba Vazniuc. De la 1 septembrie curent, gimnaziul a devenit unul cu predare în limba rusă: 87 de elevi învaţă în acest gimnaziu.

În conflict cu vecinii din Sărata Veche

Cum spuneam mai sus, în 1954, fabrica de zahăr a fost construită pe terenurile satului Sărata Veche. În 2007, când ea a devenit deja localitate cu toate actele în regulă, locuitorii de aici au uitat că se află pe pământurile altui sat. Maria Galit, primarul din Sărata Veche, spune că a atacat Hotărârea prin care terenurile au fost transmise oraşului Făleşti la Curtea Supremă de Justiţie, dar aşa şi nu a reuşit să obţină câştig de cauză. Consiliul local al Primăriei Sărata Veche a refuzat să transmită terenurile, dar nu s-a ţinut cont de părerea acestuia. Locuitorii satului sunt şi astăzi de părerea că au fost desproprietăriţi fără voia lor.

În contradicţie cu legile onomasticii

Dincolo de aceste litigii, de ordin funciar, pare nefirească însăşi denumirea localităţii. Anatol Eremia spune că, de obicei, în cazul în care se acordă o denumire sau alta unui sat sau oraş, este solicitat şi avizul specialiştilor în toponime. Dar de data aceasta Parlamentul nu le-a cerut opinia. Savantul crede că numele localităţii trebuie schimbat. „Imediat după ce a fost aprobată legea respectivă, am vorbit cu un deputat din Parlament. Alesul poporului a menţionat că va discuta problema. Dar nu s-a schimbat nimic. Putea fi dată altă denumire”, a spus doctorul în filologie, menţionând exemplul oraşului Cantemir. „Orăşelul s-a format pe baza unei fabrici de conserve lângă satul Cania. L-am numit Cantemir de la Plasa Cantemir, din care făceau parte 61 de localităţi în anul 1930. Şi în acest caz puteau să găsească o altă denumire. Vă imaginaţi ca pe lângă o brigadă de tractoare să apară o localitate? Şi atunci îi vor da numele de Brigada de Tractoare?! E contrar legilor onomasticii şi, în genere, ale limbii şi normelor lingvistice”, a afirmat Anatol Eremia.

Cei din Fabrica de Zahăr nu sunt deranjaţi…

Am întrebat câţiva locuitori ai localităţii Fabrica de Zahăr ce cred despre denumirea localităţii lor. Aceştia, unanim, ne-au spus că… s-au obişnuit şi nu-i deranjează.

Ce-i drept, dacă ar dori să schimbe denumirea, procedura ar fi una complicată. Potrivit lui Anatol Eremia, sătenii ar trebui să ia hotărârea la o adunare generală, apoi această hotărâre să fie adoptată de Consiliul local, apoi de cel raional, apoi de Guvern şi apoi de Parlament… Se pare că mult mai simplu a fost în 2007…

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 10:10

news alert Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătății din România: Epidemia este controlabilă în acest moment. Am trecut de vârf!

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că epidemia de coronavirus este controlabilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 09:24

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fotografia anului. Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri beau şi fumează în biroul premierului. Ce reguli încalcă demnitarii

Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care premierul Ludovic Orban apare alături de câţiva miniştri, la o masă pe care se află băutură.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 30 Mai 2020, ora: 09:11

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Trump anunță că încheie relațiile cu OMS și că va retrage Hong Kongului statutul comercial privilegiat

Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite „își încheie” relația cu Organizația Mondială a Sănătății și că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kongul în relațiile cu Statele Unite.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 30 Mai 2020, ora: 08:58

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 30 MAI 2020. Ce zi aglomerată!

Azi e primul patrar de Luna in Fecioara, dar e o zi plina. E nevoie de o decizie rapida si importanta. Nu e cea mai usoara zi, desi e weekend. Aduna-te si treci la treaba!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:57

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

10 imobile ce aparțin lui Vlad Plahotniuc, în valoare de 33 milioane de lei, puse sub sechestru

Magistrații judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus astăzi aplicarea sechestrului pe o serie de bunuri ce aparțin fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în valoare de circa 33 de milioane de lei. Totodată, magistrații au respins solicitările procurorilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 30 Mai 2020, ora: 08:52

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Iurie Reniță: „Din suflet” despre fundațiile de caritate

Zvâcnirile furibunde ale lui Dodon vis-a-vis de nepromulgarea legii cu privire la organizațiile necomerciale (în cazul adoptării de către Parlament) trădează disperarea lui, dar și a ortacilor săi psrm-iști că numeroasele lor fundații de caritate, finanțate generos de...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 30 Mai 2020, ora: 01:19

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Calendar ortodox 30 mai 2020. Pe 30 mai creștinii ortodocși prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul. Acesta a trăit în secolul al IV-lea în timpul împăratului Valens Arianul care prigonea creștinii. Va veni la Constantinopol pentru a-i întări pe creștini. Află mai...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 18:03

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

ULTIMA ORĂ / +171 de cazuri noi de COVID-19 confirmate în R. Moldova

 În total, astăzi au fost efectuate 1203 teste, dintre care primar – 1028 şi repetat – 175. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7896 de cazuri. Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 3,...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)