Actualitate

Năstase a contestat la Curtea de Apel decizia privind invalidarea mandatului său de primar

"Ceea ce a făcut ieri judecătoarea Rodica Berdilo este o crimă. Am crezut că se va emite o hotărâre motivată, redactată, pe care să o putem contesta imediat în acestă dimineaţă. O contestăm cu un apel iniţial preliminar, ca mai apoi să putem să o contestăm atunci când o vom avea redactată şi motivată", a menţionat Andrei Năstase.

Năstase a ieşit la un protest în faţa primăriei Chişinău, ulterior au protestat în faţa sediului PDM.

Şi fostul candidat al PSRM, Ion Ceban, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că va contesta decizia Judecătoriei Chişinău. El susţine că hotărârea nu este una corectă şi că de pe urma acesteia are de câştigat doar Andrei Năstase.

Ceban mai spune că decizia instanţei are un substrat politic şi a fost luată în baza legii adoptată în 2015 de Parlament, la insistenţa PLDM. Documentul interzice folosirea în campania electorală a simbolurilor, a imaginilor instituţiilor de peste hotare, dar şi a cetăţenilor din străinătate.

"Unul dintre marii beneficiari a acestor situaţii este Andrei Năstase. Dumnealui se victimizează. Mare treabă la primărie nu cred că ar fi făcut. Mi-aş fi dorit să îl văd pe Andrei Năstase la primărie, nu în stradă să strige toată ziua că eu aş fi de vină sau partidul pe care îl reprezint, ca să demonstreze capacităţile sale administrative, intelectuale, organizatorice", a precizat Ion Ceban, fost candidat PSRM la funcţia de primar .

Ceban a mai adăugat că nu insistă asupra mandatului de primar, în cazul în care instanţa va lua o decizie în acest sens. Marţi seara, Judecătoria Chişinău nu a validat mandatul lui Andrei Năstase. Motivarea deciziei a fost publicată.

În campania electorală, mai mulţi politicieni din România şi din Uniunea Europeană şi-au arătat sprijinul faţă de candidatul Năstase, unii dintre ei au făcut declaraţii chiar în ziua scrutinului, ceea ce este interzis prin legislația naţională. De asemenea, Andrei Năstase şi-ar fi promovat mesajele electorale chiar în ziua alegerilor.

Decizia Judecătoriei Chișinău de a declara alegerile locale din Capitală nule a provocat un șir de reacții din partea politicienilor şi partidelor.

Şeful statului Igor Dodon consideră că, prin această hotărâre, Andrei Năstase a fost victimizat. Președintele crede că decizia ridică multe semne de întrebare, iar cel care trage foloase este chiar liderul PPDA, Andrei Năstase. Potrivit lui Dodon, acum, Năstase a scăpat de povara conducerii Chișinăului, lucru pe care nu l-ar fi dus la bun sfârșit, din cauza incompetenței sale. Mai mult, şeful statului crede că, în aceste condiții, socialistul Ion Ceban trebuie să fie declarat câștigător al alegerilor.

Şi premierul Pavel Filip a venit cu o reacţie la decizia instanţei în calitate de alegător.

"Apar speculaţii care cu siguranţă sunt sau nu sunt in favoarea guvernarii, sau sunt orientate importiva guvernarii. Incerc sa inteleg si eu cui ii foloseste o asemenea decizie. Toate acestea se intamplă într-un moment în care se prefigurau mai multe reusite atât pe plan intern, cât şi extern.. Ma refer atât la dimensiunea politică, dar şi de dimensiunea financiară", a declarat pavel Filip.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat a scris pe o rețea de socializare că decizia este una sensibilă și trebuie evaluată prin prisma argumentelor juridice. Gamurari a mai precizat că, hotărârea nu este una definitivă, iar PDM va urmări cu atenție modul în care vor evolua mai departe lucrurile.

Și liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, formaţiune care a anunțat în cel de-a doilea tur al alegerilor că îl susține pe Andrei Năstase, a scris pe internet că așteaptă decizia Curții de Apel.

Situația a ajuns şi în atenția parlamentarilor europeni. Eurodeputatul român Andi Cristea a scris că decizia ridică întrebări la care ar fi bine să existe un răspuns de tip european, iar deputatul Siegfried Mureșan consideră că alegerile au fost invalidate la cererea socialiștilor.

Iar printr-un comunicat Ambasada Statelor Unite la Chișinău a calificat decizia drept neașteptată și netransparentă. Diplomaţii au anunțat că examinează detaliile şi lucrează cu societatea civilă pentru a asigura supremația valorilor democratice.

Sursa: publika.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *