Actualitate

Nasul pasapoartelor, neclintit la Registru

„Curat murdar!”, doamna Alianta! Asa mi-a venit sa exclam luni seara ascultand cat de „in profunzime” raspund liderii AIE la intrebarea: „Cine este acum sef la IS „Registru?”. In emisie directa, liderul PD, Marian Lupu, s-a aratat surprins sa afle ca „nimic nu-i nou sub soare” (dupa cum s-a exprimat premierul Vlad Filat) si ca sef este tot Vladimir Molojen, o piesa de rezistenta a fostei guvernarii comuniste, supranumit „nasul pasapoartelor RM” si cunoscut ca un apropiat al lui Vladimir Voronin. Ne tot miram si noi de vreo cateva luni: prin ce minune algoritmica V. Molojen ramane neclintit in fotoliul de director general al „Registru”, intreprindere subordonata Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor (MTIC) si care concentreaza principalele baze de date de stat si coordoneaza eliberarea tuturor celor mai importante documente in RM, inclusiv a actelor de identitate?

Nu ca am avea ceva personal cu dl Molojen, dar parca tot nu intelegem tactica membrilor AIE: de ce il pastreaza in functie pe cel pe care tot ei l-au acuzat, fie si indirect, dupa 5 aprilie 2009, de implicare in fraudarea masiva a alegerilor in favoarea PCRM? Sau poate nu mai sunt valabile declaratiile de atunci cum ca ar fi votat mortii, ca s-au eliberat buletine si fise de insotire false etc.? Ba sunt valabile, ne asigura liderii Aliantei. Toate afirmatiile au fost bazate pe investigatii de partid si raman in vigoare, iar acum organele competente trebuie sa-si faca treaba, sa stabileasca amploarea fenomenului si persoanele care se fac vinovate, a spus prim-ministrul, dand asigurari ca dosarul va avea o finalitate in instanta.

Totodata, Vlad Filat a remarcat ca „aflarea sau nu in functie a lui Molojen nu rezolva problema in fond: ce s-a intamplat la 5 aprilie?”. Si daca e asa, inseamna ca Molojen ar putea ramane fara probleme sef pe pasapoarte? Or, prim-ministrul a spus doar ca MTIC urmeaza a fi restructurat conform unui regulament adoptat de Guvern saptamana trecuta, dar nu a precizat daca vor fi remanieri la varf la IS „Registru”.

A fost sau n-a fost?

Sa revenim insa la declaratiile de fraudare a alegerilor. „Cine nu crede ca la 5 aprilie alegerile au fost fraudate? La scrutinul anticipat din 29 iulie comunistii au avut minus 12 mandate. Alegatorii au aratat frauda!”, a declarat luni seara liderul AMN, Serafim Urecheanu. Insa colegul sau de partid, Alexandru Oleinic, pare a fi mai putin convins de aceasta de cand e ministru al Tehnologiilor Informationale, adica seful nemijlocit al lui Vladimir Molojen. Iata ce declara Alexandru Oleinic acum o saptamana, intr-un interviu pentru Agentia de stat „Moldpres”: „In urma verificarilor efectuate pe marginea celor expuse in mass-media nu s-au constatat fraude electorale comise din vina intreprinderilor subordonate Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor”. Uite asa, doamna Alianta! Nu avem niciun motiv sa nu-l credem pe ministrul Oleinic.
Putina istorie

Vladimir Molojen se afla in fruntea IS „Registru” din mai 2008, fiind numit acolo de Guvernul Greceanai, in componenta caruia nu s-a mai regasit ca ministru, dupa demisia cabinetului Tarlev. A fost insa sef peste toate bazele de date de stat ale RM din 2001, cand a fost numit de comunisti sef al nou-creatului Departament al tehnologiilor informationale, devenit, in 2005, minister, tot cu Molojen in frunte.

Presa a scris in repetate randuri ca Molojen ar fi omul de incredere al afaceristului international Boris Birstein, cel care „a luat caimacul” – zeci de milioane de dolari – din scandaloasa afacere cu perfectarea pasapoartelor, a buletinelor de identitate si a permiselor de conducere pentru cetatenii RM, pornita in 1993. In 2003, „afacerea pasapoartelor” a starnit dezbateri aprinse in Parlament. Atunci, au fost acuzate incalcari grave – supracosturi percepute ilegal de la cetatenii RM, confirmate in urma investigatiilor efectuate de Comisia parlamentara pentru securitatea statului – si s-a cerut demiterea lui Molojen. In 2005, Curtea de Conturi a constatat incalcari, fraude si delapidari de milioane de lei la Departamentul tehnologii informationale. Dar Vladimir Molojen a fost scos basma curata si nu a fost tras la raspundere in niciun fel – nici in 2003, nici in 2005. Dimpotriva, la 14 iulie 2006, Vladimir Voronin i-a conferit cea mai inalta distinctie de stat, „Ordinul Republicii”.
Apropo de dosare si zvonuri

La sfarsitul lui decembrie 2009, Procuratura Generala anunta ca a descoperit incalcari grave la reconstructia, in 2006-2009, a Palatului Casatoriilor din Chisinau si ca a intentat un dosar penal pentru depasirea atributiilor de serviciu pe numele fostei conduceri a Ministerului Dezvoltarii Informationale. Procurorii nu au precizat daca este vizat si Vladimir Molojen, care a condus ministerul pana in martie 2008. Apropo, persoane bine informate spun ca Molojen este un tip foarte destept si smecher, care convine tuturor, avand abilitatea de a se face util si necesar indiferent cine vine la guvernare si care are grija sa aranjeze totul in asa fel incat, formal, din punct de vedere juridic, sa nu-i poti imputa vreo ilegalitate…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *