Social

Nata Albot şi Antoniţa Fonari au venit cu mături la Dorin Chirtoacă

Un grup de reprezentanţi ai societăţii civile şi instituţii media supranumiţi "Poştaşii Chişinăului" a venit în dimineaţa zilei de astăzi la primarul general ai capitalei înarmaţi cu mături, teuri şi făraşe. Aceştia au intrat în sediul Primăriei şi au scandat "Vrem străzi pietonale în Chişinău!", "Jos panourile publicitare din centrul istoric!", "Vrem un primar ca în Vilnius!", revoltaţi fiind de faptul că niciun caz de demolare a monumentelor istorice nu a fost sancţionat, iar mulţimea de panouri publicitare urâţesc străzile pitoreşti din Chişinău. "Poştaşii" s-au săturat să creadă în promisiunile autorităţilor şi declară că vor protestat tot mai activ. 

"Avem un centru istoric care pe zi ce trece este mistuit.  Ce s-a întreprins în cazul demolării primei poşte din Chişinău? Măcar un om a fost tras la răspundere în urma demolării unei clădiri în centrul istoric? Vrem să ştim când va fi construită strada pietonală, când vor fi date jos panourile publicitare. Aspectul acestui oraş e groaznic. Întrebarea noastră este una foarte clară: "Când va fi Chişinăul o capitală europeană?", a întrebat Nata Albot.

În replică, primarul general al Chişinăulu, Dorin Chirtoacă, a spus că pentru reconstrucţia centrului istoric este nevoie de zeci de milioane de euro, bani pe care Primăria îi va acumula timp de zece ani, în condiţiile unei creşteri bugetare semnificative. "Reconstrucţia centrului istoric nu este o activitate obişnuită, egală cu salubrizare sau chiar înnoirea transportului public. Este cel mai scump proiect pe care îl poate avea un oraş", a recunoscut primarul. În ceaa ce priveşte panourile publicitare, Dorin Chirtoacă nu a promis că le va scoate, ci doar va schimba metoda de taxare pentru plasarea lor. "Pe masa CMC este proiectul de regulament conform căruia publicitatea de pe panouri va fi taxată nu pentru metru pătrat de imagine, ci pentru metru pătrat pe dispozitiv. Asta va duce în mod automat la  scumpirea panourilor", a spus primarul.

"Poştaşii Chişinăului"  este un grup format de reprezentanţii unor ONG-uri şi instituţii media, care au protestat împotriva demolării primei poşte din Chişinău de compania Leopress, acţionară a hotelului de lux "Leogrand". Printre membrii activi ai grupului sunt Antoniţa Fonari, Nata Albot, Ion Ştefăniţă, Dumitru Ciorici, Vitalie Dogaru şi Sergiu Ostaf.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *