Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

Editorial 25 Decembrie 2016, ora 08:46    Din editia print

Marime Font

Nașterea Domnului

Suntem cu toții bucuroși. Nașterea Domnului ne aduce tuturor bucurie și îi adună pe cei dragi împreună. Probabil nici o altă sărbătoare creștină nu e asociată mai mult cu familia decât ziua aceasta. 

a

 
 
 

Și totuși să nu uităm: oare Nașterea Domnului înseamnă bradul, cadourile, mâncărurile? Nu e brad, dar e și el. Nu sunt doar cadourile, dar ele nu lipsesc. Masa întinsă nu e scopul Crăciunului, dar ne adună pe toți laolaltă. Toate acestea sunt doar straiele de sărbătoare pe care le îmbracă casele și familiile pentru ca bucuria noastră să fie deplină.

Și dacă am îmbrăcat straie alese, să lăsăm nu doar ochii și stomacul să participe la sărbătoare, dar și urechile: să ascultăm slujba Nașterii Domnului, să deschidem ușile colindătorilor (cei care avem norocul să ne bată la ușă). Dacă nu vor veni cetele de colindători pe strada noastră, să le urmărim la televizor, dar mai ales să ne colindăm unii pe alții.Frumusețea și bucuria pe care le-am simțit apropiindu-se în săptămânile de post au ajuns pe culmi astăzi. Să vă iertați unii pe alții, să vă colindați, să dăruiți - fiindcă darul e semnul iubirii. Dacă există verbe care pot cuprinde în ele iubirea, atunci primele sunt: a veni și a da. Darul nu are valoare fără dăruitor, iar chemarea „vino” e exprimarea dragostei. Și nu mărimea sau calitatea darului contează, ci de la cine vine. Cu toții avem o bluză veche, o carte, un fular, pe care le păstrăm cu sfințenie, fiindcă sunt de la tata și mama, de la prietenul bun, de la cineva care nu mai e azi cu noi.

Celor care țin calendarul pe vechi, le urăm post ușor în continuare și să nu se lase „păcăliți” în seara Anului Nou, să țină postul cu hotărâre până la Crăciun. Iar în 7 ianuarie să se bucure și să colinde.

Însă rugămintea mea cea mai arzătoare e să nu uităm ce înseamnă cu adevărat Nașterea Domnului. Celelalte care vin pe lângă - să le primim, dar să știm că noi prăznuim întruparea lui Iisus Hristos, Mântuitorul nostru. Sărbători binecuvântate! 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul