Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Comentariu 25 Decembrie 2014, ora 00:55    Din editia print

Marime Font

Nașterea Domnului

În ultima duminică ce precede Nașterea Domnului se citește începutul Evangheliei după Matei, unde este redată genealogia pământească a Mântuitorului Iisus Hristos. 

 
 
 

Importanța acestei lecturi ține de legăturile dintre oameni, de la străbuni la urmași. Nici nu ne putem imagina cât de strânsă este legătura dintre noi. Părintele duhovnic spunea la un moment dat că de vreme ce înaintea lui Dumnezeu nu există raportare la timp, înseamnă cu suntem influențați nu doar de strămoșii noștri, ci și de urmașii noștri cei încă nenăscuți.

Nu știu cât de clar putem noi înțelege aceste lucruri, deși avem o explicație minimală la Sfântul Apostol Pavel care spune: „Bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți” (I Corinteni 7;14). De aceea spun și Sfinții Părinți că toți suntem părtași și vinovați de păcatele celor de lângă noi. Iar acest lucru pare și mai greu de înțeles: ce anume ne face vinovați de păcatele altora? Dar dacă am avea puterea să privim întreaga umanitate ca un tot, ca un singur om, ar fi mai ușor să vedem legăturile dintre oameni. Când cineva se lovește rău la un deget, tot corpul său simte durerea. Tot în acest fel, când un om păcătuiește, cumva, acest fapt e resimțit de toți.Nouă ni se pare greu să acceptăm, și poate ni se pare nedrept, modul în care devenim răspunzători pentru relele din jur, însă interesant (și nedrept) e că niciodată nu ne punem problema invers: modul în care Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ne-a însumat pe toți în Persoana Sa și ne-a mântuit, plătind pentru păcatele noastre ale tuturor; ale celor de dinainte de întruparea Lui, dar și a noastră – a celor de după răstignirea și învierea Lui.

Nașterea și Învierea Domnului sunt sărbători care ne amintesc că Iisus ne-a îmbrățișat și ne-a cuprins pe toți. Există o putere a exemplului în acest aspect al mântuirii, al modului în care ar trebui să îi iertăm și să îi îmbrățișăm și noi pe ceilalți, însă e obligatoriu să ținem cont de faptul că opera de mântuire a Domnului și Dumnezeului nostru Iisus Hristos, nu are doar (subliniez doar!) un rol exterior de exemplificare, nu e o pildă goală cu rol pedagogic. În nașterea, botezul, răstignirea, învierea și înălțarea Domnului, omul este inclus nu doar simbolic sau exterior, ci ontologic. Iisus asumă și recapitulează în Persoana Lui fiecare om care a trăit sau va trăi vreodată.

Dumnezeu să ne dea bucurii și mângâiere, să ne fie aproape și să ne ajute să înțelegem așa cum se cuvine, pe măsura puterii noastre, marea taină a mântuirii care s-a început la nașterea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md